ASSESSORS: Compensation for taking list and entering in assess-
ment book of stock in banks

ot &, /1937
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Hon., Charles L. Brandon
Prosecuting /Attorney, Leviess County
Gallatin, Missouri

bear oir:
This will acknowledge receipt of your letter of recent
date in whiech you request an opinion &s follows:

". controversy has arisen in this county

with reference to the charpges whieh an essessor
is entitled to make in connection with the
assessrent on perties holding bank stock. The
statute seerms to require & list of all stock-
holders, to be prepared by the assessor. .ome
of these stockholders, of course, are assessed
on other property and this bank stock is in-
cluded with the other property, but some of
tiie stockholders occesionally &re not assessed
in this county on other property.

Is there only one charge for the whole list of
stockholders - or can the assessor churge for
each neme on the list, except those ulso ussessed
on other property?

\Will you please advise Just what charges the
assessors are entitled to make under the
circunstances .

veetion 9765, R.S. Missouri, 1929, wes repealed by
the legislature in 1931 and & new section enccted. The new

section, Laws of 1931, pege 357 is, in pert, s follows:
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"The property of manufacturing companies

and other corporations named in Article 7,
Chapter 32, insurance companies organized
under the laws of this state and all other
corporations, the taxution of whieh is not
otherwise provided by law, shall be assessed
and texed @s such companies or corporations
in their corporate nemes., JFersons owning
shares of stoek in banks, or in Jjoint stoeck
institutions or &ssocieations doing & banking
business, shall not be required to deliver
to the agsessor & list thereof, but the pres-
jident or other chief officer of such corp-
oration, institution or association shall,
under oath, deliver to the &ssessor & list
of all shares of stock held therein, «nd the
face value thereof, the value of all real
estate, if any, represented by such shares
of stock, * * * * * * und such shares * *

¥ * 80 listed to the eassessor shall be vel-
ued and assessed &s other property at their
true value in money, less the value of real
estate, if any, represented by such shares
of stook, * * *.»

This section recuires that banking corporations pre-

pere the tax list contzining the stoek in said bank, and not the

owners of seid stock.

follows:

Cection 9766, R.5. Missouri, 1929, 1s in part as

"The tuxes assessed on shares of stock
embruced in such list shall be paid by

the corporations, respectively, and they
mey recover from the owners of such shares
the amount so paid by them, or deduct the
same from the dividends accruing on such
sheresg * * % % .»

In State ex rel v. People's Bank of Deboto, 263 L.V.

205, 206, the court said:
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"The manifest purpose of section 12775,
supra, (now section 9765) is to afford
the assessor authentic information us to
the owners of the sheares of stock in a
corporation that such share mey be properly
assessed against them. ot. Louis Bldg. &
véving Ass'n v. Lightner, 42 Mo. l.c. 426."
Thus it appears that though the banking corporation is required
to make the tax list and pay the taxes, the shares of stoek are
essessed against the owners of said stock. otate ex rel v. Gehner,
Section 9806, R.5. Missouri, 1929, as amended in
laws of 1931, page 359, is in part, as follows:

"The compensation of each assessor shall

be thirty-five cents per list in counties

having & population not exceeding forty

thousand, * * * *, and shall be allowed

a fee of three cents per entry for meking

rea)l estate and personal assessment books,

all the real estate and personel property

assessed to one person to be counted as

one name, ¥ X %k *.I‘l

The benk stock assessed azeinst the owner would,
of course, be personzl property, and would be entered under the
name of the owner in the personal assessment book.

In State v. Gomer, 10l o.W. (2nd) 57, the court had
before it & guestion which required & comprehensive review of the
law, as it concerns the compensation of assessors. In this case,
the court drew nine conclusions. The seventh conclusion of the

court, applicable here, is set out &t l.c. 66 and is as follows:
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"beventh, That as for compensetion for
teking the lists recuired to be delivered
to him by owners of personel property (in
counties of not more than 40,000 populetion)
an assesor should be paid thirty-five cents
for each list teken &nd should also be paid
& fee of three cents per entry for each
entry of a property owner's uname and the
personal property assessed to him, in the
alphabetical list in the part of his book
concerning personal property.”

Under the provisions of Jection 9765, R.O. Missouri, 1929, in
its present form, the owner of the bank stock does not prepare
the tex list, but by statute the banking corporation is required
to prepare this list. Nevertheless, it is a tax list teken by
the assessor, and for which, in counties heving & population of
less than 40,000, which includes Laviess County, he is entitled
to one fee of thirty-five cents.

The decision in the GComer ocese, supra, &nd the provisions
of Section 9806, R.S. Missouril, 1929, as amended, are clear, we
think, in providing that for entering the personel property of each
owner under his neme in the personal assessment book, the assessor
is entitled to a fee of three cents for euch entry, &ll personal
property and real property listed under one owner to be counted as

one entry.

If the owner of said bank stock hes already been entered
in the personal assessment book &nd his personal property listed

under his name the assessor 1s not entitled to & fee of three cents
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for entering the bank stock owned by him, or any other separate
item of personeal property, because it is expressly provided
that the three cent fee is for entering his neme, in the alpha-
betical list of the assessor's book, and all his personal property
listed thereunder,

Therefore, it is the opinion of this department that
the assessor of & county having & population of less than
40,000 is entitled to one fee of thirty-five cents for taking,
from the president or chief officer, the 1ist of &1l stock and
owners thereof in & banking corporation. That the assessor is not
entitled to & fee of thirty-five cents for each neme contained in
said list taken from the corporatioﬁ, but only the one fee for the
vhole l1list containing &1l the stock and the owners thereof. That
for entering the name of the owner of said stock in the alpha-
betical list, in that part of the assessor's book covering personal
property, the assessor is entitled to three cents, but that in no
event is the assessor to charge and receive three cents for enter-
ing and listing each separate item of personal property under the
neme of its owner. The three cent charge is for entering the name

of the owner and listing all his personal property thereunder,

which would include any bank stock he mey own,

Respectfully submitted,

APPROVED:

_ AWBREY R. HAMMETT, Jr.
{:Eégzg?zgitorney sAssistant Attorney-General
General.
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