~~ COUNTY CLERK: 8 questions relating to feess

S

February 14, 1936.

Hon. J.R. Oliver,
Clerk of County Court,
Dunklin County,
Kennett, Missouri,

Dear 3ir:

some tine ago this department received a letter
requesting an opinion on various items with respect to the fees
of county elerks. In complying with your request, we shall
undertake to divide the questions as outlined in your letter.

I

"Section 12183, 1929 statutes pro-
vides an allowanee to be fixed by

the Court for various services,
specifically excepting seetions 12145,
12146 and 12147. section 12161 pro-
vides for various duties to be performed
by the county clerk. Noting the afore-
said exceptions, I am of the opinion
that I em permitted to charge five
cents for filing cancelled warrents.

Is this charge also applicable to
filing other vouchers presented by the
Treasurer in his settlements?"

Article 8, Chapter 85, relating to county treasurers,
funds and warrants, contains provisions relative to the duties
of the county eclerk, the prineipal section being See. 12161, R.S.
Mo. 1929, which provides:

"It shell be the duty of the elerk

of the county court: First, to keep
regular aecounts between the treasurer
end the county, charging him therein
with all moneys peild into the treasury,
and crediting him with the amount he
may have disbursed between the periods
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of his respective settlements with

the court; seeond, to keep just
accounts between the county and all
persons, bodies politic and corporate,
chargeable with moneys payable inteo

the county treasury, or that may
become entitled to receive momneys
therefrom; third, to file and preserve
in his office all accounts, vouchers,
and other papers perteining to the
settlement of any sccount to which the
county shall be a party, copiles whereof,
certified under the hand and seal of
the clerk, shall be edmitted in evidenoce
in all courts of law and elsewhere;
fourth, to issue warrants on the treas-
ury for all mnoneys ordered to be paid
by the court, keep an abstraet thereof,
present the same to the county court
at every regular term, balance and
exhibit the accounts kept by him as
often as required by the court, and
keep his books and papers at all times
regdy for the inspection of the same,
or sny Jjudge thereof,."

The above section stetes in detail your duties with respect
to accounts. With reference to vouchers we ecall your attention
to the words "third, to file and preserve in his office all
accounts, vouchers and other papers perteining to the settlemeént
of any account to which the county shall be a party, copies whereof,
certified under the hand and seal of the clerk * * * * ™ The section
does not provide any specifiec fee or compensation for the duties
therein enumerated, nor does any other seetion in Chapter 85
indicete any speecific fee.

Ve have consulted Sectiom 11781, Rk.S5. lo. 1929, same being
the section in which general fees of the county clerk are enumerated,
and we find no provision whieh, in our opinion, would entitle you
to any such fee. We therefore conclude that the compensation
for the duties on your part is governed by Section 12183, which
provides:

"The court shall allow to the
clerk of the county court, for

his serviees under this article
(except sections 12145, 12146 and
12147 ) such compensation as may be
deemed just and reasonable.”
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On March 30, 1935, this department rendered an opinion to
Hon., L.E. Cass, Clerk of the County Court, kershfield, lo., in
which it was held that the county clerk is not entitled to any
fee for issuing county warrants or for cancelling the same, but
is entitled toc the fee of §.05 as provided in See. 11781, R.S.
Mo. 1929 for the filing of said cencelled county warrants.

IiI

"Section 11781 provides for a charge

of $.10 per 100 words and figures for
recording papers not otherwise provided
for. Am I entitled to this fee for
recording and indexing accounts, and

if I am, would it be permissable for me
to charge for words printed in the
county court record of accounts allowed?"

Section 11781, R.3. Mo. 1929 provides:

n¥ * * For coples of records and
papers not hereinbefore provided for,
for every hundred words.....$.10"

We are of the opinion that this provision refers and epplies to
records other than county court minutes or records; that when in
the course of the proceedings of the court it 1smcessary for you
to supply copies of the record of the minutes, a charge of §.10
per hundred words could be made, otherwise, you are not entitled
to the charge of §.10 for recording and indexing accounts and for
the record of the allowance of the same. It is our opinion that
the compensation for such services is covered by the general sec-
tion, 12183, and, as stated before, the copying of the minutes
come within the provisions of See. 12161, for whigch there is no
specilal compensation allowed you except that as provided in 3ee.
12183, R.S. Mo. 1929.

