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ROADS AND BRIDGES: 1. County Court cannot use funds of the
county to build bridses in special road

- districts,

2. No funds budgeted under class 3 can be
used for the repair, upkeep or bullding
of bridges 1in special road districts.

June 28, 1937

7"7

Honorable Chas. D, Brandom
Prosecuting Attorney
Daviess County

Gallatin, Missourl

Dear S8Sir:

FILED

/

This Department 1s in receipt of your letter of
some time ago relative to the repair and upkeep of bridges.

Your letter 1s as follows:

"The County Court of this Courty
has directed me to write you for
an opinion on the following ques=
tions:

"l. What, if any, bridges within

a special road district are supposed
to be constructed or maintained by
the County Court?

"2. Under the Budget Law (see Section
2, Class 3, laws 19335 page 341) can
the County Court include in its budget
funds for the upkeep, repairs or re-
placements of bridges of any kind,
character or value within a special
road district?

"In this connection I call your
attention to the fact that this County
is a county under Township organiza-
tion and has! several special road
alstricts within the County. It

has been generally understood that the
speclal road districts are reguired

to maintain and replace all bridges
and culverts within the district ex-
cept such bridges as are commonly
called County Bridges, such as bridges
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across & river etc. These so-called
bridges have been maintained and re-
peired by the County Court out of the
general revenue funds.

"Seetion 7868 R. S. 1929, provides that
no -road district shall be compelled to
build a bridge which costs {50.00 or
more3 also providing that the County
Court shall determine what bridges =-
shall be built and maintained by the
County and what by Road districts.

From this section it would appear that
the county might be required to build
and maintain any bridge costing $50.00
or more (although I understand they

all cost more than that), even culverts,
although the special road district

laws would seem to require the dis=-
tricts to build the bridges within

tks boundaries.

"The said Budget law on its face
apparently prohibits the County from
setting aside anything for the up-
keep, repair or replacement of bridges
in any special road district, regard-
less of the cost thereof. It would
seem to me that this clause in the
Budget law would probably be construed
to prohibit the County Court from
setting aside money for bridges which
it is the duty of the special road
district to repair or replace and

not intended to prohibit the County
from setting aside funds to repair

or build so=-called County bridges.

But again arises the question as to
just what bridges the special road
district is required to maintain or
replace and what bridges come under
the County Court's Jjurisdiction.

"With the County bridges being paid
out of the general County revenue
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the special road districts (resi-
dents thereof) pay their proportionate
part of the general fund and 1t would
seem that the district is entitled

to have County money expended on
bridges within their district the

same as any other portion of the
Countye.

"Your ususl prompt opinion in this
matter will be greatly appreciated."”

"ihat, 1f any, bridges within a
special road district are supposed
to be constructed or maintained by
the County Courtt"

You stated in your letter that Daviess County
is organized under township orgeanization, hence it will
be necessary to treat your question purely from that
standpoint. The sections relating to road districts
in township organizations are 8176 to 8199, inclusive.
The confusing section relating to your section is, as
mentioned in your letter, 7868, and we might add the
additional section of 7900, said sections being,
respectively, as follows:

"iach county court shall deter=-
mine what bridges shall be built
and maintained at the expense

of the county and what by the
road distrists: Provided, that
no road district shall be come
pelled to build a bridge which
costs fifty dollars or more."

"The county court may order any
bridge built by the county to be
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attached to a road district, for
the purpese of being kept in re-
pair by such road district; but
when the repairs necessary at one
time shall exceed in value fifty
dollars, the same shall not be
required to be done by such road
district.”

