
~ d: !a mandatory upon the board of directors to pay 
high school tuition. and voters cannot vote not 
to pay same. 

February 25. 1936. ,.., l' ~ 

FILE U 

Mrs . •ary H. Acuff 
County Superintendent Public Schools 
Paris. issouri 

Dear Madam: 

/ 

This is t o acknowledge your letter as follows: 

"Can a school district discontinue 
payinz High School tui tion by voting 
against it at the school e l ectionY" 

Section 16. Laws of JU ssour1. 1 935. pa~e 351. 
relates t ? t he payment of h1J h school tuition. Note t~e 
provision of said section : 

"The board of directors of each and 
every school district In this state 
that does not maintain an approved 
high school offering or k through the 
twelfth orade shall ~ t he tuition 
of each a nd ever~ puprl resident 
t herein who has completed the work 
of the h1 _)lest grade offered in the 
school or schools of said district 
and attends an approved high school 
in another district of the same or 
an adjoining county. or an approved 
high school maintained in connection 
with one of the state institu tions ot 
h16her learning . where wor k of one or 
more higher grades is offered; ->r- ?. " 
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The above statute is mandatory upon the board of 
d irectors and when the conditions occur as prescribed in 
said section~ then the board has no alternative other 
t han t o pay the tuition. The voters of the district cannot. 
in our opi nion. by vote relieve the directors of the duty 
imposed upon them by said section to pay t he tuition of 
pupils attending an a pproved high school. However. the board 
ot directors is limited as to t he a mount of tution it can pay . 
Note the further provision of said secti on : 

"but the rate of tuition pai d shall 
not exceed t he per-pupil cost of main­
taining the school attended. less a 
deduction at the rate of fifty dollars 
for the entire term. -)~ i:· ·:~- -~· * -~ -~ * 
but no school shall be required to 
admit any pupi l . nor shall any school 
oe denied the right to collect tuiti on 
from a pupil . parent. or guardian. if 
the same ia not paid in full as her ein 
before provided. In no ca se. however. · 
shall the a mount collected f r om a pupil . 
parent. or guardian exceed the difference 
between fifty doll ars and the per-pupil 
amount actually paid by the state. nor 
shall t he amount the district of the 
pupi l's residence is required t o pay 
exceed the amount by which the per - pupil 
cost of maintaining the school attended 
is greater than f ifty dollars.• 

You will no te from the above that the school of r e si ­
dence is only r equired t o pay t uition over and ab ove the fif~ 
dollars which is t o be paid by the state.and i f t he state does 
not pay same such t o be collected f~om the pupil. parent or 
guardian . 
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From t he above 1t is our opinion that a school 
district cannot by vote dispense with the payment of 
tuition for resident pupils attending high school in adjoin­
ing districts. as Section 16. supr~ . makes it mandatory upon 
the board of directors t o pay same . 

APP10V"'D: 

Jbmr w • HOlt' .eiiAfL J'r • • 
( ~cting) Attorney-General 

JLH: EG 

Yours very truly • 

James L. HornBostel 
~ssistant At tor ney-General 


