COUNTY COURT-=-SHERIFFS: In Counties of less than 75,000
inhabitants, County Judges are en=
titled to $5.00 per day when necessar-
ily engaged in holding Court. There
is no statutory or common law duty in
Missouri for a sheriff to open Court,
but his duty is to attend Courts

October 16, 19385, =
» 'O”"l

Honoreble C. W. Piper
Clerk of the County Court
Saline County

Marshall, Nissourl

Dear Sir:

We acknowledge your request for an opinion dated
September 21, 1935, which reads as follows:

"fe are wishing to have your opinion
in regard to duties of the Sheriff
of the =everal Counties of Missouri.

"l. Is it compulsory for the Sher-
Aff to open the County Court each

day that the County Court meets for
that body to be in an official session,
or is it only necesssry for the Shere
1ff to open the County Court four (4)
times a year, the beginning of each
term of Gour%?

"2. If the County Court goes as a
body into the Country to view roads
and bridges, is it necessary for the
Sheriff to open the County Court in
order for the County Court to re-.
celve their pay for thet day whem no
work of record hes becn transacted,
or 1s it only necessary for the Clerk
to make an entry on the County Court
record to that effect?

"We are very anxious for your opin=
ion on this matter, and would be
very grateful for an early reply."

It is the mandatory statutory duty of the sheriff
to act 1n attendance upon the County Court at every term.

Sectlion 118518 R. S. Moe. 1929, provides in part:
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B # # #he shall attend upon all
courts of record at every term,* %
3 dpe "

Again in Section 1870 ke Se¢ Moe 1529, the Legise
lature provided:

"'he several sheriffs shall attend
each court held in their counties,
except where it shall otherwise be
directed by law; and 1t shall be the
duty of the officer attending an
court to furnish stetionery, fuel,
and other things necessary for the
use of the court whenever ordered
by the court."

County Judges are constitution officers with con-
stitutional duties to perform, and Artiecle VI, Seection
36, Missouri Constitution provides:

"In each county there shall be a
county court, wh;ch shell Le &

court of record, and shall have
JurisaTctTon to transact all county
and such other business as mey be
prescribed by lawe The court shall
consist of one or more judges, not
exceeding three, of whom the probate
Judge mey be one, as mey be provided
by law.™

Secetion 2077 R. S. Mo. 1729 provides:

"The said court shall, when not
otherwise provided by law, have

power to award process and to cause

to eome before them ell snd every

person whom they may deem 1t necesssary
to e xamine, whether parties or witnesses,
end mey examine every person on oath

or affirmation, touching any matter

in controversy before them.

The Leglaslature has provided for the terms of the
County in Section 2083 K. S. Moe 1929, which reads:

"Four terms of the county court
shall be held in each county an-
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nually, et the place of holding
courts therein, commencing on the
first Mondays in February, lay,
August and November. The county
courts may alter the times for holde
ing their stated terms, giving notice
thereof in such a manner as to them
shall seem expedient: Provid that
in counties now containing or t
may hereafter contain seventy-five
thousend or more Ilnhsbitants, and
where county courts are now or mey
hereafter be held at more pl:oces than
one and at other places than the
county seat, the terms of sald court
shall bte held monthly and alternately
at the county seat and such other
places as may be provided for the
holding of such court, end each
monthly term shall commence on the
first Monday of each monthe"

Section 2691 R. 5. Mo. 1929 provides the statutory
method whereby a County Court cemn do County business and
reads:

"A majority of the judges of the
county court shall constitute a
quorum to do business; a single
member may &djourn from day to day,
and require the attendance of t hose
absent, end when but two judges ere
aitting and they shall disagree in
any matter submitte to them, the
decision of the presiding judge at
the time being, to be designated by
the clerk of such court, shall stand
as the judgment of the court."

In the case of Gemmon ve. Lafayette County, 76 Moe
675, 1. ce 676, the Supreme Court said:

"The right of & publiec officer to
fees is derived from the statute.
He is entitled to no fees for ser-
vices he may perform, as such of-
ficer, unless the statute gives it.
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When the statute fails to provide a
fee for service he is recuired to
perform s8 & public officer, he has
no claim upon the State for compen-
sation for such service.”

County Judges in Saline County receive their com-
rensation as provided for Counties under 75,000 popula=-
tion, and Section 2098 R. E. Mo. 1929, as amended in the
Laws of 1931, page 191, reesd in part:

"2 # # # In all counties of this
state now or hereafter having lees
than seventy-five thousand inhabit-
ants, the judges of the county
court shall receive for their sere
vices the sum of five dollars per
day for each day necessarily en-
gagec in holding court. In addition
to the salaries herein authorized
to be paid to judges of thé county
court in counties having seventy-
five thousand inhebltants or more,
and in eddition to the per diem
herein authorized to be paid to the
Judges of the county court in cojnt-
ies having k ss than seventy-five
thoussand inhabitants, said judges
shall r eceive five cents per mile
for each mile necessarily traveled '
in going to and returning from the
place of holding county court, pro-
videi that such mileage shall be
eharg:d only once for each regular
term.