III

"ihet fees, if any, is the Clerk
entitled to for the services

rendered in the opening and adjourn-
ment of court from day to day? MlMore
partieularly, is adjournment an order
of the Court®"

Section 2083, R.3. ¥0.1929 provides for the terms of court
and when the same shall be held. The section does not contain
any provision for any formal opening of the court, nor does 3eec.
11781 provide for any fee for you as county clerk when court is
opened--in fact, we are of the opinion that strictly speaking, it
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is not your duty to opem court, nor to adjourn the same. Ve
presume you refer to the provision in See. 11781 "For every rule
or order not hereinbefore specified, or copy thereof.....§$.15".
However, we are of the opinion that this does not refer to the
orders of opening and ad Jjourning the county ecourt end as & conse-
quenee, you are not entitled to the fee of §.15.

v

"secounts are often filed which
are not approved by the Court
for a period of several days
of court sessions. are these
accounts to be regarded as con-
tinued ™"

cection 12161, R.2. ko. 1929, quoted in Part I of this
cpinion conteins the provisions:

"third, to file and preserve

ia his office all sccounts,
vouchers, and other papers per-
tainiag to the settlement of

eny account to which the county
shell be a party, *:* * * fourth,
to issue warraents on the treasury
for all moneys ordered to be paid
by the court, keep an abstract
thereof, present the same to the
county court at every regular
term, balance and exhibit the
accounts kept by him as often as
required by the court, and keep
his books and pepers at all times
ready for the inspeetion of the
same, or any Jjudge therecof.™

We construe this section to mean that if the accounts
remein unapproved and unaudited by the county court for a period
of several days, the same are not continued and that it is your
duty to keep them on hand reedy for the inspection and considera-

tion of the court and that there is no special fee for you in
doing so; the duties performed by you in connection therewith

ere takem in consideration in the general eompensation section,
to-wit, See. 12183; therefcre, the provision for every continu-
ance of a cause or other proceeding is not applicable to the
accounts which have been uneudited or delayed by the ecounty court.
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v

"ire aceounts allowed con-
sidered as Judgments or
orders®"

We assume this guestion relates to the provision in Seection
11781, R.3. lo. 1928, whieh provides:

n¥%¥ For entering every
Judgment.......$.30 *w

On april 24, 1935 this department rendered an opinion te to the
Honoreable Elliott M. Dampf, FProsecuting sttorney of Cole County, in
vhiech this question was discussed and thesallowing of an account was
declared not to be a Jjudgment. Copy of said opinion is enclosed
herewith,

Vi

"Distinguish between ‘cath'

and "certificate' for vwhich

I am permitted to charge {.25,
and 'certificate' and 'seal'
for which I em allowed {.50."

Jection 11781, R.S. lo. 1929 provides, smong other
things, "TFor every certificate and seal not hereinbefore provided

fOreeceesy 50" and "For oath and certificate to an affidavit...$.25".

section 4480, R.S. lio. 1929 refers to the meaning of "verified" and
"oath" and 1s as follows: ,

"The word 'verified' when
applied to any pleading or
paper required in any ecriminal
cause msans supported by oath
or affirmation. The word 'eath'
includes the word 'affirmation®,
and the phrase 'to swear'
ineludes "to affirm.'™

In discussing the question of fees of a Notary -~ublie
and the definition of "certificate” and "seal"™, the supreme Court
of Missouri, in the case cf Land & Imp. Co. v. Mortem, 183 lo.
App. 637 said (l.c. 640-642):

"It is argued that, as the
statute is to be strietly
construed, it does not reveal
an intention on the part of
the lLegislature to sllow a
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greater fee to a notary publie

for the same service than that
authorized in Tavor of a Justice

of the peaece, and it is said

the last clause of the statute

on notaries above referred to
manifests a purpose of the Leg-
islature to refer matters of

this kind for determination by

the schedule of fees prescribed

for Jistices of the peace. But,
obviously, this argument is

unsound, for it appears the
Legislature has pointedly, in
express terms, fixed the fee in
favor of notaries public to be

