
COUWi'Y ~UP~Ril:T:;ND~NT OF ::; r'HOOLS - Rla nks ttn.i records to be 
supplied by whom; Budget of Coun ty Supt - how it can be spent. 

Tt:ACH.tt:R ' t. XAMINt. TION F.C:E0 - For what fees are to be used . 

~ ~pril 20, 1936 

Honorable Raymond H. Pa tterson 
Superintendent of Schools 
Galena, Uissouri 

Dear Sir: 

Your request for an opinion da ted April 11, 
1936 reads a s follows: 

"If a t all poss ible I would like your 
ruling on the f ollowing: The county 
court says that they are only t o pay 
my s a lary, postage , stationer y, and 
mil eage and that t h i s comes f rom sec t ion 
9461. They say that this sec t ion says 
th a t all necessary blanks shall be f ur­
nished from the : tnte Supt . of : chools. 
I·erhaos th 1t is so cs to '"> l anka out not 
as to-records for ~y office. 

"I am enclosing tbreo r ecords that I 
claim to be necessar,r to run my off iee. 
The county court says that they should 
not be pa id for by the county court, 
but by the state or funds that I have 
from teachers' examina t i ons, of which 
I s.m sure you c o.nnot use for records 
for the office . 

"J:Y budget was approved by the county 
court and by the state . I have a budget 
of ~50.00 for printing . These records 
are the first that I have used or my 
budge t and their cost is only $12.00. 
Of what value is a oudge t to a county 
officer, are they entitled to go ahead 
and carry out their hudget accord i ng to 
the ir pl an when it wa s made? 

nFor what is the examination f ee to be 
used for?" 
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Your reques t contains three questions . which 
mny be stated as follows: 

(1) ~o shall supply office records for 
the use of the county superintendent 
of schools? Should the county court 
or the state superintendent of schools 
su~nly them, or should they be pai d out 
.of receipts from teachers ' examina tionsY 

(2) ~o bas the right to say how and for 
what the printing budge t approved by 
the county court shall be spent, pro­
viding the expenditure is for something 
within the categorica l claDs a~rroved ? 

(3) For what is the fee obtained by the 
county superintendent from teachers ' 
examinations t o b e used? 

Section 9456 , R. s. Mo . 1929 reads as follows: 

" * said county court shall suppl y the su­
perintendent with all necessary record 
books , stationery and pos to.ge s to.mp s for 
properly conducting the business of his 
office, and shall allow all necessary print­
ing of notices and circulars of information, 
the same to be paid for by warrant drawn 
upon the county treasurer . .. 

The sta tute explicitl y states that all necessary 
record books shall be supplied by the county court . It 
is a logica l implication and reasonable deduc tion that 
the Le&islature contemplated under the clause •shall 
supply record books for properl y conducting the business 
of h is of fice", th..q t the term "record books" meant such 
a system of s tatistical records as would be necessary to 
carry on an efficient office . The term, therefore , en­
compaa ses and includes books , cards and o ther oapers 
that go t o make up the necessary records of the off ice . 
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The narr ow and strict ly liter~ l interpr etation of the 
sta tute is not to be taken , the courts of Missour i 
having shown a l i beral a t titude in a case involving 
similar statutes . 

Se ction 9461, R. s . ~o.l929 provides for the 
furnishing of blanks to school 6fticers: 

"All necessary blanks required by school 
off icers shall be furnished by the state 
superintendent to the county superintendent , 
who shall !~ediately , upon t he receipt of 
the same , sup~ly the clerk of e~ch district 
in their r espec t ive counties with the same , 
the form of such b l anks to be determined and 
indicated by the s tate superintendent a s 
provided by l aw; and all necessary expenses 
incurred by tho superintendent for postase 
and s totionery i n supplying the dis tricts 
of hls county with bl anks , laws , repor ts 
and circul ars of infor mat ion shall be r aid 
for ennually out of the county t rensury , 
upon on order from tho county cour t , based 
unon an itemized ststomen t of the ~uperin­
t endent , ac~om~anied by correspone i ng 
vouchers . " 

