
OLD AGE P~~SlONS : State Board not relieved from liability 
to pay funeral expenses of deceased 
pensioner because he carried policy of 
insurance in the amount of $108. 00 payable 
to his wife . 

July 28 , 1936 

Mrs . Kate Ray Kuhn 
Member County Old Age Assistance Board 
Marion County 
Hannibal ,hlissouri 

Dear 4-lladams 

This will acknowledge receipt of your ~tter 
requestinF' an opinion from this department , which reada 
as followst 

"We would like to request an opinion 
on the case of an applicant for Old 
Age Assistance . 

nThis applicant, wh o applied through 
the liar1on County board . has been 
certif ied and received the Assiatance 
up until a few days ago when he passed 
away. 

"He had an insurance policy amounting 
to abou t one hundred and eight dollara 
( ~108 . 00) made out to his wife . 

11 As you lmow, the State allows fifty 
dollars, ( ~50 .00 ) for burial fee to 
an applicant where there is no estate~ 
if the case has been certified . T.his 
man had no estate . personal property 
amountin to about ten dollars ( 10.00 ) 
and nothing else beside the insurance . 

"He and his wife have been on r elief 
for two or three years and the house 
rent has been donated by a f riend . 

"The wife now has absolutely nothing 
and w111 have to g o back on Direct 
Relief . 

11\'te wonder i f it would be possible for 
this applicant' s wife to receive the 
burial ree granted b7 the State under 
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the circumstances . 

"Will you , please , advise me at 
your earliest c on•en1enoe Y" 

Section 15 of the Old Age Assistance Act , 
Laws of l41ssouri 1935 , page 312, pr ovidesz 

"On the death of any person re­
ceiving old a ge assistance,such 
reasonar la runeral expenses tor 
burial shall be paid to such per­
sons as the state board directs: 
provided, ~at such expenses do 
not exceed 9100. 00 and the estate 
of the deceased is insufficient 
to defray t he same . " 

You ask i f it would be poss ible for this applicant ' s 
wife to receive the burial fee granted by the State 1n the 
instant case . You will note ,from the above secti on , t hat the 
funeral expenses are to be paid to such persons as the State 
Board directs if the expenses do not exceed one hundred dollars 
and the estate of the deceased i s insuff icient to defray the 
same . We presume that what you desire to know i s whether 
t he State should pay burial expensea in the case 1n question, 
in spite of the tact that the deceased pensioner had an in­
surance policy payable to his wife in the amount of $108 . 00 . 
You do not state whether the policy in q~estion is an old 
line life insurance policy or a fraternal benefit policy. 
If it is a policy in an old line life insuran~ company the 
proceeds thereof would inure to the wife ' s separate benefit, 
independent of the creditors, ex&cutors and administrators 
of the husband, under the provisions of Section 57~9, Revised 
Statutes ' issouri 1929 , and would not be subject to the pay­
ment of funeral expenses. Said se ction reads, in part z 

"Any policy of insurance hereto­
fore or hereafter made by any 
insurance company on the life of 
any per son, expressed to be f or 
the benefit of the wife of the 
insured,shall inure to her separate 
benefit , independently of the 
creditors, executors and administra­
tors of the husband: * * ·!r ~· " 
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I f the policy was one of a fraternal beneficiary 
asso0iatlon the proceeds thereof would belong . absol utel y . 
to the beneficiary and would not be subject to t he payment 
of runeral expenses. under the provis ions of Section 6011, 
Revised Statutes Missouri 1929. which reads as follows a 

uNo money or other benefit , charity 
or relief or aid to oe paid . pro-
vided or rendered by any such society 
shall be l iable to attachment, ~rnish­
ment, or other process or to be -seized, 
taken. appropriated or applied by any 
l egal or equitable process or 09eration 
of law to pay any debt or liability of a 
member or beneficiary ,or any other per­
son who may have a right thereunder . 
either bof'ore or after payment . .. 

~ven if the policy in question was made payable 
to the estate of t he deceased the widow would be entitled 
t hereto under the stated f acts in your let ter. Under the 
provi sions of Secti on 107 , Revised Statutes Missouri 1929 , a 
widow is entitled , 1n aduit l on to dower , to certain articles 
of property and such sums of money in exclusion of all ita 
claims , charges , l egacies and bequests as the Court may deem 
reasonable f or the proper supgort of said widow for the 
per i od of one year after the death of the decedent . In 
ad~1tion t hereto, the widow is allowed not to exceed the 
appraised value of four hundred dollars, under the provisions 
of ~ectian 108 , Revised Statutes ~issouri 1929, and i f the 
widow does not receive the property thus allowed the court 
shall order the money to be paid t o the widow as her absolute 
property. The one year's allowance and the four hundred dollars 
provided for above is the absolute property of the widow and 
is not subject to the payment of any debts . 

It is , therefore, the opinion of this department 
that t he fact that a deceased pensioner had a policy of in­
surance payable to his wife.in the amount of $10a . oo . would 
not relieve the State Board ' s liability t o pay the reason­
able funeral expenses for burial to such persona as the State 
Board directs, i f such expenses do not exceed one hundred 
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dollars and the estate of the deceased 1a 1nauff1c1ent 
to defray the same . 

APl)ROV .... J : 

JOHN ~ . HOih .1At-. , Jr. 
(Actinr ) Attorney General 

J .T:LC 

Yours very truly • 

J . .... ; . TAYLOR 
Assistant Attorney General 