156 Corpus Juris, pege 881, Section 231, paragraph
2, provides:

"Where the time of beginning but

not of ending a term is fixedi, the
term, when it has been duly begun,
will continue, and may for all gen=-
eral purposes be considered as im
session, until it has been determined
by some affirmative Judicial act,
guch as an adjoumment sine die, or
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until the next term; and after the
term of a court has been opened, the
guestions how long it shell remain
open, to what dey it shall be ad=-
journed, and whether and how often
it shall remsin open for incidental
business after the regulasr business
of the term has been concluded are
metters which west in the discretion
of the judge, the general rule being
that the term should or may be con-
tinued until sll the business before
the court 1s disposed of."

In the case of Lewis v. Hoboken 42 N. J. L. 377,
that Court said at l. c. 3793

"The relator's theory is that the
court is always open, and that there
is each day a constructive sitting
of the court, at its usual meeting
place, where he may attend, end for
each day of such attendance, claim

paye

"The defendent thought that he should
be paid only when he was serving the
court at an actual session.

"This latter view secms to me to be
the correet one, and to be rested
upon the only interpretation which
the wordes used in the a ¢t will admit
ofe 'Attendance upon the sittings
of the court,' is the oondI%Ion of
payment.

"A court is defined by Bacon (Lacs
Abre., tit. 'Court,' A,) to be ‘an
incorporeal political being, which
requires for its existence the pre-
sence of its judges, or a competent
number of them, and a ¢lerk or pro-
thonotary, at or during which, and
at a plsce where it is, by law,
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authorized to be held, and the per=-
formanece of some public act indicative
of the design to perform the functions
of a court.'

CONCLUSION.

As per the Missourl Constitution, the County Courts
of the several Counties in Missouri are Courts of Record
"with jurisdiction to transact all County business as may
be preseribei by law." According to Section 2077, supra,
they pave power to award process touching any matter in
controversy before them. According to Sections 11518
end 1870, supra, it 1s the sheriff's duty to attend the
County Court at every term, and to attend all process is-
sued out of the County Court, except where the attention
of process 1s directed otherwise by the Legislature. The
Legislature has provided feea incidental to the perform-
ance of certain duties in the office of sheriff, includ-
ing fees for attending the County Court and fees for the
attention of process issued out of the County Court, but
in our search we find no Statute -peeificnlly directing
the sheriff at any time to "open Court”, nor is there a
statutory fee allowed for "opening COurt. Is it to be
said that because the Legislature said that he must at-
tend each term of the County Court, and that he must at-
tend all process issued out of the County Court, it is
necessarily implied rrom this ltttutory duty that he has
the implied duty to "opem Court?™ We think not. Where
the sheriff opens the County Court, as is practiced in
many courts in Missouri, he does so either under the rule
of the Court or by sufferance of the Court. The common
law and Statutes of Missouri are silent on the matter of
a sheriff opening the County Courte.

Once the statutory term is in session it continues
in session at the discretion of the Court until all bus-
iness before the Court 18 disvosed of. It is common
knowledge that a term of Court may in faet consist of
many days, but by legal fiction it is deemed to consist
of but one day, the day upon which it i1s first held, with
the sheriff in formal attendance. Once Court is in
session, at no place in the law is a sheriff empowered
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to assume that the County Court closes fpom day to day
with & new opening on each succeeding day. A4All succeed-
ing days of Court are in contemplation of the law only

a part and continuence of the first day.

The County Judges are constitutional of ficers charged
with administering the affairs of the County, and man
of their functions are other tham judielal, and do no
necessitate the presence of a sheriff. It becomes their
duty to view roads and bridges when occasion demandse
It 1s their duty to see and know where County money 1s
being spent, or expected to be spent. Nothing in the
Statutes compel them to hold Court in the Court House.
The Statutes sgy that once the term of Court is legally
in session the majority of the judges shall constitute
a quorum to do County business, as long as the term is
not determined by some affirmative judicial act or by
operation of the lawe

We are of the opinion that during statutory term
time, but not during judleial adjournment, they can meet
at any publie place within the County where the occasion,
in their disecretion, demends thelr présence, and a quorum
of said Court can then and there necessarily hold court
and do business for the County, for which service they
are entitled to per diem compensation. The Sheriff need
not be physically present after his attendance on the
first day of the terme. During term time, 1f the Court
needs him for any officlal service, it is within their
power to send for hime.

The Legislature has said that the County Court of
Saline County shall receive "(5.00 for each day necessarily
engaged im holding Court™, amd it further says that each
term they "shall receive five cents per mile for each
mile necessarily traveled in going and returning from the
place of holding Court."

Respectfully submitted

APPROVED: WH. ORR SAWYERS
Assistant Attorney General.

JOHN W. HOIFMAN, Jdre
(Acting) Attornay General.
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