Probate Court - Demands must be allowed by court
in order for executor to receive credit therefor.

June 12, 19235,
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Honorable Robert F. sevier, Ll
Judge of Frobate Court,

Clay County,

Liberty, Missouri.

Dear 3ir:

This department is in receipt of your letter
requesting an opinion as to the following state of facts:

"A little controversy has arisen on whiech
I should like 2 ruling from your office.

"Section 198 of R.5. 1929 states 'that the
probate court shall hear all claims
presented in & summary way, provided in
claims under one hundred deollars, or one
hundred dollars or less, if the administra-
tor, either in open court or in his waiver
of notice, shall certify that he is satis-
fied with the correctness of sajid demand,
the seme may be allowed without further

v proof,

"Now the cJec. 206, LR.u. 1809 states the same
as above only it says 'ten dollers' im place
of 'one hundred dollars'. It hes been the
fule here that if the demand is under ten
dollars it may be pald without an allowance
from the probate court, however, if it is

an allowance or eclaim for any more than ten
dollars, it should be waived upon by the
administrator. And no matter how large the
sum, if the administrators shall weive, it
has been the custom to allow it, without
proof.

"Now, it is my contention that now under the
present statute if the claim is under one
hundred dollers, the administrator may waive
on it, and the court allow it without any
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further proof, however if it is over
+100.0C, proof must be heard on same.

"For fear 1 do not make myself clear,

teke this 1llustration, a party has a
claim against an estate for three dollars;
the attorneys here tell the administrator
to pay it without an order from the
probate court; however, if the claim is
over $100.00, they say that an order ffom
the probete court ls necessary before it
ean be paid.

"Now if that estate sliould not be fully
solvent, would not the administrator be
Just as lisble on those claeims whieh he
paid under ten dollers as thoss upon which
he paid over ten dollars without an order
or allowancef®"

Seetion 198, R.o. ko. 1929 provides:

"The court shall hear and determine all
demands in a summary way without the
form of pleading, and shall take evidence
of competent witnesses or other legal
evidence: rfrovided, in cases where the
amount claimed is one hundred dollars

or less, if the asdministrator, either

in open court or in his waiver of notice,
shall certify that he is satisfied of
the correctuness of sald claim, or the
claimant shall file the affidavit of a
competent withess to the correctness of
sald demand, the same may be allowed
without further proof.”

In the caese of Langston v. Canterbury, 173 Mo. 122, the
Court said (l.c. 128):

"The requirements of our statutes in
reference to the presentation and allow-
ance of demands against the estate of a
deceased person are so plain and unequiv-
ocal that one e¢an scarcely misconstrue
them. Claims must be exhibited to the
administrator, presented to the probate
court for allowance and established by
proof. (sees. 183 to 191, R.s. 1889;
same secs. 184 to 193, R.3. 1899) Until
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a claim has been so allowed by
the probate court or established
by Jjudgment of a ecireuit or other
court of competent Jurisdiction
and classed by the probate court,
an administrator has no right to
appropriate any of the assets of
the estate to its payment.”

In the case of Juydson v. Bennett, 233 Mo. 607, l.ec.
646, Judge 7oodson said:

"If the claim paid was in faet a
legitimate demand against the

estate, and could have been legally
probated against it, then the mere
fact that it was not first presented
to and allowed by the probate court
would ‘not of itself bar the executor's
right to & credit for such payment.

> * A

"But where the assets are ample to
pay all the legal demands existing
aegainst the estate, and none but such
have been in fact paid by the execu-
tors, then the heirs and devisees

are not injured and have no legal
grounds for complaint. However, in
ell such cases, the execlitors pay

all such demands at their own risks;
that is, if they should pay a demand
presented against an estate without
first requiring it to be probated,
when, in faet, the claim was not a
legal demand against the estate, then
the loss would fall upon the executors,
and the probate court would not be
warranted in allowing the executors
eredit for such payment; whereas,
upon the other hand, if the eclaim had
been properly probated, and, after
payment, it should develop that the
claim was Mot in faet a lawful demand
against the estate, nevertheless the
executors should be allowed credit
for the psyment so made, for the
reason that in such case they followed
the law and performed their full duty,
and the error which resulted in the
loss could not be charged against
them."
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CONCLUSION

In view of the foregoing, it is the opinion of this
department that in order for an executor to be allowed credit
for the payment of any claim, the claim must be presented to
and allowed by the Probate Court unless 1t be thet the assets
are ample to pay all the legal demands existing against the
estate and none but such have been in fact paid by the executor.

If the claim be $100.00 or less, the demand may be
allowed without proof if the administrator certify as to the

correctness of the claim or an affidavit of a competent witness
be filed as to the correctness of said demand.

Respectfully submitted,

%_(L e,
7H(RRY G. WALTNER, / =

Assistant Attorney éeneral.

APFROVED:

“JOHN W. HOFFMAN, dT.,
(Acting) Attormey General.

HGYW:AH




