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TAXATION: Who entitled to surplus received from tax sale . 

' 
,, 

January 29 , 1936. 

Honor abl e J. W. Guerrant 
Collector o f Callaway County 
Fulton, Ui Rsouri 

Dear Sir: 

Acknowledgment is made ot your request for an o~1nion 
or this oftice . on t he following matter: 

Ml. Where land is sold for t axes and 
redeemed by one ot the heirs , who get s 
the overplus , the one tha t redeems or 
the heirs? · 

2 . Where land is sold for taxes with 
a mort gage! who get s ' the overplus , the 
one who ho ds the mortgage or the one 
whose name is in it? 

3 . When land is sold for t axes and 
no one claims the overplus what bec omes 
or it; i s the purchaser entitled to 
it?" 

We shall deal with your questions in the order in 
which they are asked. 

I. 

OWNER I S ENTITLED TO 
SURPLUS OF TA..'C SALE I F 
PROPL"'RTY I S CLEAR. 

Snction 9953c, page 433, Laws ot Ui ssour i 1933, pro­
vides in part as foll ows : 
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1 Where such sale is made, the pur­
chaser of such sale shal l immediately 
pay the amount of his bid to the 
collector, who shall pay the surplus , 
i f any, to the pe~ son entitled thereto; 
* * * * *" 

Secti on 9959, page 428 , Laws of Missouri 1933, provides 
1n part as follows : 

"¥fuen real estate has been sold for 
taxes or other debt by the sheriff or 
collector of any county within the 
sta te of Missouri , and the saae sells 
tor a greater amount than the debt or 
taxes and all costs in the case , and 
the o~er or owners , agent or agents 
cannot be found, it shall be the duty 
of the sheriff or collector of t he 
county, when such sale has been or may 
her eafter be made , to make a written 
statement describing each parcel or 
tract of land sold by h1o for a greater 
amount than the debt or taxes and all 
costs in the case , and tor which no 
owner or owners, agent or agents can 
be found , ****" 

Whi le Section 9953o does not specifically name the 
person to whom the surplus shall be paid, it de scribes such 
person as"the person entitled thereto", and from the provisions 
ot Section 9959 it is quite apparent tha t "the person entitled 
theret o" is , in the usual case , ~the owner or owner s , agent 
or agents" , refgrring of course to the agent of the owner. This 
construction is consistent with the general rule as lai d down 
in 61 Corpus Juri s , 1213 , Sec tion 1641. Here it i s stat ed: 

"As a general rule the surplus remain-
ing af t er r ale ~ ~roperty and the payment 
or the taxes , inter est and costs , belongs 
t o t he owner of t he pro~erty c t the 
t i me ot the sale, subject to such claims 
a s may be allowed to mortgagees and 
lienees , a nd will be paid over to h1m 
provided he applies tor it within t he 
proper time . w 
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By the general rule and by any rule of jus tice and 
fairness the person owning the prooert.y a t the t ime of the sale 
i s entitled to any overplus which may be big for t he c ertificate 
of purchase . This is certainly equiteble in view of the fac t 
tha t it will be the owner who wil l have to redeem the property 
from t he sale by paying the full amount of t he certif icate of 
purchase , which amount will include any sur plus or overplus. 
Thus we see thr t the question as to who is entitled t o the 
surplus is not to be determined by the f act as to who redeems 
the pr operty. If sever al heirs were the owner s of the property 
a t the t ime o f t he sale t he overplus should be pal d t o them 
l n prooortion to their respnotive inter ests and t he fact that 
one of them may have r edeemed the pr operty ha~ no bearing upon 
t h e oues tion as to who is enti tled to the overplu s . That 
question is det ermined by the ornership of the land a t the time 
of the sale. 

CONCLUSION. 

It is therefore the opinion or t his office that in the 
event clear pr onerty i s sold for taxes the owner ther eof or 
t he heirs of such owner s are entitled ~o any overplus r eceived 
from such sale in proportion to their interest s . 

II . 

WHLRE HOR'i'GAGED LAND I S 
SOLD FOR TAXES HORTGAGEE 
I S EUTITLED TO OVERPLUS. 

