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Chief Assistant
Board of Zlection Commissioners
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Dear 3ir:

This 1s to acknowledge receipt of your letter of
request for an opinion, which letter is: as follows:

"Under authority of Section 10267a (page
67, Llection Laws of 1933~1934) this
Board printed no Socialist and Socialist-
Labor Ballots at the Primary Election

held August 7, 1934; these parties having
cast less than 5% of the total vote cast
for Governor in 1932, and not more than one
person having filed as a candidate for any
office on such party tickets.

Again, at the coming primary election,

there may be no contest for any offices

on such narty tickets. The situation
differs, however, in that party committee-
men and committeewomen are to be elected
(Sections 10278 and 10278a, pages 66 and 67,
Election Laws of 1933-1934) and we are in
doubt as towhether or not ballots mmst be
provided. Please give us your opinion in
the following instances:

1 - Should not more than one person file
for election as committeeman and
and committeewomen, respectively,
must ballots be printed for such
parties?
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2 - Should no persons declure themselves
candidates for Committeeman and Comuittee-
woman, the law provides the voter may
write in the name of a man and for suech
offices, Must ballots, therefore be
provided:"

In your letter of request you have called our attention
to three sections of the statute bearing on the questions
asked in your letter, and request our interpretation of same,

Section 10278, R. 3. lio, 1929, provides for the election
of a committeeman and commlitteewoman of the townshlip or voting
district at the August Primary in the even-numbered years by
writing in in the space left for that purpose on the ballot the
names of a man and a woman, qualified electors of the precinct,
or voting district, as the case may be, and said section further
provides that qualified electors may have their names printed
on the ballot for committeeman and committeewoman by complying
with the provisions of Section 10257, ¥, S. Mo. 1929, in other
words, may file for committeeman or committeewoman,

Section 10278a, enacted at the 1931 :zession of the

General Assembly and shown at page 209, Laws of Missouri, 1931,
provides for the election at the next August Primary and every
four years thereafter in all cities in this State which now
have, or which may hereafter have 500,000 inhabitants or more,

comnitteemen and committeewomen. #nd it further provides
that each voter may write in thc space left on the ballot for
that purpose the names of a man and woman, gqualified electors
of the ward for committéeman and committeewoman for such ward,
and the man and the woman receiving the highest number of votes
in such ward shall be the members of the party committee for
the city for whiech such ward is a part and shall hold office
for a period of four years from and after the date of such
primary and until their sueccessors are duly elected and quali-
fied., Candidates for committeeman and committeewoman, under
this section, may file declaration of candidacy the same as
other candidates may do for offices by complying with the provisions
of Section 102867, supra, and by paying to the treasurer of the
party committee of the city of which such ward is a part the
sun of $100,00, which shall be evidence of their good faith.



Vr. Alfred L., Hottman -B- June 9, 1936,

It is therefore seen tnat in the City of St. Louis,
in each presidentlial year, the committeeman and commiltteewoman
may be selected in the mammer therein provided and the man
and the woman receiving the highest number of votes in such
ward shall be the members of the party committee of the city
whether he or she is a wrlte-in candldate or a regularly
filed candidate,

The 1933 General Assembly, Laws of Missouri, 1933,
page 238, added the following section to Chapter €61, Article
5, KR, S, Mo, 1929, known as Section 10267a, which section
provides as follows:

"ihenever eny person shall have filed as

a candidate for nomination upon a party
ticket which, at the last preceding
election for Governor, shall have cast
less than 5 per cent of the total vote
cast for Governor in such election, and
when not more than one person shall have
filed as a candidate for any office on
such party ticket, no ballot shall be
printed for the primary election as herein
provided unless upon petition of at least
10 per cent of the voters voting in the
county at said preceding election far
Governor. #hen no ballots are printed as
hereinbefore provided, the candidates filing
declarations and who are unopposed shall
be certified, as by this chapter provided,
as the nominees of such party casting less
than 5 per cent of the vote of the state,"

Coming now to the questions asked in your letter:
First; Should not more than one person file for election as
committeeman and committeewoman, respectively, must ballots be
printed for such parties?

We assume, of course, that you have reference to the
parties, namely, Socialist and Socialist-Labor parties mentioned
in your letter. Under the provisions of Section 10267a, supra,
a person who shall have filed as a candidate for nomination
upon a party ticket which shall at the last preceding election
for governor have cast less than five per cent of the total
vote cast for governor in such election, and when not more than
one person shall have filed as a candidate for any office on
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such ticket, no ballot shall be printed for the primary
election as herein provided, unless upon a petition of at
least ten per cent of the voters voting in the courty at said
preceding election for governor., Persons filing as candl-
dates under the provisions of this section, having no
opposition, are certified as nominees of such party without
party tickets being printed for same.

keplying, therefore, to your first question, we are
of the opinion that if not more than one man and woman shall
file as a candidate for committeeman and committeewoman for
the minor party groups aforesaid, one of each to be selected,
it will not be necessary to print ballots merely to permit
voters to write in names for committeeman and committeewoman
respectively, assuming that there are no contests for other
offices on said tickets,

And replying to the second question asked in your
letter, that where no persons declare themselves candidates
for committeeman and committeewoman, ecoming within the pro-
visions of Section 10267a, supra, where it has not become
necessary to print ballots by reason of no contest, we do not
deem it necessary to print ballots solely for the purpose of
permitting electors belonging to the respective parties afore~
sald writing in the names of persons for committeeman and
committeewoman in those wards where there are no contests for
other offices.

e think it was the intention of the Legislature by
Section 10267a, supra, to dispense with the mrinting of primary
ballots for parties casting less than five per cent of the
total vote cast for Governor where there are no contests for
any offices, and where no one files for committeeman or committee-
woman for those parties, likewise there is no contest., It
would seem to us to be 1lloglcal tocause ballots to be printed
merely to permit voters to write in names for committeeman and

Very truly yours,

COVELL R. HEWITT
APPROV.D: Assistant Attorney-General

JOHN W. HO FHAN, Jr.,
(Acting) Attorney-General
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