
DEPUTY CIRmJIT CLERK: Statutes do not require a deputy to giY~ bond; 
however, circui~ clerk may, if he desires, exact a reasonable bond. 

January 26, 1935 . 

Hon . John E. Shor t , 
Circui t Clerk, 
Ray county, 
Richmond , Mi s s ouri. 

Dear Sir : 

This departoent is in r ecei pt of your letter of 
s ome ti~e ago wherein you r eQuest an opinion concerning the 
following: 

"1 havi ng aske d my deputi es 
to furnish bond at 1 , 000 
each, would l i ke a decision 
f rom your office on t h is matter. " 

s ection 11812, La s of • ..11ssour1, 1933, p . :371 
contains the tollo~ing provisions r e l ating to deput ies: 

"~very clerk of a circuit court 
shall be entitled t o such number 
of deputies and a ssi stants, to be 
appointed by such official, ~ith 
t he approval of the county court , 
a s such court shall deem necessa ry 
for the prompt and proper dischar ge 
of t he duties of his office . ~he 
County Court , i n its order permitting 
the cler k to appoi nt a deputy or 
assistant, shall fix the compensa­
tion of such deputy or assistant, 
which, in counties having 12,500 
per sons and less, shall not exceed 
t he amount a llowed deputy or a ssistant 
to t he county clerk for t he actual 
time employed and shall designate 
the period of time such deputy or 
assist ants r.a.y be empl oyed . "Very 
such or der shall be enter ed of r ecord, 
and a certified copy t hereof shall be 
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filed in the office of the county 
cle rk. The clerk of the circuit 
court may at any time , discharge 
any deputy or assistant , and ma~ 
regula t e t he time of his or her 
employment, and t he county court 
may, at any -time, modify or rescind 
its order permitti ng any appointment 
to be made, and may reduce the co~ 
pensation theretofor e fixed by it . " 

section 11666, R. S • • o . 1929 relates t o the gi ving of 
a bond by the circuit clerk, and is as follows: 

"EVery olerk, before he enters 
on the duties of his office, shall 
enter into bond , payable to the 
state of llissouri, with go od and 
sufficient securities, who shall be 
r esidents of the county for whi ch 
the clerk is appointed or elected , 
in any s um not less than five 
thousand dol l ars, the amount to be 
fixed and t he bond to be approved 
by t be court of hich he is clerk, 
or by a majority of the judges of 
such court , in vacation. The band 
shall be conditioned t hat he will 
f aithfully perform the duties of 
hi s office, and pay over all moneys 
wt1ich may c ome to his hand by virtue 
of his office, and that he, his 
executors or administrators, will 
deliver to his successor, safe and 
undetaced, all books, records, paper.a, 
seals, apparatus and furniture belong­
ing to his office. " 

Neither of the above. sections contain any provision 
r elative to the giVing of bond by a deputy circuit clerk; we there­
fore conclude t hat it is not necessary for a deputy to give bond 
for his official acts in the circuit clerk's office. It is a well 
recognized principl e of l aw that you , as circuit clerk , would be 
liable on your band for the acts of the deputy. We assume that 
you had this i n mind when you conceived t ho idea of having your 
deputy execute a bond--that the same is for your own protection. 
Some statos require a deputy t o give bond, but as above stated, the 
s tate of ttssouri does not . 

We call your attention to a decision in the s tate of 
Indiana, where such a law exists,tor the purpose of shedding light 
on whether or not it is legal for you to exa ct a bond from your 
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deputy. In that case , Southern Sur ety co . v . Kinney, ?4 Ind. App. 
l . c . 216- 21?, the Court said : 

"Thus far we have consider ed Sec . 9478 
Burns 1914, supr a , as being mer ely 
perm1ss1 Te r at her than mandatory, but 
t he language used does not necessarily 
require that it be so construed. s aid 
section provides that a county treasur er 
' may appoi nt one or more deputi es and 
may take from them bond and surety . ' 
It is well settled that in the construc­
tion or s tatutes tho word ' may ' will be 
construed synon~ous with 'shall' wher e 
public interests and rights are concer ned, 
and wher e t he public or third persons 
have a cla~ de jure that t he power 
should be exercised. Nave v . Nave (1855) , 
7 Ind. 122; Bansemer v. ~ace (1862 ), 18 
Ind . 27, 81 Am. Dec. 344; Ci ty of •adison 
v . smith (1882). 83 Ind. 502; zorn v . 
~arren, etc. PaTing co . (1908), 42 I nd . 
App . 213, 84 N. E. 509. The s tatute 
provides t hat the deputies of county 
trea surers ' shall take t he oath of their 
principals and may perform all the duties 
ot such principals. ' Sees. 9158, 5159, 
supra . we know as a matter or common 
knowl edge t hat such deputies, a s a rule , 
r ecei ve and disburse publ ic funds, and i n 
some instances, as appears in t he case 
at bar, have practical ly the entir e con­
trol ot t he office. The tunds t hus 
entr usted to such orticials ar e not t he 
private funds of their superiors, but 
public funds, in Wh ich every taxpayer 
has an interest . The publi c is t herefore 
concerned a s to its safety, and has a 
r ight t o demand t hat t he officer pr i marily 
charged with the duty of r eceiving and 
di sbursing such funds shall take every 
precaution to pr event its loss or i mpair­
ment which t he lan pr ovides . It is not 
a sufficient answer to say tha t t he l aw 
makes t he t r easurer and his sureties 
responsib l e tor the official act s or his 
deputies. That is mer el y one provisi on 
made for the safet y of public funds 
entrusted to them, and may a s a rule sut'­
fice t or such purpo se . but it is entirely 
within the realm of poss i bility t hat , 
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where a deputy trea surer becomes 
a defaulter , his principal and 
sureties might all proTe t o be 
insolvent . The publ ic, having a 
direct inter est in the funds, has 
a right to denand not only that one 
precaution provided by statute be 
taken fo r their safety, but that 
e ver y precaution so provided be 
taken . " 

Your precise questi on is answered i n 22 R. C. L. , page 587 
in the following language: 

"A public officer who handles 
public funds may or may not, as 
he pleases, take security trao the 
deputies tor t he faithful dischar ge 
ot their duties in r egard t o such 
moneys . ~very bond demanded ot 
and taken f rom a deputy for the 
faithful dischar ge of his duties is 
an official bond , and i s s ubJect to 
t he same rules as other official 
bonds . ~~ere the pr incipal officer 
has himself given a bond, t hose 
aggrioved by the acts ot his deputies 
within the s cope ot their aut hority 
may r ecover on such bond. For example 
it has been held that where a deputy 
sheriff kills a person under t he 
mistaken belief tha t he is a felon 
tor whose arrest the deputy has a 
warrant, and that the killing is 
necessary to prev ent hi s escape , the 
sheriff is liable on h is bond. But 
the sureties of the deputy a re not 
amenable beyond default of such deputy 
in h is official duties. " 

CONCLUSION 

Tho statutes do not r equir e a deputy to gi ve bond to hi s 
principal and wo are not abl e to locate ~Y decision in thi s 
sta te r egardi ng the matter; however, we are of the opinion that 
you may , it yoL so desir e , exact of your deputy a reasonable 
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bond for the f aithful performance or his duties and the ac­
counting of &~1 tunds i n his hands a s deputy circuit clerk . 

APPROVED: 

0 ,N:AH 

ROY iloKI1"rRfCK, 
Attorney General . 

Respectfull y submitted , 

OLLIVER \'f . NOLEN , 
Assistant Attor ney General . 


