
EOARD OF ~'\LTH 
PHYSICIANS AND SURGEONS: Persons licensed in foreign states a r e 

not permitted to come within this state 
and conduct examinations without first having applied for andre­
ceived license to practice medicine and surgery within this state. 

January 14~ 1937 

Opinion No. 34 

Dr. H. s. Gove 
State Health Co~ssioner 
Medical Licensure Department 
Jefferson City~ Missouri 

Dear Dr. Gove : 

Fl LED 

3'-1-
This will acknowledge receipt of your request for 

an opinion~ which reads as follows: 

"Will you kindly give me an opinion 
as to whether or not a physician 
who is l icensed in another state 
can come into the State of Missouri 
and examine a group of men for the 
purposes of Occupational Diseases 
Inourance cover age without a medical 
license of t he State of Missouri . 11 

The statute governing your request for an opinion is 
Section 9113 or R. S. Mo. 1929 . It pr ovides in part as f ollows : 

11All per sons desiring t o practice 
medicine or surger y in this state 
* * * shall appear befor e the State 
:Board or Health~ at such time and 
place as the Board may direct and 
there shall be examined as to their 
fitness to engage in such practice." 

The question nat urally arises as to whether a physician 
l icensed in another state can come into the State of Missouri 
and examine a group of men and escape the necessit y of appear-
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ing before the Board of Health and there be examined as 
to his fitness to examine this group of men. It would 
seem that no licensed physician of another state could 
do so without the necessity of appearing before the Board 
to show his particular qualifications to make such exami­
nation, as \'las said in the case of State vs . Davis, 194 
Mo. L. C. 497. The court in discussing the provisions 
relating t o medicine and surgery said: 

"The practice of medicine as contemplat­
ed by the provisions of the statute 
covering that subject, may consist onlr. 
of the examination of a patient, * * *'. 

It is further provided in Section 9113 that all per­
sons, before appearing before the Board, shall make an 
application in writing showing their necessary qualifica­
tions . I n the same section, it is further provided: 

"And it is further provided that the 
said board of health may under the 
regulations established by the board 
admit without examination l egally 
qualified practitioners of medicine 
who hold certi ficates to practice 
medicine in any state or territory 
of the United States or the District 
of Columbia with equal educational 
requirements to the state of Missouri 
and that extend like privileges to 
l egally qualified practitioners from 
this state upon the appli cant {>aying 
a fee of fifty dollars ($50. 00}". 

In the case of State ex r el Walker vs. State Board of 
Health , 61 S. w. (2d) 1. c. 927, the court had the above 
quoted part of the section before it for consideration and 
in discussing the proviso said: 

" * * * the state board of health 
'may-under the regulations estab­
lished by the board admit without 
examination• qualified practitioners 
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holding cer t i ficates to practice 
medicine in other s t ates ' that ex­
tend l ike privil eges to l egal ly 
quali fied practitioners from this 
state . * * * * • The second pr oviso 
of section 9113, Mo. St . Ann . 1929, 
is a l egisl ative declaration of 
comit y between Missouri and sister 
states . To this st ate of comity 
there is appl icabl e the comment of 
this cour t on another s t atute (Newl in 
v , St. Louis & San Francisco Ry. Co., 
222 Mo . 275 , 121 s . W. 125, l oc . cit. 
130) : 'ln thi s connect ion we obser ve : 
Our statut es * * * opening the doors 
of our courts- to Gauses of action 
accruing under l aws of our sister 
states, are l egisl ative decl arati ons 
of comity. Comity, in a l egal sense, 
is compl aisance, courtesy, the gr ant­
ing of a privilege not of right, but 
of good will. Bl ack ' s L. Diet . t it . 
t Comity'. Now, in reason, cour tesy 
in that behal f has its useful l imi ta­
tions. I t may not run riot; it goes 
cir cumspectl y . It must be courtesy 
in f'ac t as well as name . ' The command 
of our statute (section 9113, Mo . St. 
Ann . 1929) is that all per sons desiring 
to practice medicine in this state shall 
be examined as to their fitness by the 
state board of heal th. By way of ex­
cept ion to this command the provisos 
quoted permit the boar d to admit certain 
cl asses of appl icants without examination. 
Per sons so admitt ed are granted a pr ivi­
l ege, not of r ight but of good will, and 
in the exercise of the board ' s sound 
discr etion. 11 

