ELECTIONS: When Constitutiongl Certificate to office
shall issuee.

December 15, 1936.
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L/ ) |
Honorable Dwight He. DBrown J l
Secretary of Htate | "
Jefferson City, Missouri | / . }
Dear Sir:

We acknowledge your request for an opinion
dated December 10, 1936, which reads as follows:

"lHeferring to telephone conversa-
tion this morning, plesase note the
enclosed certification of county
of ficers-elect in Phelps Count
and amended certificate regard
the office of Sheriff, and give us
your opinion regarding issuance of
comnmission by this office."

‘e also acknowledge the exhiblits attached to
your requeste Dy one exhibit the County Clerk on
November 6, 1936, certifies that Roy L. Kirgan was
the duly elected sheriff of Phelps County, receiving
the highest number of votes for the office. By a
subsequent certification shown by another certifi-
cate, the same county clerk on November 9, 1936,
certifies to a recount of saild votes pursuant to an
election contest, certifying that Ired C. King received
the highest number of votes for the of fice of sheriff
of Phe g. County. [Both of these certifications are
herewith returned to your possessione

What you want to know is whether your offlce,
possessed with these two certifications of election
should issue a certificate of election under the State
Seal for the office of sheriff of Phelps County, and
- 1f so, to whom should it be issued?

Article V, Section 23 of the Missourli Constitution
providess

"The Governor shall commission all
of ficers not otherwise provided for
by the lawe All cormissions shall
run in the name and by the authority
of the State of Missouri, be signed
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by the Governor, sealed with the
Great Seal of the State of Missouri,

and attested by the Secreta of
Stlt‘oa y o

In the case of Nash ve Craig, 35 S. We 1001, 134
Moe. 347, 1. ce 361, the Supreme Court said in a similar
election contest case.

"The recount by the clerk takes the
place of the canvass by the election
officerse This rule has been gen-
erally recognizede The count * by
the clerk is called a recount.”

In the case of State ex rel Attorney General ve
Pool 41 Moe le. ce 37, the Supreme Court saild:

"It 1s true there 1s no direct
means pointed out by which the
Governor i1s to be informed of the
election of sheriff so as to enable
hthui tg e::;o‘n;to iho cormission; and

9 uovouayamgu%,
and leaves to him the responsibility
of acting on such evidence as he
may deem satisfactory."

In the case of State ex rel ve. Clark, 52 No. 508,
l. cs 512, the Supreme Court sald:

"The commission issued to the re-
lator invested him with the title,
and is prima facie evidence of his
right to the officee It gave him
the possession and the power to
exercise i1ts functions, of which
he could be deprived only on due
nrocess, in the menner prescribed
by lawe

CONCLUSION

This department 1s of the opinion that under
the Missourl Constitution the Governor's commission
should issue to the duly elected sheriff of Phelps

Cou:rbz upon satisfactory proof as to who received the
ma jority votes in the November electione.




Dwight H. Brown -2=- December 15, 1936.

It 1s our opinion that the Governor's certifi-
cate should be i=ssued to the successful person in the
recount. To 1ssue the constitutional certificate to
one not able to sustain his title to office by a
legislative recount in a Bourt of record would be to
place a person duly elected by the recount to a dis-
advan not intended by the Legislature when they
BFopioed. e dogel 2viRed SO ISR 0, B TeLURERES®
r%ghftgo the office, who 1s entitled to this certificate
ol o COe

Hespectfully submitted

Wi« ORR SAWYERS:
Assistant Attorney General.

APPROVED3:

Attorney General.
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