©CHOOLS: Board of Directors cunnot do indirectly what it
is prohibited from doing directlye.

L

June 15, 1937

Honorable Charles A. Moon
sssistant Prosecuting Attorney
Springfield, Missouri

bear Mr. Moon:

This is to acknowledge your letter dated
May 7, 1937, as follows:

"The County ochool superintendent
has requested &n opinion from you
on the following qjuestions:

"Can the employment of & teacher
without & wvulid certiricate to teuch,
be made by indirection by @ school
board, as by employing & person,
with a valid certificate, under
written contract with an increased
salary, with a verbal understanding
that he will employ and pay the sal-
ary of & person, without & valid
certificate, to also teach in the
school? Cen a liember of the ochool
Board be indirectly employed in this
same menner, regardless of whether or
not he has & oertificeate to teach?

"Can & obchool Board pay for incident-
els by indirection out of the teuchers
fund, as by employing & cualified
teacher under written contract, with
an increased salary, with a wverbal
understanding that seid teacher is to
either do the janitor work himself or
employ and pay the salary of &another
person to do the janitor work; or with
a verbal understanding that said
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teacher shall return a certain amount
of his salary eeach month to the
School Board to enable said School
Board to purchase a set of reference
books ?"

Your two cuestions are inter-related to the
extent that & school board is seeking by indirection to do
something that it canmot do by statute. In other words, the
board for &ll intents and purposes of the record provides
for the doing of certain acts, but the records are a subter-
fuge to the real accomplishment of what the board wants
done, F

& school teacher cannot be employed without a
valid certificate to teach, either directly or indirectly.
vection 9209 R. S. Mo. 1929, provides in part &s follows:

"The board shall have power * * * ¥
to contract with and employ legally
qualified teachers * * * * the con-
tract shall * * * * gpecify the
number of months the school is to be
taught and the wages per month to be
paid, * * * * shall be signed by the
teacher and the president of the board,
and attested by the clerk of the dis-
trict when the teacher's certificate
is filed with sald clerk.” * - ~ The
certificate must be in lforce for the
full time for which the contract is
made ."

Section 9210 Re S. Mo. 1929 provides that the
contrect between the teacher and the school board shall be
construed under the general laws of contract and provides
in part as follows:

"But should the teacher's contract
be revoked said contract is thereby
annulled.”
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from the above two statutes it is seen that the

Legislature commanded end intended that the person who
taught pupils must be & legelly qualified teacher and have
& certificate at all times to enable such person to teach,
~ member of the school board cannot be indirectly employed
for the reason that he cannot be directly employed; in fact
he is prohibited from &ccepting employment by virtue of

his office of director if he be & member of a public school
board of any city,town or village in this state having

less thaen 25,000 inhabitants. Cection 9360 R. &. Mo. 1929,

~ sSchool board should not pay for incidental
expenses at the expense of the teacher by giving an in-
cre&sed salary by written contract, &nd then requiring
her to part with any portion of it in order to pay the
salary of a Jjanitor, or to enable the school board to pur-
chase reference books. The teacher's contract with the
board rust be written, and 2ll of his or her duties con-
tained in the contract. In & smell school district per-
haps it would be & reasonsable exaction from a teacher to
require such to do janitor work, and if the teacher agreed
in writing, no criticism could come to the Board of
Directors. However, for the Board of Directors to make
& written contract with a teacher to the effect that the
salary will be stated in the contract at a certain amount,
but & percentage of thaet salary rmust be turned over to the
board for other and different purposes is clearly wrong,
and we are of the opinion the Soard of Directors would be
derelict in their duty and unfaithful to the trust reposed
in them by such &n aryrangement.

The Board of Directors of & school district are
liable for miseppropriation of school funds, notwithstanding
good faith and eabsence of wilfull intent. Consolidated
School Distriet No. 6 vs. Shewhan, 273 5. We (24) 182.
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In Eisensmith et &1 wvs, Buhl Optical Co. ct &al,
178 S. E. (W. Va,) 695, the Supreme Court of Appesls of
West Virgini= seid: (pape 697) .

", person * * * * individual or

corporetion mey not do by in-

direction what he or it is pre-
- cluded from doing directly."

rom the e&bove and foregoing it is our opinion
that if the tchool Board employs & teacher by contreact,
with & verbal understancing thet the teacher will divide
or use part of the contreaet stated salary with other
persons or for other purposes, thet such & rrangement is
illegel end non-enforceeble. The Board should not by
indirection do whet it is prohibited from doing direct.

Tours very truly,

Jemes L. HornBostel
~s8istunt Attorney General

APPROVEL:

J. 4. TAYLOR
(seting) Attorney Generazl
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