COUNTY TREASURER. EX) Not entitled to percentage fee for
OFy 1C 10 COLLECYOR ) disbursement of school moneys referred
to in Section 9266 R. S. Mo. 1929,

February 26, 1937 \ 4

Hon. Forrest Smith
State Auditor
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Smith:

We are in receipt of your request for an oninion of this
office reading as follows:

"We are in receipt of an inquiry from a
member of the County Court cof Csrroll
County coneerning the application of Sec-
tion 9266, R. S. Misrouri 1929, and that
portion of the Sectlon pertzining to the
compensation which may be allowed the
County Treasurer by the County Court in
oo:ntios o erating under Township Organi-
zation,

We would appreciate it if you would render
an opinlon aé¥ieing us whether or not this
provlision for compencation is applicable
to a County Treasurer in County operating
under Township Organization.,*

Section 9266 R. 8. Missouri 1929, referred to in your -
comunicatlion, designates the county treasurer of each county as
the "custodlan" of the moneys belonging to the school districts
in the county until paid out by warrant duly issued by the Board
of Directors

"except in counties having adopted the town-
ship organization law, in which counties the
township trustee shall be the custodlan of all
school moneys belonging to the towmship, and
be subject to corresponding dutims ae the
county treasurer;"

After the above quoted phrase, the section reauires the county
treasurer to supply bond in double the amount of school moneys
coming into his hands, conditioned upon the"faithful disbursement"
of such moneys. After other provisions relative to his duties
under his bond i1t is provided:
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"and the county treasurer shs1l be
allowed such compensstion for his
services as the county court may deem
advisable, not to exceed one-half of
one per cent of all school moneys
digbursed by him, and to be pald out
of the county tressury."

It therefore appeare that thls section asllows the county
treasurer addltional compencation for the handling of school
moneys which cammot amount to more than one-half of one per cent
"of all school moneys dishursed by him". Howev r, this phrase
1s to be taken into consideration with the other provisions of
this section, From the guotption heretofore set out, tt angzars
that the custodian of school moneys 1n oounties nder owns
organizstion 1s in the proner "townshi» trustee" and he 18
charged with "corresponding duties" as to those moneys as 1is
the county treasurer in respect to the school momeys of which
he 18 custodlian and actually disburcees.

It thersafore avpears that school moneys in counties
under township organization are taken out of the general pro-
visions of this section and 1t logilcally follows that they should
not be considered in determining the amount of comnen-ation to
be allowed the eounty treasurer for the handling of those schoo’
moneye of which he actually 1e the custodian and "disburses".
Tihls coneclusion is loglczl when we view the other statutory
provisions relative to the dutlies of the towneship trustee in
respect to the school moneys,

We direct attention to Section 12290 respecting the
township trustee., Thils scctlon requires him to keep a strict
account of gll money recelved from whatev-r source, and

"to show the amount of mney in his
hands belonging to each school district
or fractional part in the township".

It requires him to make an anmal settlement with the county
clerk

"of all moneys recelved by him on account
of school",

and 1t also directs him to

"pay all warrsnts drawn on him by the
board of school directors in his town-
ship of the funds belonging to the dis-
triot making the order.
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Und~r Chapter 86, referring specifically to township
organization, we find directione as to the duties of the township
collector respecting school funds and involving the township
trustee. Sectlion 12340 of this Chapter refers to the duties of
the township collector and directs him, in respect to the school
moneye which he collects from the taxpayer, to pay such funds
directly to the township trustee, who is =2ls0 the township
treasurer, stating

"the amount collected from ezch school
dlstrict or fractional part thereof."

