
TAXATI01 : Payment of costs of printing delinquent l i sts . 

I 
•t 

January 30 , 1936. 

Honorable Henry U. ?hill!ps 
Prosecuting Attorney 
Stoddard County 
Bloomfield , Missouri 

Dear Yr . Phillips: 

... 

Ackno~ledgment is herewith made of your request for 
an opinion of this office on the following matter: 

"Secti on 9952b, page 403 , Uo . Session 
Acts 1935, which provides for publication 
notic e of delinquent l and to be sold, 
the costs of r a i d publication etc ., pro­
vides among other t :1ings : • The expense 
of such printing shall be pai d out of 
the county treasury~ * ~ * *which cost 
of printing at the rate yald by the 
county shall be t axed as part of thn costs 
of the sale of any land or lot con-
t ained in such list.' 

~hat clas r of warrants should be i ssued 
to pay these publicati on costs? 

llay these costs t'lhich are taxed and 
collected on the land sold be paid by 
the Treasurer (township or ganization 
county) directly to the Ne~spaper that 
published the notice , and sa id amount 
be deducted from the amount paid to 
the newspaper oat of the county t •easury 
for said publication? 

In case the budget allowance of the tund 
out of which these costs should be paid 
is exhausted before these costs for said 
publication has been incurred for the 
current year, could warrants for the 
payment of thi s cost or publication ever 
be legally is ~ued thereafter?• 
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We shall answer your questionn in the order inwhich 
they havP. be P.n asked. 

I. 

EXPENSE OF PRINTING DELINQUENT 
LI ST CHARGEABLE UNDER CLASS 
FIVE OF COUNTY BUDGET ACT. 

As you have quoted the pertinent provision of the 
Jones-~unger Law relative to the expen~e of printing delinquent 
lists of lands and lots we shall not repeat that provision. 
Turning to the County Budget Law, page 340, Laws of Missouri 
1933, we find the various classes which have been provided for 
in Section 5. The first class i s the expense of keeping insane 
paupers in the Sta te Hospitals . The second class is the exnense 
of repair and upkeep of certain bridges. The thl.rd class is 
the expense of conducting Circuit Court and elections . The 
fourth class i s county officials salaries and office exnenses. 
It i s certain that the expense of publishing the list of delin­
auent lands and lots cannot fall within any of the first four 
classifications . Cl~s five is defined as 

~contingent and emer gency exnense , 
not to exceed one- fifth of the total 
estimated evvenue to be received. 
Purposes for which the court proooses 
the funds in this class shall be used 
shall be sho1m. " 

The expense of publishing the delinquent lists of lands and 
lots is in the nature of a contingent expense . It is contin~ent 
upon their being delinquent taxes and the costs of the pub­
lications cannot be foretold accura tely in advance . At least 
it cannot be determined accurately a t the time the budget is 
required to be made up. 

CONCLUSI ON. 

It i s therefore the opinion of t his offi ce th~. t the 
expense for publ ishing the delinquent ~ ists of lands and lots 
is a nroper charge under Class Five of the County Budget law. 
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II. 

COST OF PRI NTING DELI NQUENT 
LISTS CHARGEABLE AS CO~TS 
WHICH WHEN COLLECTED CANNOT 
BE PAI D DIRECT TO NEVlSPAPER. 

Under point one of this opinion refer ence has been 
made to Senate Bill 57, page 402, Laws of liissouri 1935. It 
should be noted tha t this b1ll amended Section 9952b, page 430 , 
Laws of Missouri 1933, by s triking out the l as t sent ence of that 
section and enacting in lieu thereof the following sent ence: 

"The expense of such printi ng should 
be paid out of the county treasury 
and shal l not exceed the r a te fixed 
in the county pr1nt~ng contnact~ if 
any , but in no event to exceed une 
Dol lar f or each description, which · 
cos t of printing at the rate paid by 
the county should be t axed as part of 
the cost of t he sale of any lot 
contained i n such l i s t." 

