SCHOOLS: ) County Superintendent of Schools

COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS:) is entitled to only actual expendi=-
tures for traveling expenses and
clerical hire and when the bill is
presented to the county court the
county court must draw a warrant
for same just so long as the

vctober 13, 19z@pximum amount allowed has not been

exceeded.

Hon, umer HFoley

County Supcrintendent

Howard County PFublie Schools
‘ayetlte, Mi:isouri

Dear iir, Foley:

Thig ls to acknowledge your letter dated Uectober
10, 1936, as follows: '

*In re. Section 946% Ro Se Hoe, 19%3

"lf a county superintendent of schools
had one hundr-d teachers in his county
under his supervision he would be
entitled to {300 annually, under the
above section, for clerical hire and
travelling expenses,

"Iin your opinion, do you think it would
malke any difference whether it was naild
as the expenses occured each month
according to miles travelled and help
employed, which might mean 15,00 some
months, 25.00 snother and $30,00 still
another, or do you think it could be
paid in gwelve monthly payments of (25,00
each?

"I had one fellow to tell me that if my
monthly average was $25.00, and I had an
expense for one month for 20.00, the
v6.00 difference could not be made up
and I could never put in my bill for
over {25.00. I think he is wrong.
Please let me know."




lion. Umer roley o oect. 13, 1936,

Section 9467, i, 8. Mo. 1929, referred to in your
letter, reads as follows:

"That the county superintendent of

public schools shall be allowed out of

the county treasury not to exceed
twenty-iive per cent. of his annual
salary for traveling expenses and
necessary clerical assistance,

provided such allowance shall not

exceed three dollars ((3.00) annually
for every teacher under his jurisdiction,
The county court shall, upon presenta-
tion of his bill properly setting forth
his actual expenditures for travel-

ing expenses and clerical hire, draw

a warrant upon the county treasury for
the payment of same: Provided, when

the county superintendent shall furnish
his owm conveyance, the rate allowed

for mileage shall be four cents per

mlle for each mile actually and necessar-
ily traveled,"

You will note that Section 9467, supra, 1s divisible
into three distinet prarts: (1) The amount of allowance the
superintendent of schools is permitted for traveling expenses
and necessary clerical assistance; (2) the authorizing of the
county court to pay for actual expenditures for traveling and
clerical hire of the superintendent of schools and the draw=-
ing of a warrant on the county treasury; (3) the allowance of
four cents per wile to the superintendent when he furnishes
his own conveyance.

Your question pertains to the second classification.
The second classification reads as follows:

"The county court shall, n pregenta-
tion of his billl properly setting Ior

his actual oxpenditures for travelin:
expenses and clerical hire, draw a warrant
upon the county treasurer for the payment
of same,."




Hon, OUmer roley -5= vet. 13, 1936.

The above provision is unarblguous and 1s couched in words
which should be given thelr usual and ordinary meaning.

The county superintendent does not recelve expenses for
traveling or clerical help inless he travels or has clerical
assistance, In other words, the county superintendent has
no vested right to rcoelve compensation for traveling or
elorical assistance unless the superintendent travels or hires
clerical heln, The Legislature placed a maximum amount

that the superintendent could receive. In the illustration
you ive the maxirum amount the county superintendent could
receive is {300.00 annually. I the county superintendent
did not use the {300.00 for travelin; or clerical assistance
he would not be entitled to it. The superintendent, if he
only used 200,00 of the 300.00, would only be entitled to
the (200,00,

Section 9467 does not state when the county super-
intendent shall present his bill, namely, whether daily,
weekly, monthly, semi-an ually <r annuvally. “Sut when the
superintendent presents his bill it must be for actual
expenditures for traveling expenses and clerical hire,
Therefore the county superintendent could walt till the end
of the year and present his bill in one sum, or if the county
court desires a monthly bill presented, then he could present
it monthly. ©Dut the blll presented must be for actual
expenditures. lthus, if in one month the county superintendent
had (26,00 for traveling expenses and clerical hire, that
would be presented; the rext month it might be 50.00 and
the next month {10.00, and some months no dollars. However,
the blll presented must be for actuval expenditures.

It is owr opinion, from the ebove and forezoing,
that the county superintendent of schools is entitled to only
actual expenditures for travelin; expensesz and clerical hire,
and when the bill is presented to the county court the county
court must draw a warrant for same juast so long as the
maximum amount allowed has not been exceeded,

Yours very truly,

James L. HornBostel
APPROVED: Agslstant Attorney-General

J. E. Taylor, T
(Acting) Attorney-General .

JLHIEG




