BROKERS$ Persons who do not deal as money brokers
or exchange dealers are not subject to the
provisions of Section 14044 R, S, Missouri

1929.
July 20, 1956
FILED
ur, Fred A. Reniek /
License Collector
City of St.Louls
St.Louls,iissour! \fi)

Dear ir, Henick:

fio are in recelipt of your letter of some
time ago requesting further interpretation of Sectlons
14046 and 14048, R, &, ulssouri 1929, Your letter ie
as follows:

"Thank you for your oplnion of May
3 received yesterday relating to
stock and bond brokers,

I note that in your opinion persons
engaged In the above names business
must procure & llcense and pay the

tax fized in Seetlon 14046, K, S,

ios 1922, I am surprised, however,
that you did not ecover Section 14048
in your opinion as it seems to exempt
from the provisions of this Act all
persons engaged in the stock and bond
business except those who actually
deal as money brokers or exchange
dealers, Although Section 14044 states
that no person shall carry on the busie
ness of dealing In, or buying or selle
ing bonds, ete, without a license,
feetlon 14048 nulliflies it as far as
1t applles to the regulasr stock and
bond broker by stating that persons
who do not deal as money brokers or
exchange desalers are not amenable

to its provislons, #ill you therefore
please be good enough to construe See=
tion 1404c Tor me,




In view of the fact that none

of the establlished stock and

bond firme In this City desal as
money brokers or exchange dealers
it would seem that they are not
liable to the provisions of Sec=
tion 14046, although &11 are doing
what 1e commonly c¢alled a brokerage
business =« that 1s, dsaling in, or
buying or selling, stocks and bonds,

I fear that 1 shall encounter cone
siderable difficulty in collect

the greduated scale of taxes specle
fied 1n fection 14046 from brokers
who deal only in stocks and bonde
unless I can cite legal authority
for so doing - especlally since they
have only besn paying semieannual
State Llcense fee of 50,00,

Your earlliest convenlent rejily will
be very much appreciated,”

An opinion rendered by Aseistant Attorney
seneral Heagan, on May 3, appeares to have answered your
precise quoestion as contained in your original rsquest,
Section 14048 K, S, Mlssourl 1920, referred to in your
letter, reads as followst

"Persons who do rot deal as
money broksrs or exchange doale
ers, except as ineidental to
their other buelness and as

the exigency and convenioence
therecof mey require, are not
amenable to the provisions of
this chapter,"

Section 14044, quoted by kr, Reagan in
the original opinion, 1z a general section which is
very comprehensive in its terms, while Seetion 14048,
quoted supra, appears to exempt or take out of the general
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elass those "who do not deal as Toney brokers or ex-
ehange dealers,” There has leen ro decision of our
Supreme Court interpreting the two sections in question.
In the case of Stete v, ¥1lcld 49 Ho. le co 272, the court,
in discussing the questlon as to whether or not Savincs
Banks were required to take out license, =aids

"ihe main questlion in this case is
whether this corporation wae re-

quired to take out license under the

act concer:ing 'money brokers, exw
change dealers, ené their licenses,'

(See Wagn., “tat.247). The first section
of this act provides that 'no person or
assoclation of persons, or company of
persons, shall carry on the business of
dealing 1n, or buying or selling, or
shaving of any kind of bills of exchange,
checks , drafts,' atc., 'without a
license for that purpose contlnuing in
forece,' Section 2 provides that 'before
any person or association, or company

of persons, shall receive a license

to deal as & money broker or exchange
dealer, he or they shall deliver to

the collector of the proper county &
statement in writing, veriried by

ocath or affirmation, showing the amount
of business expscted to be done and

the caplital to be employed In hie or
their business for the six months next
ensuing the delivery of such statement,'
Sectlion 8 provides that 'persons violate
inz any of the provisions of this chap=
ter shall bs fined not lees than 31,000,!
ete.

It 18 ovident to my mind that 1t was

not contsmplated by the Leglislature that
these savings banks should take out
licenses as brokers, in addition to the
charter under which they are empowered
to aet, It seems to me that the pro=-
visions of the statute econcerning money
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brokers and exchange dealers appli
only to moral agents who are eapable
of taking osths and suffering the
penalties infllcted for perjury."

CONCLUSION

It 1s plain and evident,by Seetion 14048,
that persons who do not deal as money brokers or exchange
deslers are not subject to the terms of Section 14044,
Therefore, you have no legal authority to exact a license
under Sectlon 14044 of such dealers, The questlon of
whether or not an spplicant does not deal as a money broker
or exchange dealer is a question of fact when npplging for a
lilcenss,or when you attempt to exact a llcense. e think
the burden 1s on the person asserting that he 1s not a money
broker or exchange dealer to prove that he is not such a
dealer.

Hespectfully submitted,

OLLIVER W, NOLEN
Assistant Attorney Ceneral

APPROVED:

ROY 4eKITTRICK
Attorney General

CWN3LC