Your att ention is directed to Section 9111, R. s. Mo. 
1929, rel ating to practitioners being duly registered: 

"It shall be unl awful for any per son 
not now a r egist e r ed physician within 
the meani ng of the l aw to pract ice 



Dr. H. s. Gove 

medicine or surgery in any of its 
departments * * *, in the State of 
Missouri , *it *"• 

Your attention is further directed to Section 9118 of R. s. 
Mo. 1929, relating t o the practice of medicine without a 
license. Said section reads in part as follows : 

"Any person practicing medicine or 
surgery in this state * * * without 
a license from the State -Board of 
Health * * * shall be deemed guilty 
of a misdemeanor." 

I n reaching our conclusion, we are not l.ll'llllndful of Section 
91221 R. s . Mo. 1929 1 relating to \'Then a licensed practitioner 
of medicine or surgery in a border state may attend the sick 
within this state when the practitioner does not maintain an 
office within this state . The pertinent part of said section 
reads as f ollows: 

" * * * any licensed practitioner of 
meQiGiRe and surgery in ·a border state 
attending the sick in this state provi­
ded he does not maintain an office 
or appointed place to meet patients 
or receive calls within the limits 
of · this state~ and provided, that such 
practitioner comply with the statutes 
of Missouri and the rules and r egula­
tions of the Missouri s tate board of 
health relating to the reports of 
births, deaths and contagious diseases, 
* * *" • 

You will note that the above quoted section of the statute 
uses t he words "attending the sick in this state" and in light 
of the cases her ein cited, t his necessarily contempl ates that 
a person is ill and might require the administration of drugs 
or surgery, whereas from your request for an opinion, the physician 
therein mentioned, only makes an examination for the purpose of 
deter.mining ones physical fitness as an insurable risk. 

It can not be said that a physician licensed in a foreign 
state can come into this state and make an examination of persons 
to~ aftcertain whether or not occupational diseases exist by virtue 
~ 
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to ascertain whether or not occupational diseases exist by virtue 
of Section 9122, supra. 

It is evident that the Legislature intended to throw the 
cloak of guardianship around the citizens of this state when 
enacting the above sections of the statutes to prevent persons 
not sufficiently skilled in the practice of medicine to attend 
unto the afflicted. In the case of State vs. Davis, supra, 
at page 499, the court said: 

"The prime object of this lal'l upon the 
subject of the practice of medicine is 
the protection of the people from the 
impositions * * * by persons who are 
not sufficiently ~ skilled in the pro­
fession ***"· 

In the case of State vs . Smith, 233 Mo. 1. c. 267, the 
court said: 

"'Laws enacted for the purpose of regu­
lating or t hrowing restrictions around 
a trade, calling or occupation, in the 
interests of the public health and morals 
are everywhere upheld and sustained. 
Such laws are within the police power 
of the State, and are universally sus­
tained where enacted in the interests of 
the public welfare. The question present­
ed in cases where the validity of such 
laws is called in question is no longer the 
power or authority of the Legislature 
to enact them, but whether the occupation, 
calling or business sought to be regulated 
is one 1nvolving the public health and 
interests. A person engaged in such an 
occupation is not alone interested therein. 
The public served by h~ is also interested. 
H~ is intereated to the extent that it 
provides and furnishes him with employment 
and a means of livelihood. The public 
is interested in his competency and quali­
fications, and it is eminently proper that 
there be thrown around the calling pro­
tection from intrusion by incompetents and 
others in~cal to the public good ' "· 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a physician, 
who is a licensed practitioner in another state, cannot 
come into the State of Missouri and examine a group of men 
for the purpose of determining whether or not they have 
occupational diseases, without making application for a 
license and becoming regi stered. 

We further rule that a physician licensed in a foreign 
state coming into this state for the purpose of examining 
men for occupational diseases only determines their physical 
fitness for insurance. And, in so doing must comply with 
the provisions of the Missouri law relating to the practice 
of medicine and surgery. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
(Acting) Attorney General 

Respectfully submitted, 

RUSSELL C. STONE 
Assistant Attorney General 


