MOTOR VEHICLES:

No person under age of 16 years permitted to drive

motor vehicle in the State of Missouri, although

in meny instances more competent than many adults

N
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darch 24, 1936,

H-r. E.S. msslo"
919 Baltimore avenue,
Kansas City, Missouri.

Dear Sir:

This department is in receipt of your request for
an opinion with respeet to the following question:

"I recently applied to the City
Counselor for informetion as te the
ege at whieh a driver's license

may be issued to minors es I was
undsr the impression that it was
governed by city ordinance. 1 quote
from his reply:

'The matter you refer to

is covered by State stat-
ute and I am informed that
the Attorney Ceneral has
never givem an opinion on
the particular gquestion.'

"A group of youngsters hes gotten the
idea that all childremn who have reached
the age of sixteen years and six months
ere considered sixteen in the eyes of
the law and ere entitled to so record
their age whemn applying for & license.

"A statement of the law from the Legal
Department of the State will be very
helpful and muech appreciated (by the
elders).”

perhaps
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Section 7783, R.S5. lo. 1929, subsection (i) provides:

"Age limit of operators: No
erson under the age of sixteen
?16) years shall operate a motor
vehicle on the highways of this

state.”

This section of our statutes undoubtedly requires that a

person shall have reached his or her sixteenth birthday before
operating a motor vehicle on the highways of this state.

In the case of Gibson v. People, 99 Pae. 333, the Court

in construing a statute similar to the one here under considera-
tion held that the words "sixteen yeers of age or under" excludes
children who have paessed beyond thelir sixteenth birthday.

In the case of Collins v, Liddle, 247 Pac. 476, the Court

gives as the reason for this type of legisletion, the following:

"We are irresistibly impelled

to the belief that it was
because of the kaown fact that
vehicle traffic on the coungested
highways is continually fraught
with more or less danger; that
to operate a velhlcle safely
requires mental discretion and
physical ability to handle and
control the vehicle, especially
in cases of emergeney; that,

in the experience of mankind,
children under the age mentioned
lhiave not such mental discretion,
or such physical ability and
therefore are nrohibited as
provided in the law,”

In connection with the statute above cited, we wish to

call your attention to Jee. 7786, H.5. lo. 1929, subsection (d),

which provides:

"Any person who violates any of
the other provisions of this
article shall, upon conviction
thereof, be punished by a fine

of not less than five dollars
($5.00) or more than five hundred
dollars ($500.00) or by imprison-
ment in the county Jail for a
term not exceeding two years, or
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by both such fine and
imprisonment.”

Section 346 of the Revised Ordinances of Kansas City,
Missouri as of 1828 provides:

"No person shall drive
any publie or private
automobile, motor ecar,
motor vehicle or other
self-propelled vehicle who
is less then sixteen (16)
years of age."

This, of course, 1s but declaratory of the State law om
this subjeet; however, the City of Kansas City has proceéded
further in this matter and has sought to proteet the childdrem
of Kansas City to an even greater extent, as is clearly shown by
see. 274 of said Hdevised Urdinances, whieh provides:

"It shall be unlewful for minors
of opposite sex to ride in eny
automobile between the hours of
nine o'elock “.M¥., and six o'eclock
A.M. in Kansas City, Missouri,
unless such persons are accompanied
by & reputeble person over twenty-
one years of age, or unless two
or more of the occupants of such
automobile are children of the
same parents, or parent, and are
of opposite sex; or unless two of
such persons are married to sach
other; or unless such persons

are at the time engaged in the
performance of anm errand of neces-
sity, or ere returning directly
home from the performance thereof.
The adult described in this sec-
tion shall be some one other than
the person in charge of or driving
a public eutomobile for hire.

"In case any officer shall be
uncertain as to whether the persons
using any automobile are violating
the provisions hereof, it shall be
the duty of the persons driving sueh
eutomobile upon the request of such
officer to drive the same to the
residence of the girl or girls in
sald automobile for the purpose of
investigation.”
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CONCLUSION

In view.of the foregoing, it is the opinion of this depart-
ment that the limit of sixteen years as provided in Section 7783,
supra, is not arbitrary but is a reasomable exercise of the police
power, and the Aet restricting automobile drivers to persons over
sixteen years of age is not violative of either the State or Fed-
eral Constitutions, which forbid the teking of private property
without due process of law,

It may be true, and even quite possible, that some persons
under the age of sixtéeen years are more apt than others in learn-
ing to operate motor vehicles--in fact, it would require a high
degree of imegination to conceive of any one over the age of ten
years being any less adept in the handling of motor vehicles than
many adults who are by law permitted to do so; however, the lLegis-
lature has coneluded that the "silver livery of advised age" is
sufficient license to operate a motor wehicle, and we can but
construe the law as it is writtem. The propriety, wisdom and
expediency of legislation enacted in pursuance of the police power
is exclusively a matter for the Legislature.

Respectfully submitted,

JOHN W. HOFFMAN, Jr.,
assistant sttorney General.

AP ROVED:

~ ROY MOKITTRICK,

Attorney General.




