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This office acknowledges your request dated 
December 8 , 1937, which is as foll ows : 

''I woul d appreciate your opinion 
of t he law on the fol l owing atate­
m...,nt of facts : 

"In April 1937 , one of our local 
School District s held its Annual 
Meeting and c onducted its regular 
busi.ness . There was a tot a l vote 
of 75 votes cast at the meeting . 

"At the meeting , it was decided 
that the School House c oul d be 
used for meetings of various 
~da, including the mee ting of 
the Parent Teachers Association 
of the Di s t rict . 

"In November of t his year , a 
s pecial ele ction and meet1.ng was 
called by the Board for the 
purpose of vot i.ng on the question 
of the use of the School House for 
meetings of t he Parent Teachers 
Association . 

"Tho Board claims to have called 
t he meeting in compliance with a 
petition handed t hem under the 
authority of Section 9228 , R. s . 
JnO . 1929 . The Petition was signed 
by 40 persons . 
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"Compla.1n1ne, Parente maintain 
and undoubtedly correctly so,that 
there is 102 qualif ied voters in 
the School District. 

"Q.USRY: Can t h e Board call a 
meeting without a petition being 
presented to them signed by a 
majority of the qualif ied voters 
of the District? 

"Can the Bosrd take the total 
number of votes cast at the last 
School e lection as the number or 
qualified voters in t he District 
or must the Board ascertain the 
exact number of qualified-voters 
1n the District by a censua to 
deter~ne what c onstitutes a 
ma jority. 

"If the meeting i n November 
prohibiting the use of the School 
House to the Parent Teachers 
Association is not legal , because 
of failure to have a petit ion 
signed by a majority of the 
qualified voters . \ hat ia the 
proper steps for t hem to take 
to obtain t he use of the School 
House for t heir meetings? " 

In answer to t he first paragraph of your query 
will s ay tha t school boards are created by t he Legisla­
ture and t heir powers are limited by statute . Consoli­
dated School Dist. No . 6 v . Shawhan , 273 s . W. 18 2,184: 

"Under our state law the govern­
ment of a s chool district , as 
well as t he handling of the 
finances t hereof , is vested 1n a 
board of directors duly elected 
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by vote . 'Iheir powers and 
duties are pr escrioed by 
statute . " 

Section 9228 , Revised Statutes Missouri 1929, 
authorizes a sChool board to call a special meeting 
when a petition i s signed by a majori ty of the quali­
fied voters of the District and is presented to them. 
This is t he only authority the school board has to call 
a special meeting and i f the petition is not signed 
by a majority of the legal voters of t he district the 
Board does not acquire jurisdiction to call the meet­
ing , and the election is null and void. Sch9ol District , 
etc . , v. Pace, et al . 115 Mo . App . 134, 140a 

"There can be no e l ection 
\7here-tiiero is no warrant 
tor holding it .-rh authori­
~to issue the warrant for 
tho ele ction (not ices posted 
in the district ) is con­
ferred on the clerk of the 
district. They are not to 
be issued at his discretion 
or on his whiDDJ but only 
on the presentation of a 
proper petition, signed 
by at least ten legally 
qualified voters of a dis­
trict to be affected and 
containins a certain 
definite proposition to be 
submitted to the voters of 
tho dis trict to be voted 
upon by them. " 

COUCLUSION 

It is, t herefore , the opinion 0 1 t his Depart­
ment that the sc~ool board cannot call a special 
meeting of the e l e ctors of the district without a peti­
tion being presented to them which is signed by a 
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ma jority or the quali.~..'ied voters vf the district. 

The second paragraph of your query g oes 
to the question of how 3hal l the board determine 
whether or not the petition for the special election 
is signed by a ma jor ity oi the qualified voters 
of the district. 

Sect ion 9228 , RoviGcd Statutes ~1ssour1 
1929 , does not provide how the board of directors 
shall determine as to whether tho petit i ons are signed 
by the required numoer of qualified voters, and we 
find no Missouri case just in point upon this ques­
tion. We find somewhat of a similar situation in 
the case of State ex rel . v . Carter, 257 o. 52 , 85 , 
where the Court was diocuas 1ne how the city cou,cil 
would get the information as to how many voters were 
in the district at tho time of presenting a petition 
f or a l ocal opti on elec~ion . In discussing Section 
7239, Revised Statutes ~issouri 1909, which pertained 
to local option elections ~ the Court , in the Carter 
case , supra, at 1. c . 85, saida 

"The latter section does 
not pr escribe !'rom what 
source the city council 
shall obtain official 
infor.mation as to the 
number of qualified voters 
in such city and there­
rare as to the requisite 
number of ~et1t1onera 
required to sign the peti­
tion for an el ection. 
In the absence of a statu­
tory prescription as to 
the source of thia informa­
tion, it would seem either 
that they guess at it (city 
council) and thus act at 
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t heir per i l, i n £Ueas ing a 
aurricient numoer when the 
matter i s t est ed in the 
courts , or that they use 1n 
their discretion the best 
and latest officia l data 
obtainable. * * ~ * ~ ' * • 
The record shows that they 
used the very l a st official 
vote obtai na ol e by them, 
* § * * * * v * ~ * ~ : * 
I n t he Absence of a statute 
in this behal~ all tl1at can 
be required of the city 
cou c i l i s t hat in detet· ­
mining t he number of vo t es 
as a basis of computation 
of t he requieite number 
of petitioners t hey should 
use the latest official 
sources of inf ormation 
* * .. ~ .~ -~ ;. * * 1 ~; ~ ~· ~;. ~.. • " 

The ooard of direct ors of the school districts 
have no authority to t ake a census to determine how 
many qualif i ed voters th ere are in the district, and 
t he statute has made no provision for the board to ob­
tain this infor mation . It would seem that the school 
board , in its discretion , may use the number or votes 
cast at the last school district election prior to 
the time of the presenting of t he petit ion aa a basis 
for its determination of whether or not fifty per 
cent of the voters have signed the petit ion. 

CONCLUSION 

In t he absen ce of a showinb by a proper pro­
ceeding that the board erred in its determination that 
t he petition had sufficient signers or that the board 
had no jurisdiction to cal l a special e l ection , it ia 
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the opinion of t his Department that the special elec­
tion refE:Jrred to in your l etter , which was called by 
t he board upon a petit ion presented to them contain­
ing the signatures of fi f ty per cent of ~he l egal 
voters who voted at the l ast election prior to the 
presentation of such -petiti on·, is a valid election. 

The third paragraph of your query assumes that 
the el ection was invalid. In as much as the answer 
to the second paragraph of your lnquiry holds that the 
el ection was valid the necessity of going into the 
t hird paragraph is obviated and this off ice does not 
deem it necessary to pass upon that su ~ ct . 

Respectfully submitted, 

'l'YR-3 "I • t;tJRTON 
Assistant Attorney Genex'al 

J..PPROVED 

J . !!; . TAYLOR 
(Act ing ) Attorney General 
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