It ig further providod:

"As soon as the school funds are appro-
priated, the township treasurer shall
apply to the county treasurer for the
school moneys belonging to each school
digtrict or fractional part thereof in
hies township, and the county treasurer
chall pay over to him all of ssid school
moneys, taking duplicate receipts thereof,
one of which he shgll file with the
township clerk, The township ftreasurer
ghall safely keep such money until pald
out up- n order of the board of directors
of the various school dletricts of his
townehip.*

Thus we see that by these statutory provisions the actual duties
of disbursement and paying of expenses of school districts in
counties under townshilp organlzation revolveg directly upon the
townehip trustee upon whom the warrants are drawn by the board
of directors of the proper district. The county treasurer in
gald county is merely the go between to get the "apnrooriated"
school funds into the hande of the township trustee., He honors
no warrants drawn by the district for the payment of its expenses
but merely turne over these funde upon prover demand being made,

In speaking of compensation, 1t should not be overloocked
by virtue of Sectlion 12310, page 377, Laws of Missouri 131,
the township trustee
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"ghall reccive a compensation of two
per cent for recelving and élsburseing
all moneys coming into his hands as
such treassurer, when the same shall not
exceed the sum of One thousand dollars
and one per cent of gll sums over sald
amount."

Thue by this provision we have the township trustee
receliving a per centage commisslon or fee upon all moneys coming
into hie hande for receiving and dlsbursing the seme., If the
county treassurer were allowed one-half of one per cent there
would be two feee allowed for disbursing school funds in counties
under township organization. This was never contemplated by the
legislature and in view of all the law cannot be permitted.

Before concluding this question, let us also coneilder
the specific wording of Seetion 9266, heretofore quoted. By it
the eounty treasurer recelves

"not to exceed one-half of one per cent
of all moneys digbursed by him.,"

In viewing all of the sections relative to the duties of the
county treasurer ex officio collector, the county treasurer in
counties not under township orgsanization, and the township
trustee or treasurer, 1t 1s cle.r that the word "disburse" 1le
used in the sense of paying out in saticsfoetion of expenditures
and not in the sense of merely fturning over funds to another who
in turn aectually pays the came out or expends the money for the
purposes for which the taxes it represents wore levied., The
case of State ex rel. Thompson vs. Board of Regents, 305 Mo,

57, 264 S. W. 698, 1s very much in point. In this case the
Supreme Court had before it a construction of a statute recuiring
the Board of Regents to make a report of i1its disburcements. In
construing this term the Court stated, page 701:

"If, as 1s contended by relator, all
moneys recelved by the board were re-
quired to be pald into the state trea-~
sury, the only money that could be
disbursed by the board and for which 1t
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would have to render an account would

be that which had been appropriated for
the college by the Legislature, The
authorized disbursements of the board

are not thus limited by the section,
which includes 'appronriations incidental
fees and moneys received from all other
gources.' In additlion, the board is
requlired to astate the purposes for which
these disbursements were made. Certainly
it cannot, under any rule of construction,
be held that a2 payment into the state
treasury of incldental fees recelved by
the college 18 1n any sense a dishburse-
nngz. Even the :yro in the use of our
mother tongue at 8 no other me

to the word 5 pay out or expe

A payment into the treasury, therefore,
cannot be so classifled, as 1t simply
ef?ects a change in the custodlan and the
place of deposit of the fund."

Thie decislon of the Supreme Court dictates the con-
struction which should be gilven the word "disbursed" in the
statutes under examlnation, A falr and reasonable construction
of Section 9266 leads to the conclusion that the word "disbursed"
ag there used means such moneys as the county treasurer actually
paye out and expends, but not such moneys as he simply turns
over or acte as a transfer agent in tranemitting to the towmship
trustee who actually procceds to pay out and expend these funds
on the order of the school dlstrict.

CONCLUSION

It 1s therefore the oplnion of this office that the
provisions for compencation contzined in Section 9268 allowing
compeneation to a county treasurer for the disburseement of schoel
moneyes by him 4o not spply to s county treasurer ex officlo
collector in a county operating under townshlp orgasniz

Re

APPROVED:
Ge" WALTNER, Jr.,
Asslstant Attorney Gencral

J. E, TAYLOR :
(Acting) Attorney Gen- ral
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