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~H~RIFF3 - A sheriff may receive only a reason~b!; ~~m~:~s~;~on 
for cari ng for a jury, not to excee w • 
for each juryman and t h e officer i n charge . 

May 29 , 1936 

)114 
I 

Honorable ! ercy • Gullic 
.rosecuting Attorney 
Oregon County 
Alton, Missouri 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request 
of :rr y 18 , 1936 for an opinion, which reads e s follows: 

"Would you ..~ lea se inform me a s to what the 
Sheriff is a l lowed under the l ow for t~king 
Ct" re of a jury. 

"Is t he ~heriff a llowed t he full ~26 .00 per 
day f or caring for a jury, or is he just 
allowed whAt it ac tuplly costs to kee: them 
up t o th~ t amount ?" 

We point t o the a pplicabl e ste t utes wit h r ef­
erence t o the question presented by your reques t . 

Under the provisions of Section 3826, R. s . Mo . 
1929 rel st i ng t o the duty of the sheriff t o su~ply jury­
men w:th bo~rd e nd lodging, i t provides in part ns follows : 

" >H:- when the jury are not :Jermi tted to 
seoar~ te , it shal l be the duty of the sheriff 
in chs r ge of the jury, unle s a otherwi se 
ordered by the court , t o supply them with 
board &nd lodging durlnb the time they are 
required by the cour t t o be kept t ogether , 
for which a rea sonable compensa tion may be 
arrowed , not t o exceed two dollars E.!!: day 
f or " each juryman and the off leer in charge; 
~·~ 
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~e a ove quoted portion of the section of 
the st ~ tute contempl~ tes thot only a r easonabl e com­
'ens ~t ion may be allowed in caring for jurymen who 
are no t ~e~mlttec to se ~ar~ to , ·nd tha t such compensa­
tio~ shall not exceed ~2 .00 ~er day f or ec ch juryman 
~nd the officer i n ch~rge . Jhe statute i r now: se pro­
vides t bn t a ful l ~26 . 00 pe r day s hqll be a llowed f or 
the cr~ ing for a jury. The i nhibition expressed is 
thvt such com-ensation shall not exceed two collars 
pe"" day . 

Under t he revisions of Section 3841, n. s. 
Mo . 1929 , rela ting t~ the clerk ' s duty to make out 
the f ee bill in qny c ~imina l c~uses, it is st~ ted : 

" The clerk of t he cour t in which any 
crimina l cause shall have been determined 
or continued genersl ly s hall, ~edi~ tely 
aft er the ad journment of t he court ond 
before the next succeeding term, t ax 
a ll costs which have accr ued in t he 
ca se; qnd i f t he state or county shall 
be liable under t he Drovisions of this 
article for s uch costs or any part 
t hereof, he shall n~ke out and deliver 
forthwith to t he r osecuting a t tor ney 
of s a i d county a com~lete fee b ill, scec l f y­
ing e ~ ch . tem of services and the fee 
tr. e re f or . H 

Section 3842 , .. . s . !..o . 1929 , rela ting to the 
dut y of the Jrosecut ing a ttorney ~nd judge with r espe ct 
to fee bills in crlminr l causes , provides as follows: 

"I t shall be the dut y of t he pr osecut1ng 
ottor ney t o strictlL examine e r ch bill 
of costs which sha ll oe delivered ~1m, 
as nrov1de6 in the next ~eceding sectiOn, 
for allow nee ~g~ ins t the st~ te or county, 
and a scerta in a s f~r ~ s possib le whether 
t he services hn ve be en render ed for which 
chpr ges are mode, and whe t her the f ees 
cha r ged are expressly given by l ow for 
such services, or whether grea ter char ges 
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are made t han the l aw authorizes , and if 
s a id fee b ill ha s been made out according 
to l awJ or if not, pfter correcting all 
errors therein, he sha ll report t he s ame 
to the judge of s • id court , ei t her in 
t erm or i n vaca t i on, 'l nd if t he same ap ­
pears to be formnl and correct , the judge 

nc :r osecuting ., ttorney shall certl.fy 
t o the st~ te auditor, or clerk of the 
county court , ac cord i ngl y a s the sta te 
or county is l :ebl e , the s mount of costs 
due by the sta te or county on t he sai d 
fee b ill , ~ nd deliver the s ome t o t he 
clerk who mede it out, t o be collected 
withou t de l ny , ~nd -~ id over· t o t hose en­
t :tle~ t c the fees ~llowec . " 

You wl ll note from the above quoted sections 
of the st~ t~te tb~t l t beco~e s the duty of the lro secut:ng 
At torney to ''str::ctl y ex .. mine eoch bill c:Jf costs 1'1hich 
shr- 11 be de l ivered t o him" , ~ nd whethe !' or not the ser­
vices hqve been rence~cc f J r whlch chnrges ~r e mnde . 
It becomes the further duty af t he I r osecut ing At t orney 
to present such fee b ill t o the jud6e , either in term 
tiDe or in vac~ tion, who shall subsequently certify the 
s ~me t o the St a t e Auditor. 

7.here woul d be no reason t o assume t hat under 
t he above pr ov isions set forth th9t a sheriff should be 
a llowed a full amount ns !ndic ntod by Section 3826, a s 
the limita tion expr essly r,roviaes t hn t the r easonrble 
com~ensntion she ll not exc eed ~2 . 00 per doy for ea ch 
juryman ~ nd t he officer i n charge . 

CONCLUSI ON . 

In light of the above, it is the opinion of this 
de pr rtment t~ t ~ she r iff may only receive f or t~e caring 
for the jury wha t such sheriff bas actua lly expended , as 
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being rea sonable compens~ tion, not to exceed ~2 .00 
per day pe r juryman and officer in charge . 

Very truly yours, 

RUSS~LL C. STONE 
Ass istant Attorney Genera l 

/~ f ROV .... D: 

J OHN ~. • HOF ir!AN , Jr . 
(f et ing) Attorney Gene~l 

RC ~ : F~ 


