OFFICES: buperintendent of Trachoma Hospital at Rclla may accept
employment as examiner for insurance company and Missouri
Commission for the Blind if such does not interfere with
his duties as Superintendent. _

January 13, 1837,

}'Y

Je B, Smith, M, D
Superintendent
Trachoma Hospital
Rolla, Missouri

rear Dr, Smith:

This 1s to acknowledge your letter as follows:

"As I am now a full time State employee
I will thank you for an opinion concern-
ing two appointments which I have and
was allowed to accept while a Federal
employee or prior to Harch 1936,

"ibout six years ago I was asked to be
the 'xaminer for the Equlitable Life
Assurance Society on account of the

fact that I was the only physician in
the County who was a graduate from an

A Grade Medical College. All of the
other doctors had graduated before
medlcal schools were so graded and was
therefore allowed to accept the aproint-
ment by the U., S. Public Health Service
under which I was working, This appoint-
ment rarely requires me tc make more
than three examinations during a year
and as most of such examinations are
done during the evenings it does not
interfere with my hospital duties,

"ihe other appointment is the local
xaminer for the lissouri Commission
for the Blind, It so happens that I am
the only eye physiclan that will examine
for the Comnission in this section,

The Blind Commission and the Trachoma
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Hospltal have a great deal in common as
we often hold our field clinies together
at which time all of the trachoma patients
are referred to us and all non~trachoma-
tous patients are referred to the Commis=-
sion, I am the only eye sician aporoved
by the Commission between St., Louls to
the north, Jefferson City to the west and
Poplar Bluff to the east. There are
other eye physicians in this area but
for reasons of their own are not friendly
with or toward to the Commission, Again
- the examinations for blind pension appli-
cants do not exceed two or three in any
month and therefore does not interfere
in an¥way with my hospital dutles, The
fees ror the examirnations are {5.00 and
peing so few does not represent a big
item but the contact between the two
departments works for the good of both.
Hiowever before continuing I will thank
you for an opinion on this status,"”

: We note that you state that you are a full-time
State employe and that you have the right by contract to examine
persons applyingfor insurance with the Equitable Life Assurance
Society and that you are also local examiner for the Missouri
Commission for the Blind. You state that the examinations for
the Equitable Life Assurance Soelety are usually done evenings
and do not interfere with your duties as Superintendent of

the Trachoma Hospital; and that the examinations for the Missouri
g;yﬁisaio? for the Blénd do not interfere with your hospital
duties. n other words, the examinatlon of rgons for
Equitable Life Assurance Soclety as well as gﬁa Missauritg:mmia-
slon for the Blind do not in anywise interfere with or cause you
to be taken away from your dugles as Superintendent of the
Trachoma lospltal.

It is against public policy of the State of lMissouri
for one holding an employment or office to accept other employ-
ment which would prevent such person from'devoting his entite
time to the performance of the duties of the office or employ-
ment he holds under the State, Your examinations, as we under-
stand it, will not cause the State to suffer in anywise .
or the taking of yowr time from your offilcial duties.
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Article 1, Chapter 51, R. 8, lio, 1929, relates to
"pensions to deserving blind," Section 8898 of said article
and chapter makes 1t the duty of the Commission for the Elind
to make regulations "relative to the examination of applicants
for pension, including the examination by the oculist." And
we assume, by virtue of that section, you were appointed as
examining oculist for yowr district. Ve do not believe that
your appointment as examiner for the lMissourl Commission for
the Blind amounts to the holding of an office, but believe it
is merely an employment.

A person cannct hold two offieces if such e
incompatible. In 46 Corpus Juris, p. 941, Sec. 46, the follow-
ing is said:

"At common law the holding of one office
does not of itself disqualify the incume
bent from holdi another office at the
same time, provided there is no incon-
sistency in the functions of the two
offices in question, But where the
functions of the two offices are inecon-
sistent, they are regarded as incompat=-
ible. The irconsistency, which at common
law makes of fices lncompatible, does

not consist in the physical impossibility
to discharge the duties of both offices,
but llies rather in a conflict of interest,
as where one is subordinate to the other
and subject in some degree to the super-
visory power of its inecumbent, or where
the incumbent of one of the offices has
the power to remove the incumbent of the
other or to audit the accounts of the

other. The guestion of incompatibili
does not arise when one of on
Is an office and the other is merely an

oméTEiﬁEEf:'
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From the facts stated in your letter it 1s our
opinion that you may continue to act as examiner for the
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Lguitable Life Assurance Society and as local examiner for
the Missouri Cormission for the Blind, just sc long as said
employmengs do not interfere or take your time away from
your official duties as Superintendent of the Trachoma

Hospltal,

Yours very truly,

James [, HormBostel
Assistant Attorney-General

APPROVED:

— J. E, T.YLOR

(Acting) Attorney-General.
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