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2. Judges may not select clerk related to them within
fourth degree of consanguinity or affinity.

July 25, 1936

Honorable Dwight H. Brown
Secretary of State
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Brown:

This will acknowledge receipt of your letter of
recent date uesting an opinion of this office upon the
following matter:

"I have a complaint which compels me to
call upon you for an opinion as to who
may appoint clerks of elections. Section
10211, Reviced Statutes of Missourl 1929,
says the Judges shall appoint two clerks.

The complaint is from Judges who have
been appointed for the coming Primary
in which they state that one of the Judges,
when called to meet to select clerks, sald
that she had appointed her daughter clerk.

The opinion I want is whether or not one
judge may select a clerk or should the
majority of the Judges appointed select

a clerk or clerks, The second question

I would be Elad for you to advise whether
or not an election or Ju 8 can
apgoint a son, or 4 ter, or kinsman, to
act as clerk.

Your early reply will be appreciated.”
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I.

Section 10211 R. S. Miesourl 1929 about which you
inquired has been repealed and Section 10211 Laws of Missouri
1933, page 232 has been enacted in lieu thereof, 9aid section
resds as follows:

"In all precincts oastlgﬁ less than
three hundred votes in the last genersl
election, the Judges shall appoint two
clerks, and in all precincte casting
three hundred or more votes in the last
preceding general election, the Judges
shall appoint four clerks. The clerks,
before entering on the duties of thelr
appolntment, shall take an oath or
affirmation, to be administered by one
of the persons appointed or elected
Judges of the election, that they will
falthfully record the names of all the
votere; =ald clerks shgll also take the
oath above preseribed for judges to be
administered at the same time and in the
same manner heretofore directed.”

It 1 a fundamental prineciple of statutory constructionm,
t® well known to require citation of authority, that where
a statute is plain and unambiguous there is no room or necessity
for construction., The above secction is plain and unambiguous
and provides that the Judges shall appoint the required number of
clerks. It is a matter of general practice for Democratlc Judges
to appoint half of the number of clerks and the Republican Judges
to appoint the remain mumber of clerks, It is also a matter
of common praetice for the Judges to ee among themselves who
shall act as ballot receiving and counting judges and for the
receiving and counting iudges to seleet *r own clerks. This
is however merely a matter of practice which is done by mutual
consent of all the Judges. The gbove statute however clearly
makes 1t the duty of the Judges to appoint necessary clerks
and not that the individual Judgees shall select their own clerk.

It ie therefore the opinion of this Department that all
of the Jjudges of election should seleet the clerks and that an
individual Judge does not have the authority to appoint his own
clerk without the consent of the other Judges.
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II.

Ve will now proceed to answer your second Quection as
to whether or not an clection Judge or Jjudges can appoint a son or
daughter or other relative to act as clerk,

Sectlion 13 of Article XIV of the Constitution of Missouri
provides:

"Any public officer or employe of this
state or of any political subdivision
thereof who shall, by virtue of said
office or employment, have the right to
name or appoint any person to render
service to the State or to any political
subdivision thereof, and who shall name
or avpoint to such service any relative
within the fourth degree, either by con-
ganguinity or affinity, shall thereby
forfeit his or her office or employment,"

Judges of eleection clearly have the right tc appoint
clerks cf clection., There can be no doubt that such clerks render
service to the State, the only aquestlion involved ig whether an
election judge is a public offlecer within the nﬂan1n§ of the above
section., In the case of State ex rel. vs. lgroney, 191 Mo,631,

1, ¢. 546, the Court caid:

"It 1is a part of the functions of State
government to provide elcetions for publie
officers, and to furnish suitable officers
for putting in operation such provisiong,
We have in this cause the relators who have
been duly appointed Judges and clerkes of
election 1in fthelir respective precincts,
occupying noslitions created and conferred
by law. Their right and authority to per-
form the duties incumbent upon them emanatee
from the leglslative branch of the State
overnment. The duration of their terms
efinitely fixed; their duties plainly
marked out, which are of great public im-
portance and clearly for the benefit of the
public. The cmoluments of the offices held
by them, as well ze certaln privileges and
Immunitiee, such as exemption from jury
service, are fully provided for; hence it
is apparent that in the positions occupled
by relators, there are embraced-.'the ideas
of tenure, duration, emolument and duties,'
which are egsentlal requisitece in order to
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constitute the position of judges and
elerks of election 'an office,' within
the well-understood megcning of that

term."

In view of the above it 1g the opinion of this office that
if a iudge-or election should participate in the appointment of a
relative within the fourth degree, c=ither by consanguinity or

affinity, as a clerk of election, such agpolntuent would be in
violation of Sectiom 17 of Article XIV of the Constitution of

Missouri,

Respectfully submitted,

J. E. TAYLOR,

Ascistant Attorney General
APPROVER: '

JORN 7, HOFFIAN, 3.,

Asc=istant Attorney Genersl

JET: MM




