Fee must be paid or tendered ‘o recorder
before instrument entitled to record;
Recorder not liable on his bond for neglect
unless fee is paid or tenderede

RECORDER OF DEEDS:

Jamary 22, 1937, 17

Honorable Chas. L, Murrell, Jr.,
Progecuting Attorney

Adair County

Kirksville, lissourl

Deay Sir:

This is to acknowledge receipt of your lestter
of Jamuary 9, 1937, in which you request the opinion of
this Department. Your letter is as follows:

"The Circult Clerlk and Lx-officio
Hecorder of Adair County has request-
ed this office to obtaln from you
an opinion as to the construction
and effect of Section 11566 R. S.
o, 1929, when taken 1n connection
with Sections 11564 and 11565, The
question is this: Will the Recorder
acting under Section 11666 in refus-
ing to record any instrument when
the fee allowed by law is not paid
or tendered be lliable for damages
under Seetion 11564 and 11565¢ "

e shall set forth in their entirety the sections
of the statutes referred to in your letter,

Section 11564, R. 8. lio. 1929, pertaining to the
liability of the recorder for neglect of dubty, provides:

"If any recorder to whom any deed

or other writing, proved or acknow=
ledged according to law, shall be
delivered for record: First, neglect
or refuse to make an entry thereof,
or s;ive a recelpt therefor, as re-
guired by section 11546; or, second,
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neglect or refuse tc record such
deed or other writing within a
reascnable time after receiving

the same; or, third, record any

deed or other instrument in writing
before another first brought into

his office and entitled to be re=-
corded; or, fourth, record any deed
or other instrument of writing un-
timely or in any other manner than
as herein before directed; or, fifth,
neglect or refuse to provide and
keep in his office such an index as
is required by this chapter, he shall
pay to the party ag rieved double

the damages which may be occasioned
thereby, to be regovered by civil
action on the offieiazl bond of the
recorder,”

Section 11565, R. S. lo. 1929, provides for the
prosecution of the recorder under the eriminal laws for
willfully neglecting or refusing to perform any of the duties
as required by this chapter or in willfully performing them
in any other manner than is required by law; and also pro-
vides for forfelture to the county in a sum not exceeding
$300,00 to be recovered by civil action; whieh section is
as follows:

"If any recorder shall willfully
nezlect or refuse to perform any of
the dutles required of him by this
chapter, or shall willfully perform
them in an{ other manner than is re-
quired by law, he shall be deemed
guilty of a misdemeanor in office,
and proceeded against accordingly;
and shall, moreover, forfelt and pay
to the use of the county a sum not
exceeding three hundred dollars, to
be recovered by civil action.,”

Section 11566, R. &. Mo. 1989, provides:

"The recorder shall not be bound to
make any record for which a fee may
be allowed by law, unless such fee
shall have been paid or tendered by
the party requiring the record to be
mde."
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Your question is, will the rocorder acting under
Section 11566 1i.. refusing to record any instrument when the
fee allowed by law is not pald or tendered be liable for
damages under Section 11564 and 11565°¢

Corpus Juris, Vol. 53, p. 1081, Sections 38 and
40, says the following:

"In the absence of contrary statu-
tory provislons, the reglster may
demand payment in advance of his

fees for performing a given service,"

"Mandarms will not lie to compel a
register to perform a duty pertain-
in; to his office without payment
of his fee therefor in advance,
even though the fee demanded 1s
claimed to be excessive, where it
appears that relator 1s able tc pay
the fee and can recover the alleged
excess by ordinary action,"

Under the last gquoted sectlon of the statute,it
is therefore owr opinlon that one desiring to have an instru-
ment recorded in the recorder's office which 1s entitled to
record, the required fee must first have been paid or tender-
ed by the person presenting same Tor record to the reccrder
of deeds, and if sueh payment is not made or tendered as
provided by Section 11566, supra, the recorder of deeds would
not be liable by civil action on his offieial bond under
Section 116564, supra, nor to the nenalties under Section
11566, supra, for failure to record such instrument so
presented for record.

Very truly yours,

COVELL R, HEWLTT
Assistant Attorney-General

A ”PROVED:

J. E. TAYLOR
(Aeting) Attorney-General

CRHIEG