On the 5th day of April 1935, t his office render ed an 
official opi nion t o Joseph T. Tate , Prosecut ing Attorney of 
Gasconade County, in which the following conclusion was reached: 

" In conclusion, it is our opi ni on that 
where a surplus exists atter the sale 
ot r eal estate for taxes, such surplus 
should be paid to the owner of the 
property, if only one person has any 
interest therein; t ha t if the collPctor 
i s satisfi ed that there is a valid 
recorded unsatisfied mortgage against 
t he pr ouer .ty • payment t o the ext ent of 
the then mortgage debt could be made to 
the mortgagee and should not be pald to 
the mortgagor, and tha t if there is any 
doubt a bout the person t o whom payment 
should be made , the safes t procedure for 
the collector would be to turn the money 
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into the county treasury under R. s. 
Mi s souri 1929~ Section 9959 , as amended 
by Laws of 19~3 , pag3 425 , 428 , leaving 
proof of ownership to be made to the 
county court under tha t section. • 

ThiA conclusion is i n accord with the gPneral rule 
hereinbefore r eferred to. We herewith enclose to you . a copy 
of this ooinion for exacination, ~~d will not go further into 
t his aueotion as that ruli ng disposes of your problem. 

III . 

PURCHASER AT TAX SALE NOT 
:::::r~TI TL'":D TO OVERPLUS 
ALTHOUGH LPJID UllRED: .tED. 

Section 9953c, page 433 , Laws of lliasouri 1933, in 
addition to the port t hereof her etofor e quoted, provides t hat 
if the county collector has any doubt as to who is entitled to 
the surplus or if any diaoute arises as t o who is entitled to 
such surplus, the s ame shal l be paid into the county treasury 
t o be held for the use and benefit of the oerson entitled 
thereto . However, Section 9959, page 428 , - Laws of !Ussour1 
1933, aopears to specifically answer your question. !his 
s ection provides: 

~When real estate has been sold for 
taxes or other debt by the :~heriff or 
collector of any county within the state 
of 111ssouri , and the same sells for a 
great er amount than the debt or taxes 
and all costr i n the case , and t he orner 
or owners , agent or agents cannot be 
found , it shall be the duty of the 
sheriff or collector of the county, when 
such sale has been or may hereafter be made , 
to make a written sta t ement describing 
each parcel or tract of l and sold by 
him for a greater amount than the debt 
or taxes and all costs in the case , and 
for which no owner or nwneEs , agent or 
agents can be found , together with the 
amount of surplus money in each case, 
which statement shall be subscribed and 
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sworn t o by the sherif f or collector 
making the same . efore some officer 
compet ent t o administer oaths wi thin 
t hi s state, a nd t hen pr esented t o the 
county court of the county where such 
sale has beon or may hereafter be made ; 
and on the approval of the stat ement 
by the court , the sheriff or collector 
making the same shall pay the ea1d surplus 
money into the county treasury, te.ke the 
receipt 1n duplicate of said t r easurer for 
said overplus of coney and retain one of 
the said duplicate r eceipt s himself and 
file the other with the county cour t , and 
ther eupon the cour t shall charge said 
treasurer with said amount. Ahd said 
t reasureD shall pl .:.c c such moneys to the 
credit of t he school fund of the county , t o 
be held in trust for the t -rm of twenty 
years for t he ownor or ou.rners or thej.r 
legal represent at i ves . And a t t he end 
of t venty years , if such fund ~hall not be 
called for , then it shall become a permanent 
school fund of the county. County courts 
shal l compel owners or agents t o make 
sati sf actory pr oof of their cl aims before 
receiving their coney : Provided, tha t no 
county shall pay inter es t to the cla imant 
of any such fund." 

There cannot be any doubt as t o the procedure you should 
follow in case no claim is made by the owner to the surplus 
which may exist f r om any tax sal~ . You should make the report 
or s t a tement provided for andpay the money t o the count y treasurer. 
The money i s then pl aced to the credit of the school fund o f 
the county and if no proper claim is made at the end of t wenty 
y ears it becomes a part of the permanent school fund . Th~ 
County Court, of course , has j ur isd1ct1cn over the fund and can 
pay the same to the owner upon satisf ac tory proof being made 
therefor. 
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CONCLUSI ON. 

It i s therefore the opinion of t his office t hat in 
the event the owner or the agent thereof does not claim the 
surplus existing from any gi ven t ax sale, the collector should 
make the s t atement provided for in Section 9969~ page 428, Laws 
of Missouri 1933, and after such statement has oeen appr oved by 
the County Court, pay such surplus to the county treasurer, 
taking receipt in dupl icate therefor , and that such surplus 
should then be placed t o the credit of the school fund of the 
county t o be held in trus t for the benefit of t he person entitl ed 
thereto for a term or twenty years , aft er which i t becomes a 
part of the perma~ent school fund. 

APPROVED: 

JoHR w. RoPi'DlAN', Jr. , 
(Acting ) Attorney General 

HG\1: MU 
Enclosure . 

ly submitted, 

RY G~ WALTNER, Jr. , 
Assistant ·Attorney Gener al 


