TAXATIOL j Tq.ngiblo personal proporty owned by building,
loan association is taxable to said associat' .
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Honorabvle Andy W. Wilcox
Chairman

State Tax Commission
Jefferson City, lMissouri

lear Mr, Wilcox:

This is to acknowledgze your letter dated October
30, 1936, as follows: ‘

"The Farmers Home Loan Building and

Loan Assocliation of Nevada, Missouri,
several years ago foreclosed on the

real estate and furniture and fixtures
of the Prince Edwards Apartment in
Jefferson City, and since that time

the property has been assessed to this
corearation. legcently the Collector

of Vole County received payment for

the real estate only, the Assoclation
stating that under the law they were exempt
from the personal property in 8 Apart-
ment, eventho the title is held in this
Association.

"This bogartmont would like to have an
opinion "As to whether or not this personal
property is taxable to the Assoclation.”

In answer to your specific guestion "As to whether
or not this personal property is taxable to the Association,"
it is our opinion that said personal property is not exempt
from taxation and is taxable to the Association,




Hon, Andy W. Wlleox -2 - November &5, 1936.

The Constitution of Missouri, Article X, Section 6,
relates to "Property exempt from taxation) and Section 9743,
R.e &, Mo, 1929, enacted in pursuance to sald constitutional
provision, provides as follows:

"The following subjects are exempt from
taxation: First, all persons belonging
to the army of the United States; second,
lands and lots, publiec buildings and
structures with their furniture and
equipments, belonging to the Umited
States; third, lands and other property
belonging to this state; fourth, lands
and other property belo . to any eity,
county or other municipal corporation in
this state, including market houses,

town halls and other publiec structures,
with their furniture and equipments and
all public squares and lots kept open
for health, use or ornament; fifth,

lands or lots of zground granted by the
United States or this state to any county,
city or town, village or township, for
the purpose of education, until disposed
of to individuals by sale or lease; sixth,
lots in incorporated cities or towns, or
within one mile of the limits of any such
city or town, to the extent of one acre,
and lots one mile or more distant from
such cities or towns, to the extent of
five acres, with the bulildings thereon,
when the same are used exclusively for
religious worship, for s¢hools or for
purposes purely charitable, shall be
exempted from taxation for state, county
or local purposes,”

It is to be noted that nothing is found therein that
exempts from taxation tangible personal property owned by a
building and loan association. Thus, as stated above, in our
opinion, ible perscnal proport{ owned by a building and
loan association is taxable to that assoclation,




Hon. mdy ¥, Wllcox , -S- Nov. &, 1936.

It mizht be that the Farmers Home Loan Building
and Loan Association objects to paying taxes on the personal
property in Cole County in view of Section 9745, R. S. Mo.,
1929, contending that sald taxes should be paid at their
domicile, which is Nevada, Vernon County, Missouri. However,
in view of your gquestion, we do not assume to write on a
sub ject not inquired about,

Yours very truly,

James L. HornBostel

Assistant Attorney-General
APPROVED:

(Acting) Attorney-Genmeral.
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