With r ef er ence t o your particular inquiry, it is ad­
visable f or u s t o consi der this l aw as it existed before the 
amendment adopted in 1935. By referring t o the original sec t i on 
9952b, page 430, Laws of Missouri 1933, we find that under the 
provi sions of that l aw the newspaper publkshing t he notice 
"shall be pai d by the purchaser or purchasers of the lands 
ahd/or lots sold9 • Therefore. *hderaehe law as existed before 
the 1935 amendment, t he printer was required to rely for his 
pay upon the land being s old and his pr1nti •1g costs being 
collected from the purchaser as a oart of t he costs of the sale. 
No provision was made in that law ~or the payment of this 
expense by the county. In view of the provisions of the law 
as first enacted~ t hi s office he1d in an opinion r endered shortly 
after the Jones- Hunger Aet became effective, t hat t he County 
Court was not permitted or authorized to pay out of the gener al 
revenue f'und the expense of print i ng, but the.t the printer haS. 
to rely solely upon r eceivi ng hi s compensation if and when the 
costs were paid. Under thi s old procedure it was the duty of 
the County Treasurer and Ex- off'ici o Coll ec tor, to col lect these 
costs and t o pay them to the parties t o whom they wer e due, 
and thus the newspaper publi sher would r ecei ve his portion of 
the costs a t the time they were pa i d . However, it is clear that 
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the Legislature intended to change thi s sy stem and to make the 
County responsible to the newspaper for t h i s cos t of publication. 
To now permit the Ex- officio coll ector t o pay such costs 
directly t o the newspaper would clearly viol ate the intention 
of the legisla ture. It ~as Jus t such a procedure which the 
l egisl ature de t ermined to change by the adoption of thP amendoent 
in 1935. Judging t he intent o f the l8~1 slature by its acts, 
we must hold t hat the course suggested is contrary t o such 
intent and therefore contrary t o law. 

As the l egisla ture has es t abl i shed a mode of payment, 
that mode mu s t be followed, another cannot be suLsti tuted for 
it. In thi s connection we direct your a t tention to th~ case of 
King vs . Riverland Levee District, 279 s. W. 196, i n which the 
Court said: 

w* * * *our Supreme Court has ci t ed wit h 
approval t he s t a t ement of the general 
rule to be f ound in Sta te ex r el. Wedeking 
vs . UcCracken, 60 Uo .App . loc . ci t . 
656, t o the pff ect th: t the rendi tion 
of services by a public offi cer i s to 

· be deemed gra t u1tioua unless a compensation 
t herefor i s provided by s t atute , and t hat 
!.t ~ etatut~ 90npens ::.t1Qn !.fL.pronded 
for !n A p o.rt1~er mB Q!:~&r, !h!!!! 
~ offi cer U ~ined 12, r: mannet U£ 
1.!1 entitled !Q. !!2. other Q!: ur her compen­
sation , ~ !£ An[ different ~ Q! 
~~ ~ r:ame , Sta te ex rel. Evans 
vs . Gordon, supra." 

While of course it i s true t hat the newspaper publisher 
is not a public officer, ye t t he Legisla ture has specifically 
provided a manner or mode i n which payment shal~ be received 
for making t~e publi cation required. Therefore i t would be 
violative of the law tor such compensa tion to be paid on any 
different basis or i n any other mode or manner. The dut y of the 
county treasurer is to deposit the cos t s received t o the credit 
of the gener al r evenue fund of the c ounty and t o permi t him to 
pay such cost s directly t o the newspaper publi sher woul d be 
violating the spirit a nd intent of t he l aw. 
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CONCLUSI ON. 

It is therefore the opinion of this office that the 
treasurer and ex-officio collector may not pay costs of publi­
ca tion collected on land advertised for sale and sold in November 
of 1935 directly to the ne~spaper publ isher who published the 
notice, but that such costs should be paid i nto the general 
revenue fund of the cou_~ty. 

II!. 

~ARRANTS FOR PAr~HT OSSCOSTS 
OF PUBLI CATION CAN BC L£GALLY 
ISSUED ALTHOUGH ESTU~TED Ba DGE! 
ALLO;'TED IN CLASS FIVE IS 
EXHAUSTED, 

In the event th<.. t the amount tha t your County Court 
allot ed to Class Five under the budge t act has already been 
exhausted such obli gations may be paid under cla s s six of the 
budget,provided there are funds available in class six for this 
purpose. If no such funds are avail able, valid obl i gations 
agains t Cla s s Five may be carried over into the following year 
and paid out of revenues collected from delinQuent taxes for the 
year in which the obliga tion is incurred. This office on J anue.17 
11, 1935, rendered an opinion to the Honor able R. L. Jones, 
Cl~rk of the County Court of New Uadrid, Yissouri , wherein the 
following conclusion i s reached: 

"Bearing 1n mind th~ t it is the duty 
of the county clerk to list all unpaid 
obligations , as set forth in Section 
4, supra, it is the opinion of this 
department that if no funds are avail­
able in Class 6 f or the expenses 
referred t o it will be necessary to 
carry the same over to the year 1935 
and the obli gations then be taken care 
of as the r evenue from delinquent 
taxes comes into the hands of the county." 

l 
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Although the facts in tha t oninion wer e not exactly identical 
to those disclosed in your r equest! to-wi t , in tha t case there 
was a shortage of estimated funds n Class Four r a ther than 
in Class Five , yet the ruling therein made is applicable to 
the instant case , and as thct on1n1on ans~ers your question we 
shall not go i nto this further . We her ewith enclose to you 
a copy or that oninion for your examination. 

APPROVED: 

ROY !!cKITTRick, 
Attor ney General 

HGW:Mri 
Enclosure. 

G. 'JALTNER, Jr. 
Assistant Attorney General 