This section refers to school officers only. A 
"school officer" is ~ne whos e office per tni ns solely to 
the management of schools" . ~3 Minn . 530. Uissouri cases 
have held this to appl y t o d istrict cl eris , school d irectors , 
and county superintendents , among others . ~ny bl ank r e­
nuired for reports by any of the above are to be suppl i ed 
by the sta te superintendent. Other r eports , not of this 
nature , but necessary to pr operly conducting the count"J 
superintendent ' s off ice , must be .f:tl id f or by the county . 

It must be remembered , that it is whol l y a matter 
of f a e t in de termining under which statute the b l anks used 
by the county superintendent of schools fal l s. If they are 
records for the use of the superi ntendent ' s office solely or 
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ar e from t he teachers , the count y pays for them. If 
they arc records t o be fil l ed in by the school officers , 
t hen the sta te pays for them. 

The County 3udge t Law , Laws Of ~issouri , 1933, 
page 3 40 , r ere ol ed only those l aws i n conflict u i th it 
and chFnged in no way t hose s tatut es under which the count y 
court wa s made liable for e~enses and sa laries of county 
off icials . The restra ining f eature of the ~udge t Law is 
th.'! t the of ficia ls cannot e xce ed their budge t . As t o the 
~xpenditure of the budge t , the off icer may s pend the 
budget as heooes f it a s long as it i s a l awful expenditure, 
and 1f the count y court refuae s t o approve it , he may force 
them. 

said : 
In ..:wi ng vs . Vernon County, 216 Uo. 681 , it is 

"The count y is bound to provi de j anitor ser­
vice f or the of fice of r ecorder of deeds and 
when the county court does not do !2...t. the 
recor'de'r may ~ 1 t h1tii30If andenrorcere-
Imhursement." -- --- --

It must be noted tha t the county o!.'ficer should 
he sure tha t t he expenditure is lawf ul under the sta tute 
to lProid making h1'1ls elf nersonall y liable . 

Sect ion 9475 , R. s . ~1o . 1929 provides for what 
t he examina t ion fee is t o be used : 

"The f ee s so col lected shall be used f or 
t he payment of the er~ense s of tea chers 
as sociations and teachers ' mee t i ngs au t horized 
by this chnntcr - at le est t hir ty er cent . 
be ing set apart a nd used for t his pur~ose -
and for the expenses i ncident to the grading 
of papers and issuinG certifica tes or ap­
pl icants for license to teach. The county 
superintendent of rub lic schools sha ll r emit 
to the state su~crintendent five cents for 
ea ch sub ject writ t en by each &?plicant , 
whose papers are sent to the sta t e superin tenden t 
or schools . " 
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CONCLU: I ON . 

It is. ther efor e , the opinion of this de~artmont 
that the county must pay for al l nec~ssary office records 
for ~roperly conducting the office of the county superin­
tftndent of schools . The sta te is to provide all l anks 
for a r eryor t from school off icers . The county sunerintendent 
cnn s pend t he budge t for anything t hat i s l awful under 
those stn tut~s , providing for what the county must pay as 
exnenses . 

The examination fees mus t be used for the pay­
mont of the ex ~enses of teachers ' as sociations nnd teachers ' 
meeti ngs authorizod by sta tute - at leas t thirty ncr cent 
being set apar t for this and used for this ~urr ose . They 
ar e a l so used for ex~enses inc ident t o grac ing of ~npors 
and issuing cer tificates . The county suoerintenden t shDll 
pay five cents for each sub ject sent to the state superin­
tendent. 

Respectrully su~mitted, 

J. :: . T:.YLOR 
Assis tant Attorney General 

APPROV-D : 

J CIIN -. . HCl*'. 'J.!/;.1" , Jr . 
( ~ ctlng ) ~ ttorney General 
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