*For eertificate, attested by seal,
fifty cents.' It will be observed,
by reference to section 10692,
concerning the fees of a justice

of the peace, that the Legislature
referred to such a service as
rendered here--that is, the endorsement
thereon by the Jjustice of his offi-
cial voucher or Jurat that the
affiant had swormn to and subseribed
the faets stated in the affidevit--
as a 'certificete', for it says

'for certificate to affidavit, fifteen
cents.' OQObviously, if this service
of the justice be & certificate

made by him in the process of taking
an affidavit, then it is to be
regarded in the sense of the lLegis-
lature as & certificate, too, when
performed by & notary publiec.
Section 10712, pertaining to the
charges, reads, 'For certificate,
attested by seel, fifty cents.'

It appears, therefore, that the
Legislature classified this service
when performed by a justice of the
peace as a certificate, and from
this the intention is clear that the
word *certificate', when used in
conneection with the notery's fees,
intends, among other things, the same--
that is, the affixing by the notary
of a juret to an affidavit taken by
him--but requires the further act on
his part of attestation by his seal.
The word ‘ecertificate' 1s defined



by Webster as 'iA written
testimony to the truth of any
faect.' It is clear that the
wkitten Jurat of a notary publie
officially made and attested by
his seal is a written testimony
to the truth of the faet that the
effiant subseribed and was sworn
to the arffidavit in his presence
end by him, Moreover, it appears
by reference to the statute,
section 10178, by which the powers
of a notary publie are conferred,
that such an offieer is authorized
to fcertify....affidavits....and
administer oaths and affirmations
in like cases and in like menner
as justices of the peace are
authorized by law,' 'hem these
statutes are considered together,
no one can doubt thet the notary
publie is authorized to administer
the oath to an affiant and to make
a certificate of that faet on the
affidavit identically as a Jjustice
of the peace is authorized to do so,
and as was done in this case, but
the aet of a notary should be
attested by his seal.™

We think when you ere called upon to take the Jurat to
an affidavit or other instrument and the same requires the seal
of the office and you certify to the truth of the same, the doing
of such aet entitles you to the fee of 504, but when you merely
certify under oath of your office that an instrument or writing

-is true, or thet the same is a true copy thereof, you are entitled
to the fee of 254.

ViI

"An order is not usually msade
edmitting paupers to the County
Farm. 4m I entitled to the fee
which would be due me if sueh

cases were handled in the regular
mannert"

section 11781 provides "For every rule or order not herein-
before specified, or copy thereof.....$.18". Applying this pro-
vision to the guestion of admitting paupers to the County Iarm, we
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are of the opinicn that when such an order is made at the
direction of the county court, you are entitled to the fee. Ve
ere at a loss tc¢ understand why such orders are not made and if
the same is not done,you are not entitled to the fee,

VIII

"Will you please advise if

I eam allowed the filing fee

of $.05 for eaech of the
following: County treasurer's
receipts, Ex-officio collector's
receipts and Township Colleector's
receipts. 4ilso, the various
settlements of the aforesaid
officers?”

We are unable to find any statute entitling you to the
fee of {.05 for filing county treesurer's, Collector's and other
receipts., The words in Section 11781 "For filing every paper
not hereinbefore specified”, we believe, refers to and means
other papers and receipts than which you are by statute compelled
to file. Therefore, it being a well recognized rule of law
that an officer may only receive fees which the statute gives.
to him and that the same should be strictly construed, we are of
the opinion that you are not entitled to any fee for the filing
of the recelpts enumereted; also, by reascn of the case of
Land & Imp. Co. v. liorten, 183 iic. App. 637.

Respeetfully submitted,

OLLIVER V. NOLERN,
sssistant sttorney General.

APPROVED:

~JOEL W, HOFFMAN, JT.,
(acting} sttorney General.

O¥WN:AH



