(1)

NOTARIES PUBLIC: One may hold the office of Notary Public and
County Superintendent of Sechools.
(2) Notary Public is entitled to charge
statutory fees for services rendered.

Auz;ult 6, 19 35,

¥r, Raymond [, Patterson
Superintendent of Schools
Stone County

Galena, Missouri

Dear Sir:

This is to acknowledge your letter as follows:

"I would like an opinion from your
department on the following question:
May a county superintendent hold a
comnission as a Notary Public and
charge a reasonable fee for the

servicest"

b
MAY A go% SUPERINTENDENT OF SCHOOU
BE COMMI AS A PUBLT

Notaries Public are officers of the gtate and commis-
sioned by the Governor for a term of four years. See: Chapter

80, R, S, Mo. 1929, Seetlion 11738 of said chapter provides
in part as follows:

"The governor shall appoint and commis-
sion in each ecounty and incorporated
city in this state, as occasion may
reguire, a notary public or notaries
publiec, who may perform all the duties
of such office in the county for which

such notary is appointed and in adjoin-
ing counties. « = = "
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A notary public holds an office of profit. In our
opinion dated Mareh 1, 1935, to kr, Woodson Cockrill,
Jefferson City, Missouri, we held, "In view of the above,
we are of the opinion that a notary public holds an office
of profit under this state."

Article 12, Chapter 57, R. S. Mo. 1929, and amend-
ments, pertain to county superintendents of schools, and
Section 9454 of sald article and chapter provides in part
as follows:

"There is hereby created the office
of county superintendent of publie
schools in each and every county in
the state; = « "

It is thus seen that the county superintendent of
schools likewise holds an office of profit. <he question
arises as to whether or not a person holding an offiece of
profit, such as county superintendent of schools, may also
hold an office of profit, that of notary publie.

Nowhere in the statutes do we find that a county
superintendent of schools may not also be comnissioned as
a notary public and hold both offices. Absent constitutional
or statutory provision as to determining the question as to
the holding of two offices, recourse mast be had to the
functions and dutlies of said offices to ascertain if such
be inconsistent, incompatible or in conflict with each other.
As to the inconsistency, 1noompnt1h111t¥; or conflict, see
our opinion to Honorable John B, Owen, osecuting Attorney
of H County. Ve are of the opinion that the offices
of eoun superintendent of schocls and notary public are
not inconsistent, incompatible or in conflict with each
other, and as authority for said conelusion rely upon our
opinion of November 3, 1933, to Honorable John 3., Owen, supra.

The Constitution of Missouri contains several provi-
sions as to one holding two offices and while such are not
decisive of the guestion involved, yet show the intent of
the framers of owr Constitution on the proposition of one
holding an office and also being appointed notary publiec.

%e invite your attention to Article IX, Section 18, of the
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Constitution of Hissouri, which provides as follows:

"In cities or counties having more
than two hundred thousand inhabi~
tants, no person shall, at the same
time, be a state of ficer and an
officer of any county, city or other
municipality; and no person shall,
at the same time, fill two munieipal
offices, either in the same or differ-
ent municipalities; but this section
shall not apply to notaries publiec)
Justices of the peace or officers of
the militia,."

Article IV, Section 12, of the Comstitution of
Missourl, also provides as follows:

"lio Senator or Representative shall,
during the term for which he shall
have been elected, be appointed to
any office under this State, or any
municipality thereof; and no member
of Congress or person holding any
lucrative office under the United
States, or this State, or any mmie~
ipality thereof (militia officers,
justices of the peace and notaries
publie excepted), shall be eligible
to either house of the CGeneral
Assembly, or remain a member thereof,
after having accepted any such office
or seat in elther house of Congress,”

It is thus seen that the framers of the Constitution
excepted notaries public as an office when it placed a bar
against certain persons from holding two offices.

Conclusion,

From the foregoing it is our opinion that the fact
that one holds the office of county superintendent of schools
does not disqualify or bar sald person from being commissioned
notary publie.
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II.
COMPENSEATI ON OF NQTARY PUBLIC.

In answer to yowr guestion as to whether or not a
notary public can charge a fee for services rendered, we
invite your attention to the fact that the office of notary
publie is a statutory one and for performing certain duties
entitled to compensation therefor, Seection 11801, R, S.
NMo. 1929, enumerates the fees that notaries may charge.

Conelugion,

It is our opinion that a commissioned notary publie
may charge the fees allowed by Seetion 11801, supra, for
services rendered as notary public.

Yours very truly,

James L. HornBostel
Agsistant Attorney-Gemeral

APPROVED:

Attorney~-General

JLHIEG




