COUNT SUPERINTENDENT OF SCHOCLS: Candidate is at liberty to announce
himse £ on any platform he desires; tickets bearing wcrds "Democratie

ticket®" would not invalidate the election providing no fraud existed and
same were acceptable to persons in charge of the election.

Merch 8, 193%5.

Hon, Merk Wilson,
Frosecuting Attorney, //

Henry County,
Clinton, KMissouri.

Dear Sir:

This department is in receipt of your letter of
February 18 wherein you make the following incuiry:

n¥***Is 1t 1llegal for a candidate
for County Superintendent of 5ehools
to announce as a Democratic candidate?

Is it illegal for a candidate for
County Superintendent of Schools to
have tickets printed bearing the words
*Democratic Ticket'?"

Section 9454, R.3. Mo, 1929 is the only seection relating
to the election of a County Superintendent of Schools and DIo-
vides as follows:

"There is hereby created the office of
county superintendent of -ublie sechools
in each and every county in the state;
the cualified voters of the county shall
elect said county superintendent at the
annual distriet school meeting held on
the first Tuesday in April, 1923, and
every four years thereafter; said county
school superintendent shall be at least
twenty-Tour years old, a citizen of the
county, shall have taught or supervised
schools &s his chief work during at
least two years of the eizht years next
preceding his election or appointment;
or shall have spent the two years next
preceding his election or appointment

as a regular student in a state teachers!
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college or university, and shall at

the time of his election hold a

diploma from one of the state teach-

ers colleges or state university, or
shall hold a state certificate, author-
izing him to ¥ecath in the public schools
of Missouri, or shall hold a first

grade county certificate authorizing

him to teach in the county of which

he is superintendent; the person elected
county school superintendent at the
annual school meeting held the first
Tuesday in April, 1923, shall immedi-
ately upon his election, quelify under
this article as county superintendent

of public schools, and shall serve as
such until the first Monday in July,
1927, or until his suecessor is olected
and qualified. All county school
superintendents elected on the first
Tuesday in April, 1927, and thereaflter,
shall hold said office for a term of
four years from and after the first
lionday in July following their eleection,
or until their successor is elected

and qualified, and all vacancies caused
by death, resignation, refusal to serve,
or removal from the county, shall be filled
by the governor by appointment for the
unexpired term; the county school super-
intendent shall fturm over all books,
papers, certificates, stub books and
records, in his possession to his sue-
cessor. All aets or parts of acts
conflicting with this section are hereby
repealed."

By the terms of the above section the County Superintendent
of Schools is elected at the annual school district meeting
held on the first Tuesday in April. The qualifications of the
person to be elected or appointed are set forth.

Section 9455, R.S. Mo. 1929 sets forth the duties of the
County Clerk and of the school distriet officers with respect to
the election of a County Superintendent of Schools. It contains
no provision for the printing of ballots, and in view of the
faet that it contains no provision for candidates riling for this
office within any specified time prior toc the election, or any
provision for a candidate expressing his perty affiliations, it
is the opinion of this department that any candidate is at liberty
to announce himself as a candidate on any platform he may desire.
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If he desires to stand on the principles of the Democratic Party
as enunciated by Thomes Jefferscn, we know of no provision
of the statutes which would prevent him from doing so.

As to your second question, the same principle and logie
would epply. Ve again call your attention to the faet that
Seetion 9455, R.S. Mo. 1929 contains no provision for the print-
ing of ballots. W%e are cognizant of the fact that in many of
the dictricts, especially the cities, there are printed ballots.
%e consider this right. to be optionecl with the distriet; there-
fore, as to whether or not a candidate may have tickets printed
bearing the words "Democratic Ticket", it would be optional
and discretionsry with the persons in charge of the election.

If the officials desire to adopt the tickets as presented by
the candidate and no fraud resulted therefrom, we do not believe
this would invalidate the election.

Section 9455 contains this provision "the voting for
county superintendent shall be by ballot and all ballots cast
shall be counted fcr the persons for whom cast, and it is hereby
made the duty of the members of the board of directors and the
chairman and secretary of the annual schocl meeting to see that
each ballot so cast is counted for the person receiving the same.n
Again, we repeat that it is the opinion of this department that
it is optional and discretionary with the officers in charge
of the election as to whether or not a candidate may have
tickets printed bearing the words "Democratic Prarty".

Respectfully submitted,

OLLIVER ¥. NOLEN,
Assistant ‘ttorney General.

APPROVED:

ROY WCerITTRICK,

Attorney Cenera

OWN:AH




