CcOmMNTY TREASTRER: County Court may pay for surety obond if ‘reagurer
- elects to give same and Court consenis thereto.
BONDS: Treasurer must glive separate bonds for school moneys
: and county ifunds in statutory emounts.

October 5, 1937 ———

ye- ] /o

lionorable Alvin H. Juergensmeyer
Prosecuting Attorney

“arren County

Varrenton, Missouri

Dear Sir:

This is to acknowledge yo ur letter of September
29, 1937, in which you request the opinion of this Depart-
ment on the cuestions therein. Your letter 1s as follows:

"Under the 1937 law is the County
Court recuired to pay the premium on
the bond for the County Treasurery

What would be conaiderod a just reason
for the Court refusing to pay the
premium on the bond,

Missourl law recquires that the Treasurer
shall give a bond for twice the amount
of the school funds on hand, and the
amount set for the County Treasurer bond
is not less than $20,000, For illustration,
the County hsas 40,000 in 1ts school fund
and $50,000 in the county funde Would it
pe necess ry for the Treasurer to give

an 80,000 school bond and a $50,000
county bond or could the Treasurer give a
$30,000 school bond and $30,000 county
treasurer bond, the two bonds totalling
$60,000 and being 1n excess of the amount
of elther the school fund or the county
fund?"
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I

In the first paragraph of your letter you desire to know
whether or not, in our opinion, the county court is required
to pay the premium on the bond for the county treasurer.

You, no doubt, refer to the bond of the county treasurer
for the treasurers recently appointed by the Governor in counties
under 40,000 inhebitants and not under township organization,
and in countles having a populatlon of 75,000 inbablitants and
not more than 90,000 inhabitants, under the provisions of the
statutes enacted by the 59th General Assembly, and found at pages
424 et seq., Laws of Missouri, 1937. At the same sesslon of
the General Assembly, House Bill 125, found at page 190, Laws
of Missouri, 1937, was enacted, which provides in part as
follows:

"Whenever any officer of this statew:s

or any officer of any county of this
state##shall be required by law of

this statew##u#to enter into any official
bond, or other bond, he may elect, with
the consent and approval oi the soverning
body of such state, department, board,
bureau, commission, official, count W3t
or other political subdivision, to enter
into a surety bond, or bonds, with a
surety company or surety companies,
authorized to do business in the State
of Missouri and the cost of every such
surety bond shall be pald by the public
body protected thereby."

" All laws in confliet with the provisions
of this act are hereby repealed, insofar
as such laws are in conflict with the
provisions of this act."

We think that under the provisions of the above statute
that 1f a county treasurer or other officer mentioned in this
statute elects to enter into a surety bond or bonds as permitted
under the provisions of this section and same is with the consent
and approval of the governing body, which in thls case would be
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the county court, then in that event the county court would
be recquired to pay the premium on such surety bond. In other
words, 1i the offlcer elects to glve a surety bond he must
have the consent of the governing body to glve such bond, then
it is incumbent on the governing body to pay the premium on
same. Conversely, 1f the governing body does not consent to
the o.ficer ;iving a surety bond it is not required to pay the
premiume

We are not unmindful of the provisions of Section 12133
ReSe. Missouri 1937, page 426, but it 1s our opinion that the
County Court may waive the provisions of this section requiring
a personal bond,and permlt the officer to give a surety bond.

II.

With reference to the gquestion asked in the third pa agraph
of your letter, as to the amount of bond to be glven by the
county treasurer to safeguard and protect the county funds and
tiie school funds in his hands, we refer to the applicable
sections of t e statutes.

Under the provisions of Seetlon 12133, Laws of Missouril,
1937, page 426, which 1s a reenactment of a section of the
same number, Laws of Miessourl, 1929, it provides that the county
treasurer shall within ten days after his election or appoint-
ment enter into a bond with the county in a sum not less than

20,000.00 to be fixed by the county court, and with such suretles,

resident landowners ol county, as It ve approved by such
court, conditioned for the falthful performance of the duties
of his office.

Section 12134 provides thuat the county court, at any semi-
annual settlement with such treasurer, or at any other time, may,
if nhis bond be deemed insufficient, order him to give a new bond
or additional security.

B, the provisions of Section 9266 R. &. lNo. 193, the
county treasurer in each county shall be the custodian of all
moneys for school purposes belonging to the different districts,
except in countles having a township organization, and said
section requires, "he shall give a separate bond, with sufficient
security, double the amount of school moneys_fﬁit shall come into
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his hands, payable to the State of Missouri, to be approved by
the county court, conditioned for the faithful disbursement,
according to law, of all such moneys as shall from time to
time come into his handsjz* % "

It will be noted that it 1s necessary for the county
treasurer to _ive a separate bond as custodian for the school
moneys in double the probable &mount of school moneys that shall
come into hls hands. The county court in fixing the amount of
bond required to be given by the county treasurer myst follow
the provisions of these two sections of the statute! In the
first instance to secure the ecounty funds a bond of not less
than §20,000.00; and to secure the school funds, a bond in not
less than double the probable amouat of school monoys ¢
into his hands. The county court is not permitted to tollow
the plan suggested in your letter and permit the treasurer to
zive a bond to secure the school funds for less than the amount
requlred under the statutes and attempt Lo meet the statutory
requlirements by increasing the bond to secure the county funds.
In other words, the county court 1s not permitted to lump the
two required bonda together and average same upe.

We think we have answered the guestions asked in
your letter.

Respectfully subaltted,

COVELL K. HEWITT,

Assistant Attorney General
AP PROVED?$

Je E. TAYLOR
(Acting) Attorney General
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