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SLECTIONS: Party cannot become an independent candidate for
Sheriff without complying with Section 10241, R.S. 1929,

-

<[

august 13, 1936.

Honorable Henry C. salveter,
Prosecuting asttorney,

Pettis County,

Sedalie, uo.

Dear 3ir:

This depertment is in receipt of your letter of .ug-
ust 11 wherein you make the following inquiry:

"Will you please advise me if after

the Primary Election held on iugust 4,
1836, a man can still run as an inde-
pendent cendidate for sheriff in Pettis
County, and if he can, whet steps are
necessary for him to take, in order
for him to have his name printed on

the official ballot for the November
election?

"Would it make any difference if the
man who now desires to run as an
independent candidate was a candidete

to secure the nomination for this office
on one of the Primaery tickets at the
recent Primery election?

x ¥ % 0%

"There were no independent candidates
for any county office in ~ettis County
at the lest primary election, held
august 4, 1936.

"This caendidate contends that he hes the
right to run as an independent candidate
for Sheriff and he las filed a declaration
with the County Clerk of this county and
paid to the County Clerk a filing fee

of (5.00, and has received a receipt from
the County Clerk for the same.™
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Any person desiring to be a candidate on an independent
ticket, or the nominee of an Independent Party in the primary,
is required to comply with the provisions of Seetion 10259, R.S.
Mo. 1929, which is in part es follows:

"iny person desiring to file
declaration papers, or propose

as a candidate on any independent
or nonpartisan ticket, who does
not announce by declaration papers
as a candidate for any politieal
party as defined by this artiele,
and is not a member of a politieal
party having a state and county
comnittee, or treasurer thereof,
shall pey the sum of money required
by this article to be paid by the
candidate for the office for whieh
he proposes to the state or county
treasurer, as the case may be;j"

In 1933, the Legislature passed Section 10267a (Laws of
Mo. 1933, p. 238) which provides:

"Whenever any person shall have

filed as a candidate for nomination
upon a party ticket which, at the

last preceding election for Governor,
shall have cast less than § per cent
of the total vote east for Governor

in such election, and when not more
than one person shall have filed as

& candidate for any office on such
party ticket, no ballot shall be printed
for the primary election as herein
provided unless upon petition of et
least 10 per cent of the voters voting
in the county et said preceding election
for Governor. %hen no ballots are
printed as hereinbefore provided,

the candidates filing declarations

and who ere unopposed shall be certi-
fied, ss by this chapter provided, as
the nominees of such party cesting less
than 5 per cent of the vote of the
state."
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Neither of the above sections have any direct bearing
on the question except that it was the intention of the Legisla-
ture that persons desiring to become party nominees in the general
election, in order to have their names printed on the ballot,
must comply with the terms of the statute. We note that your
letter states the candidate in question was a contestant in the
recent primary election and was defeated on one of the party
tickets~--we assume either Republican or Democratie; hence, it is
plain that he did not attempt in thé primary to qualify es an
Independent candidate.

The only other section that bears on the question, and
which we believe governs the situation is 3Section 10241, R.S. Mo.
1929, which 1s as follows:

"The certificate of nomination

of a candidate selected other-
wise than by e primary shall be
signed by electors resident

within the district or political
division for which the candidate
is presented, to a number equal

to two per cent. of the entire
vote cast at the last preceding
election in the state, the county
or other division or distriet for
which the nomingtion is made;
provided, that said signers shall
declare in seid certificate that
they are bona fide supporters of
the candidate sought to be nominated
end have not aided and will not
eid in the nomination of any other
candidate for the same office."

The candidete in question could not qualify by merely
filing his declaration of candidacy or by paying to the County
Clerk the filing fee of $5.00.

In construing this section, the Supreme Court of Missouri,
in the case of State exrel. Preiss v. Seibel, 295 Mo. l.c. 624,
said:

"Seetion 4811 provides for the
nominetion of candidates for
publie offices otherwise than by
& primary election. If electors
resident within a distriet or
political division of the State,
to a number equal to one per ecent
of the entire vote cast at the
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last preceding election in the

State, county or other politiecal
division, desire to nominate one -

or more candidates for publie offices,
to be filled by election, the right

to nominete them and have their

names printed on the ballots is
guaranteed in the manner preseribed

by this section of the statutes.

The cendidates so nominated may be
those already nominated by one or
more of the political parties, so that
under this section electors may
nominate cendidates of the various
political parties and have their

names printed on the ballots. This
authorizes electors to aet independ-
ently of all political perties. 1In
other words, a ticket so nominated
would be a non-partisen or non-
politieal ticket. The only restriction
upon such nomination is that the eleectors
signing e certificate of nomination
must declare in the certificate that
they ere bona fide supporters of

the candidate sought to be nominated,
and have not aided and will not eid

in the nominetion of any other candi-
date for the same offiece."

Under Section 10299, R.S5. Mo. 1929, it is the duty
of the County Clerk to furnish the ballots. 35Said section
is as follows:

"Except as in this article otherwise
provided, it shall be the duty

of the eclerk of the county court of
each county to provide printed ballots
for every election for publie officers
in which the electors or any of the
electors within his county partiecipate,
and to cause to be printed in the
eppropriate ballot the name of every
candidate whose name has been certi-
fied to or filed with him in the manner
provided for in this article. Ballots
other than those printed by the respec-
tive clerks of the county courts
according to the provisions of this
article shall not be cast or counted
in any election.™
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Thus, it will be noted that only candidates whose names
have been certified and filed with the County Clerk in the
manner provided for in article VI, R.3. 1929 are to be printed
on the ballots.

The party in question is privileged to rumn independently
as any other citizen in the State of Missouri, if he is qualified,
by the name of the regular perty nominee being scratched and his
neme written in instead, eand if he should receive more votes than
either of the party nominees, he would be legally elected to
the office of cSheriff. This has been the law in this state since
the case of State ex rel. Hostetter, 137 Mo. l.c. 645, wherein
the Court said:

“"But even if we should concede
that the vecaney ceused by the
death of Mr. Wheeler happened toe
late to permit of placing a formal
printed nomination on the ballet,
under the present ballot law, the
people would nevertheless have the
right to express their choice by
writing on the ballot the name of
any qualified person whom they desired
to designate for any office which
the law (section 1964) permitted
to be then filled by election.

e electors are not restricted .
@ nemes Or olfices pr nﬁ;i_ﬁﬁ_!g

the o!!!e%%! Eaggog.. (People ex

rel. v. Shaw, .Y, 493; People

ex rel. v. President, 144 N.Y. 616;

Sanner v. Patton, 155 Ill. 553
Cole v. Tucker, 164 lisss, 486.

"This statute does not prevent the
free exercise of suffrege. The voter
is left free to vote for whom he
pleases. Nor does the statute

permit any power, 'ecivil or military’,
to interfere 'to prevent the free
exercise of the right of suffrage.?
Under this statute, when the voter
goes to the quietude of his booth to
vote he has the absolute and unguali-
fied right to vote for whom he pleases."
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CONCLUSION

It is the opinion of this department that the candidate
for sheriff in the instant case cannot have his name printed on
the official ballot unless he complies with Section 10241, R.S.
lio, 1929, %We do not think the County Clerk has any authority
to aceept the 45.00 filing fee and place his name on the ballot
es an independent candidate.

Respectfully submitted,

OLLIVER ¥. NOLEN,
Assistant Aittorney General.

APPROVED:

— JOHN W. HOFFMAN, 9T.,
© (Aeting) attornoy General.
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