COUNTY CLERK:

Honorable John C. Pope
Irosecuting Attorney
.ebster County

- sder the statutes is entitleu to retain only
$1700,00 per annum for himself, On failure
to pay maximum amount deputies or assistents
may receive under the statute, Clerk cannot
retain difference for himself,

December 14, 1937.

harshfleld, kissourli

Dear slr:

This Lepartment acknowledges receipt of your
letter of Hovember 20th, wherein you make the followlng

inquiry:

"Under sSection 11811 K, =. 1929

and Laws 1933, page 3569, the county clerk
of our county is entitled to retain

the sum of $1,700,00 for himself and

pay to his deputies and assistants the
further sum of §1,600,00,

"In our county the Clerk has been draw-
ing the sum of (166,66 and paying his
deputy the sum of 108,00, thereby using
the total amount of 3,300,000, the

total yearly allowance to both.

"In your opinion, can the clerk legally
draw more than §1,70000 for himself by
reducing the amount of his deputy and
assistant hire.,"

-ectlon 11811, referred to in your letter, page
370, Laws of wissourl, 1933, “rom which the pertinent
part 1s as follows:

"Te apgrregate amount of fees that
any clerk of the County Court under
articles 2 and 3 of this Chapter shall
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be allowed to retain for any one
year's service shall not in any

case exceed the amount hereinafter
86t oute % 4 4 8 % % % % #* # in
countles having a population of
15,000 and less than 17,500 persons,
the clerks shall be allowed to retaln
$1700,00 for themselves, and shall

be allowed to pay for deputies and
assistants $1600,00; # = &

Ihe above section was repealed and reenacted by the 58th
GCeneral Assembly, Laws of Missouri, 1937, page 441, but
makes no material change in the salaries or does not aflect
the question which you present, and hence we merely refer
to it without quoting any of its provisions,

Under Sectlon 11810, R, 5, Mo, 1929, the clerk
of the county court has certaln duties with respect to
making quarterly returns. oeld section reads in part as
follows:

"Lvery clerk of a court of record

in every county in this state shall
make return quarterly to the county
court of all fees by him received

to date of return, from whom received
and for what services, giving the
amount of each fee received, ard of
the salarlies by him actually paild to
his deputies or assitants, stating
the same in detail and verifying

the same by his afflidavit. Such
statement shall include all fees for
all services of whatever character
done in his officlal capacity, giving
the name of each deputy or assistant,
the length of time each was employed,
and the amount of money paid to each,
The county court shall at each regular
session examine such statement, and
may examine any person as to the
truth of the same, and allow all
necessary clerk or deputy hire, not
excecding the amount allowed in the
next succeedling section of this
chapter for deputies or assistants,
and deduct the same from the
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ageregate anount received by the
clerk, and if there be an amount
still in the hgnds of the clerk
exceeding the sums specified in
the next section succeeding, the
court shall ascertaln the amount
of such excess over and above

the amounts allowed to be retained
by the clerk and paid to deputles
and assistants, and make an order
directing such clerk to pay the
amount so ascertained into the
county treasury: % % 3 % % % * %"

We call your attention to the fact that the statute uses
the words, "and of the salaries by him actually pmid to
his deputies or assistants." Ve think, clearly, that
Section 11811, supra, is a limltation of the maximum
amount that a county clerk can retain and that the sald

section contains also the maximum amount whiech can be paid
to deputies,

In the decision of liolman v, Clty of liaecon,

1656 o, 398, 1. c. 402, the court follows the legal principal
to the effect:

" 4 recognized rule of statutory
construction is that a public officer
cannot demand any compensatlion for
his services not specifigally allowed
by statutes and that statutes fixing

such compe nsation must be strictly
construed.”

ihere are many other decisions to like effect.

Coneclusion,.

The compensation of an officer 1s a matter of
statute, not a contract, and is incidental to the office.
An officer assumes an office, accepts the terms of the
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statute governing the salary or remuneration he 1s

to recelve, and 1f the statutes fix the maximum salary
that is all the salary that he 1s Je gally entitled to
receive, and merely because the statute gives to him

the right to pay the deputles or assistants {1600,00

it does not give hin the legal right to thwart the
purpose of the statute and recelve more compensation than
1s provided by sald statute,

Therefore, tie Clerk is entitled to retain
only ;1700,00 per annum for himself poracmnll{, under the
facts an.. statutes which you present to us. f he does
not pay the deputics or assistants the maximum amount which
sald deputles or assistants may recelve under the statute,
the difference should be pald into the county treasury
instead of being retained by the Clerk himself,

Respectfully submitted,

OLLIVER W, NOLEN
Asslstant ~ttorney-General

. APPROVEDS

Jdo Lo TAYLCUR
(scting) Attorney-General
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