ELECTIONS: Absgntee ballots - An absentee voter may vote his ballot
immediately upon receipt of same or on any day prior to and including
Elector voting absentee ballot must be within the
confines of the State of Missouri.

day of election.

;'ern Ul M. -m,.’

September 30, 1936,

Clerk of County Court, | /) ¢
Barry County,

Cassville, lissourli. e,
Dear oir:

Ve are in receipt of your letter of September 28

and tender you the following in reply thereto.
is as follows:

Your letter

m ¥ % % Is it the intention of

the law and in your opinion would
it be legal for a voter who is to
be absent from his county on elec-
tion day to come into the County
Clerk's office of his home county
six days before election, make
application end at the same time
vote his ballot before said county
clerk, provided, of course, that
the ballots are in the hands of
the clerk? Would there be any
difference if a voter was to be
out of the 3taete on election dey?”

In 1935, the Leglslature repealed Section 10182,
which was passed by the 1933 Legislature, end enacted Section

10182 (Laws of io. 1935, p. 264

relating to absentee ballots,

which provides as follows:

"iny elector as defined in the fore-
going section expecting to be

absent from the county of his
residence on the day of such elec-
tion may, not more than thirty nor
less than five days prior to the date
of such election, meske application
in person, or by mail, to the county
clerk or, where existing, to the
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board of election commission-
ers, or other officer or
officers charged with the duty
of furnishing ballots for such
election in his voting precinect,
for an official ballot for said
precinet to be voted at such
election.™

Under the provisions of the above section, the voter
may make application not more than 30 or less then 5 days pkior
to the day of such election.

Referring to the original sections repesled and amended
in 1933 (Laws 1933, pp. 218-225 inclusive), we note by Leection
10185 (p. 222) that the time limit for returning an sbsentee
ballot is 6:00 P.M. of the dey next succeeding the day of the
election. The pertinent part of said section is as follows:

"Such officer -shall then write

or print upon said envelope

the following: 'ibsentee ballot
of (insert nsme of voter) marked
and sealed in my presence' which
certificate shall be signed by
such officer and his official
title noted thereon, and the
envelope shall be by such voter
sent by maill, postage prepaid,

to the officer issuing the ballot,
or, if more convenient, it may

be delivered in person and such
official issue his writtem receipt
therefor, but in any event it
must be returned into the hands
of the issuing officiel not

later than 6:00 o'eclock P.M.

of the day next succeeding the
dey of such election.”

CONCLUSION

It being only necesssry for the voter to execute his
absentee ballot before a person suthorized to administer oaths
in the State of AMissouri, it is the opinion of this department
that an absentee voter may vote his ballot immediately upon
receipt of the same, or at any time prior teo and including the
day of the election.

By the terms of Section 10185, supra, we are of the further
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opinion, in answer to your specific question, that the elector
may apply in person to the County Clerk or to the Board of
Election Commissioners, receive his ballot and vote the same
before the County Clerk a2t one and the same time.

In regard to your inquiry, to-wit, "would there be
any difference if a voter was to be out of the State on election
day", we are of the opinion this would make no material differ-
ence, as the main requisite is to the effecet that the voter
when voting the absentee ballot must be within the confines of
the state cf liissouri. A4As to his actions or whereabouts after
voting, we think the seme would be immasteriesl and of no conse-
guence. :

Very truly yours,

OLLIVER %W. NOLEN,
Assistant attorney General.

aPPROVED:

JOEN W. HOFFHAN, or.,
(icting) Attorney General
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