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Merchant whc takes merchandise from one farm saley
to mmother to sell at auction must hav~ p:~dlep'.

LICENSKE: ) license.
May 10, 1937. b//}j
/
\ ¥ -
Honorable Hichard H, Husser
rrosecuting Attorney O

Johnson County

/arrensburg, Mlssouri

Dear oSir:

IHis 1s to aclmowledge recelpt of your letter of

recent date in which you request the opinion of this Depart=-
ment on the facts stated therein. Your letter 1s as follows:

"Dixon Brothers of Carolton, Missouri,
dealers in harness, have been operating
in this County by going to varlious sales
and putting up their harness for auction
along with the commoditles the farmer
having the sale is selling,

"At One such sale here the harness was put
up and bid in for $34.50 but kr. Dixon
refuged to let 1t be sold for a lower bid

‘than 36,00, stating at the time he would

not let it be sold unless ,36.00 was bid,

Fe has been causing considerable disturbance
in this County among hardware merchants

and narness dealers because of his method
of cperation,

"Hoieclaims to have an opinion from your
office stating that he is permitted to carry
on business in this manner without talkdng
out license in each County wherein he
operates., His method of opcrating is to
send a light plck-up truck to the sale,
loaded with collars, halters, sets of har-
ness and other incidental articles, His
employee who attends the truck has been
charged with selling direct from the truck
but we have no definite proof of that,
however, near the end of the sale he puts
the harness up for auction, as mentioned
above,
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"Will you please tell me, first, did you
¢ive these gentlemen any oplnlon approving
their methods and stating that they could
operate in this manner without a pedlers
license? If so, may I have a copy of
same? OSecond, Lo you not believe the
proper charge would be based on fallure

to procure a peddlers' license.”

ihe statutes of llssourl have undertaken to regulate
the selling of certain goods, wares and merchandise in this State
and require a license to be taken out by the sellers, namely,
merchants, itinerant vendors and peddlers, There are three
separate and distinct classe8 defined by the stutute: merchant,
itinerant vendor, and peddler, and by your question you asked
us whether or not the facts, as set forth in your letter, bring
the seller mentioned therein within the classification of a
peddler or either of the other classifications defined in the
statute,

A "merchant" is defined by Section 10075, K., S. Mo,
1929, in the following language:

“Every person, corporation or copartnership
of persons, who shall deal in the selling
of goods, wares and merchandise, including
clocks, at any store, stand or place
occupied for t purpose, 1s declared to
e a merchant," (ltalics ours.)

No doubt, the persons mentioned in your letter have a
merchant's license to sell goods, wares and merchandise in their
store, stand or place in Carrollton, kissouri, <“he fact that they
have a mer 's license does not, in our opinion, give them
autharity to sell goods, wares or merchandise away from their

store by peddling same from place to place or house to house at
other places in the State.

An "itinerant vendor" 1s defined by Section 10103,
He S. Ko., 1920, in the following language:

"The words 'itinerant vendor,' for the
purposes of this article, shall mean and
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include all persons both principal and
agents, who engage in, or conduct, in this
state, either in one locality or in

travel 1_n§ from place to place, a temporary
or transient business of sellling goods,
wares and merchandise with the intention
of continuing in such business in any one
place for a period of not more than one
hundred and twenty days, and who, for the
purpose Ef_urry]%g on such business, hire,
lease or occupy, either in whole or in
part, a room, bullding, or other structure,
for the cxhibition and sale of such goods,
wares and merchandise, 7The provisions of
this article shall not apply to sales made
to dealers by commerclal travelers or
selling agents in the usual course of
business, nor to bona filde sales of goods,
wares and merchandise by sample for future
delivery, nor to hawkers on the streets or
peddlers from vehicles, nor to any sale
of goods, wares or merchandise on the
grounds of any agricultural soclety during
the continuance of any annual fair held
by such soclety."

Ve do not believe that the description of the transactions
as set forth in your letter makes them an itinerant vendor within
the meaning of the statute,

The remaining classification of a seller of gooda, wares
and merchandise is defined in Section 13312, K., S, ko. 1929, as a
"peddler"” and 1s as follow=:

"Whoever shall deal in the selling of
patents, patent rights, patent or other
medicines, lightning rods, goods, wares or
merchandise, except planos, organs, sewing
machines, 'Bsolu, charts, maps and stationery,
agricultural and horticultural products,
including milk, butter, eggs and cheese,
&alng ahqoui frow place Lo place Lo sell
samm, is declared Lo he a paddler."

The question 1= whether or not these dealers come within
the definition of a "peddler” requiring them to secure a peddler's
license under the provisions of Chapter 96, K, S, ko, 1929, Since
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a peddler is defined by the statute it then becomes a question
as to whether the dealers mentioned in your letter come within
the meaning of this statute,

In 29 Corpus Juris, p. 219, it is sald:

"To constitute one a peddler he should have
no fixed place of dealing but travel around
from place to place, or from house to house;
he should carry hils wares with him, and
expose them for sale, and not merely carry
and show samples of them; he should sell
them at the time he offers them, and not
merely enter into an execubtory contract for
a future sale; he should deliver them then
and therg and not merely contract to
deliver them in the future; the sales made
by him should be at retail, to consumers,
and not confined exclus:lv'iy to dealers in
the articles sold by him,

The sellers of merchandise, according to your letter,
can be sald to have no fixed place of dealing (as to the sales
mentioned in your letter) and they do travel around from place
to place to sell their harmess; they carry their wares with them,
and expose them for sale; they sell them at the time they are
offered and delliver them at the time of the sales; the sales are
made at retall and are mde to consumers, ie do not think that
for an isoclated sale or an occasional sale the persons mentioned
in your letter would be required to take out a peddler's license,
but 1f 1t is a contlnuous practice over a perlod of tine by going
from sale to sale over an extended territory they would be required
to take out a peddler's license,' 1t 1s the practice rather than
a sporadic act of peddling that the law regards. <‘he fact that
the harness is put up at auction at a sale does not change, in
our opinion, their status but brings them within the definition
of a peddler as set forth in the statute above and the definition
as glven in Corpus Jurls, supra, If the rule were otherwise any
person could load his truck or other vehicle with thousands of
dollars of merchandise and move from sale to sale throughout the
State wilithout paying any license whatsoever to the state or
county and thereby defeat the purposes of the statute and thereby be in
competition with the legitimate merchant having a fixed place of

doing business and paying a license and taxes in support of the
government,
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it is, therefore, our opinion that the persons
mentioned in your letter come within the definition of a
“peddler" as defined by the statutes, and required to secure
a license as required by Chapter 96, K, 5, Ho. 1929,

Very truly yours,

COVELL K. HEWITYT
assistant 4ttorney-Ueneral

APFROVE. 3

J. E. TAYLOR
(actirg) Attorney-General
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