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SCHOOLS: A schohl distriet may lqwtullj‘jﬁtir into a contract
: with another disteiect to irln;g,pbxﬂ}s'its puplls and pay

the difference between what the.S8tate actually pays -

and the amount stated in Section 16a, Laws Mo. 1935, p. 352.
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Honorable Wayne V, Slankard 5
Prosecuting Attorney x
Newton County : _
Neosho, HMissouri

Dear ir, lankard:

This is to acknowledge your letter as follows:

"I would like to have your opinion
on the following:

"The Board of Directors of a school
district that does not maintain an
approved high school pays for the trans-
portation of high school pupils residing
within the distriet to an approved high
school in another district. The amount
they pay is the difference between the
maximum of 13.00 provided for in Sec.
16A, pg. 352, Laws of Missouri 1935 and
the amount which the state actually pays
on the $£3.00.

"In other words, the distriet in which

the improved high school is located
collects from the state for this trans-
portation and then charges the district
from which the pupils come, the difference
between the amount actually paid by the
state and the $3.00 maximum making a total
of ${3.00 provided for in the statute.

"The Board of Directors from the district
in which the pupils reside pays this money
out of the teacher's fund. Does the Board
of Directors of the district in which the
pupils reside have the power, and is it
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legal “or them to pay for this
transportation.,®

Section 16a, Laws of Missouri, 1935, page 352,
relates to the transportation of pupils. A readi g of
such shows that the State grants an aid to the schools
transporting pupils. You will note that said section
divides itself into three classifications, namely:

(1) Transporting of pupils to a central school, or
schools, within the distriet; (2) transporting pupils to
adjoining high schools by resident school district; (3)
transporting non-resident pupils by a high school that
admits such.

Said section reads as follows:

"When any school district makes pro-
vision for transporting any or all of
the puplls of such distriet to a central
school or schools within the distriet,
and the met od of transporting is
approved by the state superintendent of
schools the amount pald for transportatiom,
not to exceed three dollirs per month
for each pupil transported ' a distance
of two miles or more, shall be a part

of the minimum guarantee of such district
for the ensuing year. +nen the board
of directors of any school district
makes provision for transporting the
high school pupils whose tuition it is
obligated to pay, to the school or
schools they are attending, and the
method of transporting is approved by
the state superintendent of schools,

the amount pald for transporting such
pupils, not to exceed three dollars per
month for each pupil transported a
distance of two miles or more, shall

be a part of the state apportionment

to such district for the ensuing year,
if no part of the minimum guarantee of
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such district has been used to pay

any part of the cost of transporting
such pupils, VWhen the board of
directors of a distriet that admits
non-resident pupils to its high school
makes provision for transporting suech
rupils to sueh high sechool, and the
method of transporting and the trans-
portation routes are approved by the
state superintendent of schools before
the transportation is begun, the amount
spent for transporting such pupils,
not to exceed three dollars per month
for each pupil transported a distance
of two miles or more, shall be a part
of the state apportionment to such
district for the ensuing year, if no
money apportiocned to such distriet
from any public fund or funds has been
used to pay any part of the cost of
transporting such puplils, except money
apportioned to such district to pay the
cost of transporting such pupils,”

There i1s nothing mandatory,in the above section, on

school districts to transport pupils, it being purely
discretionary with the board of directors, and if said board
makes provision for transporting of pupils the distriet
receives a special ald from the State. The aid thus received
from the State is separate and apart from other alds and

used solely to pay for transportation. The special aid will
not be paid by the State if moneys apportioned to such
district "from any public fund or funds has been used to pay
any part of the cost of transporting such pupils, except money
apportioned to such district to pay the cost of transporting
such pupils." Thus makinz the cost of transporting being
borne solely from the specilal ald and moneys derived from
taxation,

While Section 16a provides for three classifications,
yet, state aid will only be pald to the one distriet. Thus,
if the board of directors of the sechool district (mentioned
in your letter) enters into an agreement with the recelving
high school for the transporting of said district's pupils,
and the receiving high school agrees to transport, state aid
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can only be paid to the high school and not to both
districts, even though both make provisions for trans-
porting. We do not find any specific statutory authority
authorizing the paying of the difference the state fails
to pay, if any, by the sending school district to the
recelving high school., Neither do we find any statute

or case that prohibits the paying of the difference, if
any, by the sending school distriet. Absent such statute
or case, we conclude that the district of residence would
have the right to enter into an agreement with the
receiving high school in order to pay the difference
begween what the statute provides what the State shall
pay and what the State actually pays.

We conclude,that in order to have its pupils
transported the district of resgidence could obligate
itself by a contract with the receiving high school to
pay the transporting high school the differencece what the
State falls to pay of its stated [ 3.00 per pupil trans-
ported, and would in our opinion be legal and within the
powers of the resident board of directors. However, the
board of directors cannot pay the difference out of its
teachers' fund, in view of Section 8311, R. S. Mo. 1929,
which in part provides as follows:

"The specles of indebtedness must be
clearly stated and should be drawn

on its appropriate fund; all moneys

for the teachers' wages on the teachers'
fund; all moneys used in the purchase

of a site, erection of a building there-
on, and furnishing the same, on bulld-
ing fund; and all other expenses to be
paid out of the incidental fund; "

It is our further opinion that the payment of the 4if-
ference by the resident school distriect would have toc be
out of the incidental fund; the incidental fund being derived
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from taxation.

See, also, Sections 3312 and 9233, R. S. Mo.
1929; State ex rel. to use of Gastineau v. Smith, 1986
S. W. 116.

Yours very truly,

James L. HornBostel
Assistant Attorney-General

APPROVED:

3BHE w. Eﬁ“l‘m, :E s
(Acting) Attorney-General
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