
MhRCHANT--LIChNSh : Persons who deal i n s elling ice a t 
any s tand mus t ob t ain merchandising 
license and execu t e sure ty b ond. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Januar~ 22, 1936 . 

Honorable Richard Chamier 
Prosecuting Attorne~ 
Randolph Count~ 
l!ob erl~, Kiss ouri 

Dear Sir: 

We acknowledge your request for an opi n i on dat ed 
January 1!, 19 ~6, which reads as tollows: 

Hxr . Rohan i s the General Manager 
of the Home I ce Company of l~berly, 
Missouri . This concern is engaged 
in the business or manufacturing 
of ice and sell ing the aame to re­
tailers for the retail trade. They 
do no retailing theaselvea . 

HRugh Hinton, County Collector, haa 
requested this institution to give 
bond tor a merchandising license in 
Randolph County. 

•r woul d appreciat e your advice on 
thi s subject as to whether or not 
the Home lee Comnany is liable tor 
a merchandising lic ens e . I f possible 
I woul d appr eciate this informat i on 
being g iven v erball~ to ~~. hohan 
and an opinion later sent to me . 
I f it ia not ~ossible to give the 
informat ion to Nr. Roban immediatel y, 
you ma7 then s end the opinion to me, 
but I would appreciate one ot ~our 
assistants discussing this proble• 
w1 th Jlr • • ohan. " 

Section 10075 R. s. o . 1 929 , provides: 

"Every person, corporat i on or eo­
partnership ot persona, who shall 



January 21, 1936. 

deal in the xelling of goods , wares 
• nd merchandise, inc l udin g clocks , 
•t any store, stand or place occu­
pied f or that nurp,ose, is declared 
to be a merchant . ' 

Section 10076 R. s. Mo. 19 29, provides: 

"No person, cor~oration or copart­
nership of persons shall deal as a 
merchant without a license first 
obtained according to law; and 
everr person so off ending shall 
forfeit t o the s t a te not less than 
fifty nor more than fiTe t housand 
dollar s for every such offens e, to 
be oecovered by indictment or in­
format ion." 

We beli eve that s i nce the Home Ice Company of 
Moberly manufactures and sells i c e to r e tailers, at 
the place occupied f or that nurpose, 1n the ordinar7 
course of trade, that s aid comoany is a •erchant and 
falls within the provisions of sections 10075 and 10076, 
supra, and is liable f or a merchandising license tax. 
See State, v . \•hittaker, :s3 J4o. 457 • 

. In the case of Kansas City v. Ferd Beim Brewing 
Comnany, 73 s . t . 302; 98 Mo. Ap. 590, 1. c . 594, the 
court said: 

"It will be seen by t hese dec isions 
t hat a manufacturer may or may not 
be a merchant w1 th1n the meaning of 
t h e charter and the st•t ute of the 
State. I f he keeps at a store, stand 
or other pl a c e, in stock articles 
manuf'actur ed by him f or sale in t he 
ordinary course of trade, he i s a 
merchant . I f be only manufactures 
upon order be is not a merchant . 
It i s therefore a mixed ques t ion of 
law and fact whether a manufacturer 
is or is not a merchant." 



Hon. Richard Chamier 

The Missouri a erchant' s tax law does not specifi­
cally exempt merchants wbo well to r et ail merchants. but 
who are not in the retail business the•selves . Je see 
no r eason for exempt ion bJ implicat ion. 

The Laws of 1935, page 407, section 10078, provides: 

"Any person, corporation or copart.ner­
s bip of persons aoolying f or a license 
t o v end merchandise shall , before he 
or t hq shall recei v e s uch license, 
ex ecute a bond t o the state, with 
good and suffic ient suret7, conditioned 
t hat he will, on or bef ore the f irst 
daJ of January next f ollowi ng, na7 
to the collector of t he pr oper count7 
t h e t ax due upon such l i cens e J which 
bond shall be a ooroved by the collector, 
and h is apnroval i ndorsed thereon. 

l.e are of t he further opinion t hat b efore obtain­
i ng a merchant 1 s license, t he law r equire• that the 
Home l ee CompanJ execute a merchant' s bond as per s ection 
100?8, supra, which i s t o be aoproved by t he count7 col­
l ector. 

Yours v er'f t rul,. 

\11l , CE R SJi WYERS 
Assist ant Att orney General. 

JOBX • Hllir ili, Jr . 
(Acting) At t orner General. 

OS:H 


