TAXATION AND REVLNUE: ) Assessor's compensation due ani p.yable
) ) upon completion of assessment and
ASS1iSSORS: ) proper certification thereof,

December 16, 1937,

B

ionorable kobert ¥, Hawkins
rrosecuting atiorney
remiscot County
Caruthersville, kissourl

Dear osir:

e acknowledge your request for an opinion
of December llth, which 1s as follows:

"%1ll you kindly advise when the
county Assessor 1s to be pald;

the county court of this county

is taking the position that the
Assessor should not be pald for

the assessments made for the year
1937; the assessments of course

are for the year 1938 and the court
takes the position that they should
not piy untll 1938 when the taxes
for 1938 are collected. In other
words, l1s the assessor to be pald
when his work 1s completed or will
he have to walt until the following
year for his pay:"

Your question is, whether the county assessor
should be paid when his work is completed or whether he
must walt for his compensation until the taxes upon which
the assessment l1s made are pald,

Under Section 97866, K. 5. ko, 1929, as amended by
Laws of Missouri, 1987, page 870, it 1s provided that:

"{he asse sor or hls deputy or
deputies shall between the Tirst
days of June and January, and after
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belng furnished with the neces-~

sary books an: blanks by the

county clerk at the expcnse of

the county, proceed to make a

list of the taxable personal
property and real estate in your
county, town or district, and assess
the value thereof, etc."

Under Section 9800, K. 3. lio. 1920, it is pro-
vided that:

"lhe as.eassor, except in the City
of st. Louls, shall make out and
return to the county court, on or
before the 20th day of Yanuary in
every year ~ a fair copy to the

asgescor's book, verified by his
afridavit annexed thereto, # # #"

and sald section further provides:

"And upon a fallure to make such
return to the court on or before
I%g.%ﬁ% above mentioned, the court

3 ! educt twenty per cent from
the amount of feges allowed to such
888Ses3s80r, # # #

It would therefore appear from the above statutes

that the amount of fees an assessor is to receive as compen-
sation for his services 1s not finally determined until the
assessor has made out and delivered to the county court the
tax books and this he must do before January 20th of the
year following June lst of the @ eceding year,

sectlon 9806, R. 5. hioe 1929, as amended by Laws

of sissouri, 1931, page 359, provides in part as follows:

"The compensation of each asse:sor
shall be thirty-five cents per list
in counties having a population not
cxceeding forty thousand # #* #"
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which fixes the amount of the compensation of the
Assessor in .emiscot County, and said section firther
provides:

"one half of which shall be pald
out of the county treasury and the
other half out of the state
treasury: # % # " .

Our construction of these statutes, with refer-
ence to wnen the assessor shall be pald, is that as soon
as he has completed the assessment and returned the tax
books to the couity clerk that he is then entitled to
his compensation for his work as assessor and he 1s not
compelled to await the payment of the taxes by the tax-
payers on his assessment. In other words, for example,
the assessment made by the assessor of June lst, 1936,
should be completed and the books turned over to the
county clerk on or before January 20, 1937, after which
tire the compensation due the assessor for making such
assessment iz due and payable out of the county treasury
for the county's portion. I1If the assessment 1s completed
before January 20th and properly certified, we see no
objection to him being paid when that is done,

The state through i1ts <tate audltor, and it is
the practice over a long period of time that when properly
certified to the State Auvditor, as provided by section
9800, supra, that the assessment haz been completed by
the assessor, to then authorize the payment of the State's
portion of the assessor's compe nsation.

It 1s, therefore, our opinion that after the
completion of the assessment and the books dellivered to
the county clerk on or before January 20, 1937, the
assessor's compensation is then due and payable and he
does not have to awalt for his compensation until the
payment of the taxes on sald assessment. If that were not
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true the assessor would he compelled to wait almost
a year for payment after hls work has been completed.

Very truly yours,

COVELL Re HEWITT
asslstant Attorney-General

AFPROVED:

J. E. TAYLOR
(Acting) Attorney-General

CRH: BG



