SHERIFFS « Fees for attending court.

i

Jﬂmry B' 1935,

Honorable Forrest S“mith
State Auditor
Joefferson City, Missourl

Dear Sir:

Your request of December 19, 1934 for

an opinion is as follows:

He

B¢ Mo,

'Sootion 1870' Re Se Moo 1929
provides certaln dutles affect=-
ing the office of Sheriff,

"I would like ean opinion as to
whether s Sheriff 1s entitled
to §3.00 a day for walting uwpon
the County Court and the Frobate
Court when he actually does not
perform the dutles as such."

It appesrs from the statute, “ection 1870,
1929, that:

"The several sheriffs ate
tend each court held in ir
counties, except where it shall
otherwise be directed by lawy &= "

We construe the above statute to be mandatory

upon the sheriff; it 1s, however, silent ss to any depu=
Sectlion 1871, Re S. Mo, 19289 makes it the dut, of
county court to:

tye
the



{2 « Honorable Forrest Smith

" #» audit and adjust the sccounts
of the officer attending 1t, made
pursuant to thls chapter, and cere
tify the same for payment."

, Construing the two sbove statutes together,
it is plain, (1) that it 1s the mendatory duty of the
sheriff to attend each court held in his county, and,
(2) that the sccount of the sheriff shall only be

paid for such days as he actually sttends court., The
rate of pay for such service is fixed Section 11789,
Re S5¢ Moo and 1s Iin the following guage:

"For attending each court of record

or c¢riminal court and for each depu-
ty employed in attendance
upon court the number of such
deputies not to exceed three per

d.., L A AR RS R R R R A AR R R R R R R R R R NN ”.w’

Construing the sbove three statutes together,
it 1s plain that 1t 1s the duty of the sheriff to attend
court, snd the rate of pay 1is for actual attendance
upon such court, and 1t is the duty of the county court
to audit and pay such accounts only for the offlcer

t tend courte In the event that the sheriff is un-
a attend cowrt, a deputy may attend in his place.
The number of deputles in attendance upon the court une
der the above statute should be fixed by the court
beling attended,

It 1s, therefore, the opinion of this office
that 1t 1s the duty of the sheriff to attend each term
of court held in his county and for such attendance he
i1s entlitled to the statutory fee of (3,00, If he falls
to attend court, he 1s not entitled to such pay, since
the statutory fee allowanee 1s based upon the actua
attendance, and the power of the county court audit
and pay such claims is limited to pay for actusl at-
tendance of such court,

Yours very truly.

FRANKLIN Eo REAGAN
APPROVEDs Assistant Attorney General
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