T0. TING LIQUOR - License should not be lssued to partner=-
e “ ship unless all the membe.s have the re-
quired qualifications.

August 19, 1936 \ v
\
0

Honorable Lee E. Crook
Frosecuting ‘ttorney
St. Clalr County
Osceola, lissourl

Dear Sir:

This wlll scknowledge receipt of your letter

requesting an opinion from this office, which reads
a8 follows:

"I have been called upon to construe Cection
27, Liguor Laws of 1935, page £1, of the
pamphlet sent out bgaths Department of
Liquor Control and “ection 43-A, page 31,
same subject. The real question at lssue
is & co=partnership of two individusls have
made apvlication for a lieense in Appleton
City, Missourl, to sell liquor in the origi-
nal package, one of them s of good morsl
character, a qualified legal voter and tax
praying citizen of Appleton City, the other
member of the co=pertnership is a non-
resident of St. Clalr County and does not
meet the qualificeations required under
Section 27. Can a license be legally ls-
sued to this co=partnership?”

Section 27 of the Liquor Control Act, about which
you inquire, resds as follows:

"No person shall be granted a license here-
under unle ss such rerson is of good moral
charecter and & qualified 1o gal voter and
a taxpaylng eltizen of the county, town,
clty or village, nor shall any corporation
be granted a llcense hereunder unless the
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managing officer of such corporation 1s of
good moral character and a qualified legal
voter and taxpaying citizen of the county,
towmn, city or village; and no person shall
be granted a license or permit hereunder
whose license as such dealer has been re-
voked, ar who hes been convicted, since

the ratiflecation of the Twenty-first Amend-
ment to the Constitution of the United States,
of a violation of the provisions of any law
applicable to the manufacture or sale of
intoxieating liquor, or who emrloys in his
busineas as such dealer, any person whose
license has been revoked or who has been
convicted of violating such law since the
date aforesaid."

section 43-a defines "person" as used in the Liguor
Control Act to mean and 1nclude any individual, association,
joint stoek company, syndlcate, co-partnership, corporation,
receiver, trustee, conservator, or other officer appolnted
by any Sta te or Faderal Court.

That a partiership may not engage in the sale of in-
toxiecat ligquor without first obteining a license author-
izing 1t 8o do so 13 evident by Section 18 of the Liguor
Control Act, whichﬁprovidaa:

"It shall b¢ unlawful for any person, firm,
partnership or corporation to manufacture,
sell or expose for sale ln this stete in-
toxicating liquor, as herein defined, in
any quantity, without taking out a license."

Your question, as we understand 1t, 1s whether or
not all the members of a co-partnership are required to
have the qualiflcations for a license gpecifled in Section
27 supra. A partnership, strictly speaking, is not a
legal entlty, and the members thereof are severally as
well as jointly liable for the acts of any of the co=
partnerse.

In construing the dremshop law, which restricted
the grenting of a dramshop license tc e law ablding,
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assessed, taxpaying male citizen above twenty-one years
of age, the court, in the case of State ex rel. v. Scott,
96 Ho. App. l.co 824, sald:

"There is no authority to grant a license
to a partnership as such, in the martner-
ship name, as was done in this instance,
Where the aoplicetlon 1s made by a co-
partnership the aoplication should be
made in the neme of the 1ndividual members
of the partnership. ZEach member should
sign the apprllicatlion and he should f1ll
the statutory requirements, that 1is, he
should be a law-ablding, assessed, tax-
paylng, male citizen above twenty-one
years of age, and the license should be
issved to the individuals doing business
under the rartnership name."

We think the case of State ex rel. Reider v. The
lloniteau County Court, 45 Mo. App., 387, further supports
the contention t'at all the members of a partnership
rhould have the necessary qualifications before obtaining
a license. The court, at l.c. 396, said:

"We discover no reason why a license, in
the dlscretion of the county court,

should not e granted to two persons, if
they Jointly apply and sre jointly pe-
titioned for. The charsncter of the ap-
plicants ean be ascertained when applying
jointly as when singly. By the terms of
the statute the license is confined to

one place and cone dramshops allows but

the one business, 1s not transferabls,

and I can rercelve of nothing in the ob-
Jectlon which 1is ageinst the policy of

the dramshop law. It may be suggested
that the same sectlon concerning singular
and plural numbers also declares that
persons shall Include bodles corporate

as well as indlviduals; but here the sav-
ing clause (above quoted) of the repugnancy
to such constructlion would doubtless apply;
for difficulties in such case as to proof
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of character and punishment for violation
of The law would present themselves,"

CONCLUS ION.

In view of all the sbove, 1t is the opinion of
this department that a license to sell intoxicating
liguor should not be issued to a partnership unless all
of the members thereof have the qualifications specified
in Section 27 of the Liquor Contreol Act. It 1s our fur-
ther opinion that a license should not be granted to a
nartnership as such in the partnership name, but should
be 1ssued to the indlvidusls composing the partnership
nnéd doing business under the partnership name.

Yours very truly,

J. Es TAYLOR
Assistant /ttorney General

AFFROVED:

(9) We : S Jr.
(Acting) Attorney General

JET:FE




