TAYATTON AID REVENUE: ) Owner of land has two years in which to-
DELINQUENT LAND SALES:) redeem; if last day falls on Sunday,
following Nonday is in time,

”L November 17, 1936,
(
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l‘I‘EI'. B- ?. Burnh&m
Collector of the Revenue
Iron County

Ironton, Missourli

Dear lr. Burnham?

Thls 1s to acknowledge your letter of November
135, in which you request our opinion on the guestion therein
submitted. Your letter is as follows:

"We are up ajainst a situation here
relative to issulng a deed on a tax
certificate, .nd the Collector Mr. Hall
would like to have your opinion on the
matter,

"A party purchased a tax certificate

on November 8th, 1934 and 1f you will
note that November the 8th this year fell
on Sunday so the morning of the 9th at
nine o'clock A. M. the party that owned
the land came in and tendered the money
to redeem the land, contending that
Sunday would not count as the date of
explration fell on Sunday therefore he
could not redeem until the office open-
ed on the morning of the ninth,

"The man that holds the certificate con-
tends that the owner of the land lost
hls right by not redeeming on or before
the 8th the day of expiration of the
date of the Certificate,

"You will note that Sec. 9956a 1933
Session Acts says that "may redeem the
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same at any time during the two years
next ensuing!? The question is when
did the two years end on the 8th or the
9th in some insiruments we find that
Sunday does not count in others it does,
What 1s your opinion on this matter."

Your question pertains to the sale of lands sold
for delinguent taxes under the provisions of Laws of Missouri,
1933, at 425 et seq. Section 9952a of said laws provides

in part as follows:

"All lands and lots on which taxes are

delinquent and unpaid shall be subject

to sale to discharge the lien for saild
delinguent and unpaid taxes as provided
for in this act on the first lionday

of November of each year, # # % % #."

Section 9952¢ provides in part as follows:

"On the day mentioned in the notice,
the county collector shall commence

the sale of such lands, and shall con- -
tinue the same from day to untll so
much of each parcel assessed or belong-
ing to each person assessed, shall be
sold as will pay the taxes, interest
and charges thereon # # % # #."

Section 9956a sets forth in what manner and how landas
sold as aforesald may be redeemed, and provides in part:

"The owner or occupant of any land or lot
sold for taxes, or any other persons hav-
ing an interest therein, may redeem the
same at any time during the two years next
ensuing, in the following manners: ¥ % % ¥V

It will therefore be seen that a person may redeem
the land so sold during the two years next ensuing. We think
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that the person so redeeming has two full years from the time
of the sale.

You state in your letter that a party purchased a
tax certificate on November 8, 1934, and that November 8 this
year fell on tunday. <Your question is whether the person who
desires to redeem may redeem same on Monday, November 9, follow=-
ing Sunday lovember 8, Iwo years would, under ordinary
circumstances, be up on November 8,

The fourth subdivision of Section 665, R. S. lio, 1929,
7 Missouri Amn, Stat. page 4899, relative to the construction
of statutes, reads as follows:

"fourth, the time within which an act
is toc be done shall be computed by
excluding the first day and including
the last, if the last day be Sunday it
shall be excluded,"

This part of Section 655.-aupra. has been construed many times
by the courts of our State,

In the case of Keys v. Keys, 217 lio,, 1. ¢. 64, follow-
ing the case of Bank v, Willlams, 46 lo. 17, it is sald:

"the statute was construed to mean that
if the last day for the performance of
an act fell on Sunday, Sunday should be
excluded from the computation of the
time in which it might be done and that
the act might be done on the succeeding
lionday. Bank v, Williams has been
approved and followed in Cattell v. The
Dispateh Publishing Company, 88 o,

356; State v. Harris, 121 lo. l. ¢, 447;
ilaloney v. Rallroad, 122 lio. 1. ¢, 1153
State v. liay, 142 lMo. 135; and in I'vans
& Hollinger v. Railroad, 76 lo, App. 468,'"

To the same effect is the case of Stutz v. Cameron, 254 10, 1. C.
340,

In the case of The State ex rel. Bulger v. Southern,
278 Mo. 610, the court held that where the statute requires that




Yr. B. P, Burnham -l - Hov., 17, 1936,

"the time within which an act is to be done shall be computed
by excluding the first day and including the last, if the

last day be Sunday 1t shall be excluded," the last day if it

be S'nday is not to be &ncluded in computing the time, but

is to be excluded from the computation, and the time named
ends on the fcllowing londay and not on the preceding saturday,

And in the case of Spring v. Glefing, 289 S. W, 827,
the court said:

" here the last day within whieh to do an
act falls upon Sunday, then the following
londay 1s within the time. Bank v, Williams,
46 No. 17; Keys v. Keys, 217 Mo. l. c. 64."

"e think that the last mentioned statute and the
cases cited above are applicable to the question asked in
your letter. The person redeeming the land has two years to
redeem and i1f the last statutory day for redemption falls on
Sunday he may redeem on the following londay.

It is, therefore, our opinion that under the facts,
as stated in your letter, the land may be redeemed on londay,
November 9, 1936,

Very truly yours,

COVELL R. HEWITT
Assistant Attorney-Ge eral

APPROVED:

J. E. TAYLOR
(icting) Attorney-General,
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