In your lstter you refer to Section 7898, the
section referring to bridges which shall be built and
maintained at the expense of the county; closely re-
lated to the same subject matter 1is Seetion 7900, re-
lating to attaching bridges to districts. The sections
are under Article IV, Chapter 42, relating to Bridges.
From a complete consideration of the statutes, beginning
with 7898 to 7914, inclusive, it would asppear that the
bridges mentioned in Article IV refer only to common
road districts. There is apparently no provision which
in anywise would be referable to bridges in special road
districts. Therefore, in considering your gquestion, we
are of the opinion that these sections have no bearing
on the gquestion. The statutes deal with special road
districts in counties of less than 50,000 inhabitants
under Article IX, and special road districtebDenefit
assessment in counties under township organization in
Article X, of CHapter 42. Article XVI of Chapter 42
refers to speclial road district-benefit assessment in
counties under township organization, which applies to
your. county. In an effort to arrive at an ultimate con=-
clusion to your specific question, we shall review,briefly,
the sections in the three articles herein mentioned, deal=-
ing with bridges. Articles IX and X being reviewed merely
for the purpose of differentiating and fortifying the
conclusion,

Under Section 8039, Revised Statutes Missouri 1929,
relating to special road districts in certain counties not
under township organization, the county court is given the
right to build bridges and assist in building bridges in
its discretion.

Under Section 8066 the building of bridges is
done by authority of the commissioners. This section
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is under Article X, relating to special road districts
and benefit assessments in townships not under towne=
ship organization. Also, Section 8065 contains the
following sentence:

"Sald commissioners shall have
sole, exclusive and entire con-
trol and Jurisdiction over all
public highways, bridges and
culverts within the district,
to construct, improve and re-
pailr such highways, bridges

and culverts # # # # %,"

‘Referring to Article XVI, relating to special
road districts under township organization, the only
pertinent section we can discover relating to bridges
is Section 8180. The pertinent part being as follows:

"S8aid commuissioners shall have sole,
exclusive and entire control and
jurisdiction over all public highe
ways, bridges and culverts, within
the district to construct, improve
and repair such highways, oridges

and culverts, and shall have all

the power, rights and authority
conferred by law upon road overseers,
and shall at all times keep such
roads, bridges and culverts in as
good condition as the means at thelr
commend will permit, and for such
purposes may employ hands and teams
at such compensation as they shall
agree upon; rent, lease or buy teams,
implements, tools and machinery; all
kinds of motor power, and all things
needed to carry on such work; Provided,
that said commissioners may have such
road work, or bridge or smlvert work,
or any pert thereof, done by contract,
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under such regulations as said
commissioners may prescribe.”

CONCLUSION

In view of the fact that the statutes contemplate
repairing and constructing bridges shall be done by the
special road district and that by the terms of Section
8182 the Board of Commissioners is empowered to levy
taxes on property in the distriet for maintenance of bridges
and culverts, end the said Board is further empowered un-
der Section 8183 to issue bonds under certain circume
stances for the purpose of constructing, repairing, and
maintaining bridges and culverts within the distriet, we
are of the opinion that the County Court is not empowered
to construct or meintain any bridges in special roed
districte under township orgenization.

By the terms of the sections herein mentioned,
and by complete consideretion of 811 the statutes govern-
ing specilal roed distriets in township orgenigaticn,
under Article XVI it would appeer thet the district
itself has complete control over the repairing, con-
tracting and meintaining of bridges within its district.

IX

"Under the Budget Law (see Sec~-
tion 2, Class 5, Laws 1935 peage
341) can the County Court ine-
clude in its budget funds for the
upkeep, repairs or repiacement

of bridges of any kind, character
or value within & special road
district?"
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Due to the conclusion reached under your first
question, it would naturally follow that the County Court
could not include in its budget any funds for the re-
pair, upkeep, maintenance or replacement of bridges in
& special roed district. 1In feect, irrespective of
our holding on your first question, the budget act con-
tains a positive prohibition, same being under Cection 2,
Class 3, page 341, Laws of 1933.

"The ocounty court shall next set
aside and apportion the amount
required, if sny, for the upkeep,
repair or replacement of bridges

on other than state highways ?:nd no
not in any speeial road district)
whieh shall constitute the third
obligetion of the county.”

We interpret the portion quoted above in paren-
thesis, "end not in any special road district" to refer
to any or all bridges in a speeial road district,

Respectfully submitted,

OLLIVER -‘1'.; - NOLB:N
Assistant Attorney General

APPROVED:

J. E. TAYLOR
(Aeting) Attorney General
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