INTOXICATING LIQUOR: A city ordinance requiring a person

to take out 2 license for 0pertt1n§ each
bar in the same place of business 1is
in confliet with Section 20 of the Liquor
Control Aect, and therefore void.

February 6, 1935. (,

Honorable Means Ray
Mayor
Jefferson City, Missouri

Dear 8ir:

This 18 to acknowledge receint of your letter
dated February 5, 1935, which reads as follows:

"At 2 meeting of the City Coun-
¢il of Jefferson City last night,
an ordinance was passed that re-
Quires persons operating more than
one bar in the same building to
take out two liquor licenses,

"It has been brought to atten-

tion that this is in co iet with
the state law, which requires only
one state license on the -remises,

"I fully realize that the City ecan
not page an ordinance in confliect

with the state law and I respect-

fully ask you to advise me &8s =oon
a8 poseible if the state law per-

mite two service bars on the same

nremises, with but one license.”

§gg§§gnﬁ§9§ Laws of Missouri (Extra %eseion) 1933-
1234, page a 4, orovides as follows:

"On approval of the application
and payment of the license tax
herein provided, the Supervisor
of Liquor Control shall grant ap-
rlicant a license to canduct busi-
ness in the state for one year
from date of the license. A se-
parate license shall be required
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for each place of businese. Every
license issued under the provisions
of this act shall particularly de-
scribe the premises at which intoxi-
cating liquor may be sold thereun-
der, and such license shall not be
deemed to authorize or permit the
sale of intoxicating liquor at any
place other than that described
therein,*

ssc{ig? ?5! (Liguor Contrpl Act), Lawe of Missouri,
(Extra Seseion 3-34, page 88, reads:

license is required for each place of bu=iness.

"The Foard of Aldermen, City Council
or other proper authorities of in-
corporated cities may charge for 1li-
censes lscued to manufacturers, dis-
tillers, brewers, wholes2lers, and
retalleres of all intoxicating liquor,
within their limite, fix the amount
to be charged for such license, and
provide for the collection thereof,
make and enforece ordinances for the
regulation and celtrol of the sale of
all intoxicating liquor within their
limits, not inconsistent with the
provisions of this act, and provide
f;r'pcnaltiea for the violation there-
of,

Section 7289, R. S. Mo., 1929, reads as follows:

"Any municipal corporation in this
state, whether under general or special
charter, and bhaving suthority to pass
ordinances regulat subjects, matters
and th upon which there is a general
law of the state, unless otherwise nre-
scribed or authorized by some specizl

"o inion of its charter, shall confine
and r.siriet 1ts jurisdiction and the
pesszye of ite ordinances to and in

ecuformity with the state law upon the
same subject.”

Under the provisions of Section 20, sunra, only one
From your
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letter, I understand that the City Ordinance requires a
person to take out & license for each bar operated by

him even though they Le operated in the same place of
bueinese,

In the case of St, Louis v. Tielkemeyer, 236 Mo,
l.c., 140, the Court saidi

"It is insisted éppellant
that the city ordinance in
question is void beczuse in-
consistent with the State
gstatute on the same subjeot,

“The city of St. Louis has ex-
prees authority uneér its char-
ter 'to license; tax and regu-
late . . . . saloons, beer
houses, tipvling hcuses, dram-
shope and gift enferprlises.’
(Art, 3, sec. 36, clause 5.)

“The State, however, has the
sovereign power to regulate
those matters and its authori-
ty being paramount, it follows
that a city ordinance ies not
valid if it is in confliet with
the law of the State on the same
subject, ¥***W

In view of the statutes and the construction placed
on them by the courts, we are of the opinion ihat a eit
ordinance requiring 2 person to take out more than one {1-
cense for operating more than one bar in the g=me place of
business would be in conflict with Section 30 of the Liquor
Control Aet, which only requires one license for each place
of business., We are therefore of the opinion that a eity
ordinance requiring two licenses for the seame place of busi-
nese is void because inconeistent with the State's statute
on the same subject.

Very truly yours,

APPROVED:
JOHN W, HOFFMAN, Jr.
Assistant Attorney-General.
Lttorncy-ﬂulrl-l B

JET/JWH/af j




