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PROSECH'{ING A" Rﬁ!l: Is entitled to re rer stenographic
-, hire and the coyu “gourt can pay tha

L " . same frem any sy¥blus funds or ocut of

Class 6, providing the prosecuting attorney

has complied with the terms of the Budget

Act in compiling estimates

September 16, 1937,
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fonorable udwin C, Orr
! frosecuting Attorney

. Boone County
Columbia, wilssourl

Dear oir:

\ This Department 1s in recelpt of your letter
I _ of Leptember 10th, wherein you request an opinlon based
- : on the following facts:

L "I wonder i1f you would please give

B ' me an opinlon as to whether or not

! I am entitled to my stenographic

L hire in thils county in view of the

| particular facts of my case; when

P i filed my budget the beglinning of

| the year, I put in there a reasonable

' amount for my stenographsr. The

5 Ceunty Court, in the absence of

§ statutory authority, struck that

T _ ‘item from the budget. I am wonder-

o ‘ ing if under those circumstances I
would be entitled to be relmbursed

o that amount of money which I am now

paying.

"“hat effeect would the new budget

f' law have upon this situation, and

- | what authority would the County Court

. : have to pay money in the event there

was a surplus left over at the end

’ of the year?
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Fe 8. =~ If it 1s possible to draw a
distinction between the claimant who
aid set up his clalm 1n his budget,
and the one who did not set up the
ltem in hils budget, 1t would be very
helpful in thils particular instance,"




Hon, Edwin C. Orr -2- sept. 16, 1937,

On Aﬁril 24, 1936, this Department rendered
an opinion to fonprable rorrest Smit s otate Auditor, In
which 1t was held in effect that if 1t was necessary for
the prosecuting attorney to hire a stenographer or other
clerical assistance to perform certsin necessary duties in
his office and as a result he was compelled to pay sush
expenass from hls own funds, he was entitled to reimburse-
ment from the county in reasonable and neces:ary amounts,

‘We, therefore, in view of the above mentioned
opinion, do not conslder in rendering you this opinion the
que stlon as to whethsr or not 1t conatitutes & legal claim
by you againat the county, for the reason that we must
asggume that it 1: & legal clalim.

in determining whether the c¢laim should be paid
by the county court 1t is necessary to consult the County
Budget ~ct passed by the Legislaturs in 1933. _

Under Section 3, Laws of ulssouri, 19335, page 342,
it is made the"duty of every offlcer clailming any payment
for salary or supplies to furnish to the clerk of ghn
county court, on or before the 15th dey of Jeanuery each year
an ltemized statement of the estimated amount required for
the payment of all salaries or any other expense for perspnal
servlice of whatever kind during the current year * # % #,

The faets as contained 1in ycur letter show that
you complied with the terms of Jectlon 3, guoted supra, and
included a reasonable amount for stenographic expenses,

dection 8, Laws of illssouri, 1933, page 345, among
other provisions, contains the followling:

"The court may alter or change any
estimate as public interest may
require and to balance the budget,
first giving the person preparing
supporting dats an opportunity to

be heard but the county court shall
have no power to reduce the amounts
required to be set aslide for classes
1l and 3 below that provided for
herein,”




Hon, usdwin C. Orr -3 . Sept. 16, 1937,

It appears from your letter that the county
court struck the stenographlic item from your budget for
the reason that the Statutes of liissourl did not glve
you the authority to hire and pay a stenographer out of
the county funds, By the terms of Section 3, herein-
before referred to, you mede an attempt and did comply
with the various steps as set forth in the Budget Act.
Disregarding the reason for the County Court striking the
stenographic hire from your budget, we are of the opinion
that you could not be precluded from asserting and recelv-
ing payment of avalid claim by reason of & fallure to
comply with the budget act, as the facts show that you did
comply with 1t. Vie are, therefore, of the opinion that
you are entitled to be reimbursed in a reasonable anount
for the money you have expended for stenographic hilre,

The funds from wiich jayment might be made, or
the manner of payment, 1is discussed in the conclusion
reached in an opinion by this Department to Honorable
Henry Cain, frrosecuting Attorney of Stoddard County, in
which it was held that the use of surplus funds remaining
after all provisions of the Budget Act had been complied
with, could be used for certain purposes, Ve are enclosing
a copy of the opinion for the reason that 1t discusses the
‘manner in which & surplus may be used by the county court,
it also contains the most recent declsion by the sSupreme
Court, styled Harry Traub v. Buchanan County, liissouri,
No. 34883, in which it is held that the Budget Act must be
strietly complied with.

As to your postscript question as contained in
your letter, we are of the opinion that if an officer does
not comply or attempt to comply with the Budget Act,
especlially Section 3, the contents of which were hersin-
before quoted, that such officer could not obtaln reim-
bursement or compensation for the year in which he failed
to make such estimate., Cectlon 3, supra, p. 342, also
contains the provision that, '

"No officer shall recelve any sala:
or allowance for supplies until a{i

the information required by this
section shall have been furnished,”




Hon. #dwin C. Urr ~4- sept. 16, 1937,

But the facts which you present show concluslvely that
you made an attempt to comply 1n every respect with the
terms of the Budget act. Therefore, that defense could
not be offered against your claim as iIn the case of an
officer falllng to include such item in his eatlnate.

Having heretofore ruled that you were entitled
to reimbursement, based on the opinion to Honoreble Henry
Cain, we are of the further opinion that any surplus re-
mainin% at the end of the year can be_used by the county

o

court reimburse you for a reasonable amount for steno-
graphic hire.

e further call your attention to an opinlen
recently rendered to you in which the guestion of the
surplus at the close of the fiscal year in the funds in
class 6 could be, by complying with the provisions of
class 6, used for the payment of the county treasurer and
the circult clerk. The ﬁaw's loglc and reaan as contained
in that opinion 1s applicable to the question which you
present, insofar as the manner of relmbursing you for
stenographic hire 1s concerned,

hespectfully submitted,

CLLIViER W, HOLEN
Asslstant Attorney-General

AYPROVED:

J. H. TAYLOR
(dcting) Attorney-leneral
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