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Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter 
requesting an opinion from this office, which reads as 
follows: 

"Section 9060 Revised Statutes of 
Missouri for 1929 provides : 

"'The state registrar,shall upon 
request,furnish any applicant a 
certified copy of the record of 
any birth or death registered 
under provisions of this article, 
for the making and certification 
of which he shall be entitled to 
a fee of fifty cents , to be paid 
by the applicant . And any such 
copy of the record of a birth or 
death, when properly certified by 
the state registrar to be a true 
copy thereof, shall be prima facie 
evidence in all courts and places 
of the facts therein stated. For 
any search of the files and records, 
when no certified copy is made , 
the state registrar shall be en­
titled to a fee of fifty cents for 
each hour or fractional hour of time 
of search, to be paid by the applicant. 
And the state registrar shall keep a 
true and correct account of all fees 
by him received under these pro­
visions, and turn the same over to 
the state treasurer.• 
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"The State Board of Health has 
promulgated the following regu­
lation pertaining to the above 
section (page 10 of 'regulations 
and Instructions Governing the 
Registration of Births and Deaths 
and Disposal of Dead Bodies ' 1935): 

"'No local registrar has the legal 
right to issue a certified copy of 
a birth or death certificate,either 
free or for pay. The state registrar 
at the central office in Jefferson 
City has the sole right to issue 
certified copies of certificates 
of births or deaths. ' 

" I desire and will appreciate your 
opinion on the following questions: 

"1. May a local registrar of the 
State Board of Health i ssue certified 
copies of birth or death certificates 
and make a charge therefor, or is 
this authority lodged solely in the 
state registrar? 

" 2. If a local registrar has such 
authority , must he account to the 
State Treasurer for fees received 
by him? " 

It is clear , from a reading of Chapter 52 , Article 
2 , Revised Statutes Missouri 1929 , which relates to the 

registration of births and deaths , that the local registrars 
and sub-registrars are subordinate to and under the control 
and supervision of the state registrar of vital statistics. 

Section 9058 , Revised Statutes Missouri 1929 , 
which specifies the duties of local registrars , requires, 
among other things , that the local registrar shall make a 
copy of each birth and death certificate registered by 
him in a record book of approved form , to be kept and 
permanently preserved in his office as a local record of 
such births and deaths and that he shall, on the lOth day 
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of each month, transmit to the state registrar all original 
certificates registered by him during the preceding month . 
Said section reads , in part , as follows: 

"* * * He shall also make a complete 
and accurate copy of each birth and 
death certificate registered by him 
in a record book of approved form, 
to be kept and permanently preserved 
in his office as the local record 
of such birth and death , in such 
manner as directed by the state 
registrar . And he shall , on the 
tenth day of each month , transmit 
to the state registrar all original 
certificates registered by him 
during the preceding month.* * *" 

Neither the above section nor any other section 
makes it the duty of or authorizes the local registrar to 
furnish any person with a certified copy of the record of 
any birth or death. Furthermore , it would be impossible 
for the local registrar to give a certified copy of the 
original birth or death certificate after it has been 
transferred, as required by law , to the state registrar . 
All he could do would be to furnish a certified copy of the 
copy which he is required to make and keep. The statutes 
do not authorize him to do this or make any charge for 
so doing. Such a certified copy of a copy would not be 
admissible as evidence. 

in part , 
22 Corpus Juris, section 948, page 826, reads , 

"As a general rule a certified 
copy of an official copy or 
other transcript of a record is 
not admissible in evidence." 

On the other hand, under the provisions of Section 
9060 , Revised Statutes Missouri 1929, quoted in your letter , 
it is specifically made the duty of t h e state registrar to 
furnish, upon request , any applicant a certified c opy of the 
r ecord of any birth or death registered under the provisions 
of Article 2 of Chapter 52 of the Revised Statutes of Missouri 
1929, and such certified copy is prima facie evidence in all 
courts and places of the facts therein stated. For making and 
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certifying to such records the state registrar is entitled 
to a fee of fifty cents which is to be turned over to the 
State Treasurer. 

CONCLUSION 

In view of all the above , it is the opinion of 
this department that a local registrar does not have the 
authority to issue certified copies of birth and death 
certificates and make a charge therefor, and that the 
authority to issue and charge for certified copies of 
birth and death certificates is lodged solely in the state 
registrar. 

APPROVED: 

JOHN W. HOFFMAN , Jr. 
(Acting) Attorney General 

JET:LC 

Yours very truly , 

J. E. TAYLOR 
Assistant Attorney General 


