
RECORDER - Agreements must be acknowledged by both 
parties before same can be recorded. 

November 1, 1935. 

Honorable Oliver Senti 
Associate City Counselor 
St. Louis, Missouri 

Dear Sir: 

We have your request or September 
28 1 1935 for an opinion, which request ia as 
follows: 

"Enclosed is a photostatic copy 
or what purports to be an agree­
ment for an extension or a loan1 

the original or which was pre­
sented to the Recorder of Deeds 
by the Prudential Insurance 
Compa~ for recording. As the 
instrument is signed by only 
one of the parties, the Recorder 
is doubtful whether it is a 
proper one to record under Sec­
tion 11543. 

'Since his question involves the 
construction of a statute which 
should be uniformly construed 
throughout the State, we feel 
that the Recorder should, for 
his own protection, be guided 
by your advice. 
11 Will you please inform this de­
partment whether, in your opinion, 
the instrument is a proper one for 
recording, so that we can advise 
the Recorder or Deeds accordingly? 

"If, in your opinion, the instru­
ment should be recorded, the Re-
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corder would also like t o know 
whether. in indexing it 1 he should 
describe it as an agreement or as 
a notice." 

The ~hotostatic copy attached thereto 
appears t o be an agreement for an extention 
of city loan." It appears that the person 
receiving the extension or the l oan has signed 
the agreement. but that the grantor ot such 
extension has not signed the agreement. 

As to a construction or Section 11543, 
R. s. Mo. 1929 requested in your letter, we quote 
the pertinent part t hereof: 

"It shall be the duty or recorders 
t o record: First, all deeds, 
mortgages, conveyances , deeds of 
trust, bonds, covenants, de­
feasances, or other instruments 
of writing, or or concerning any 
lands and tenements, or goods and 
chattels , which shall be proved 
or acknowledged ~ccording t o law, 
and authorized to be recorded in 
their offi ces * " 
It i s well settled that a contract re­

lating t o the sale of real estate must be signed 
by both parties, t he buyer and seller, and if 
signed only by the buyer, the recording or such 
will not be constructive notice to a subsequent 
purchaser from said owner without actual notice. 
Heintz v. Moore, 246 Mo. 226. 

The failure of both parties t o sign 
and acknowledge the purported agreement for ex­
tenalon of city l oan, is open t o t he same ob­
jection that could be made t o a deed \fhich was 
not properly acknowledged. 
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In Williams v. Butterfield (1904) 1 

182 Mo. 1 l.c. 1851 the court said: 

"The record or this deed~ as 
offered in evidence 1 does not 
show any certificate or acknowledg­
ment by He.nry Bohlcke, the grantor 
in said deed. Under the statute, 
it must be conceded that this deed 
was not entitled to be recorded1 

by reason or the absence or such 
acknowledgment. 

"It follows from this 1 if the 
general rule is applicable to 
this deed, that in the absence 
or the certificate or acknowledg­
ment required by the statute, it 
had no place upon the land recorda 
or Stoddard county, and if im­
properly recorded, would not im­
part constructive notice to a 
subsequent purchaser in good 
faithr. for a valuable considera­
tion.' 

It is, therefore the opinion of this 
office that the purported Aagreement for extension 
or city loan" 1 executed and acknowledged only by 
the debtor is not entitled to be recorded in this 
state. 

APPROVED: 

JOHN w. ROPPMAN, Jr. 
(Acting) Attorney General 

Yours very truly1 

P!WAMKLIN E. REAGAN 
Assistant Attorney General 


