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STAYE BOARD OF HEALTH: FOOD AND DRUG: Every building or structure
held out to publie where

sleeping accommodations are
furnished for pay in which
ten or more rooms are furnish
) shall pay hotel license in-
q’l spection fees,

Hon. Lee Montgomery

Chairman o

State Committee of Y, M. C. A,
Sedalia Trust Building
Sedalia, Missouri

Deaxy 8ir:

This will acknowledge your letter for am oninion
28 follows:

*"This morning Mr., A. C. Relbert, the
Secretary of the State Committee of the
YMCA, advised me that the State Board

of Health had requested him to pay the
hotel inspection fee upon the YMCA Camp

at Hollister, Missourli, claiming that

this camp wae 2 hotel within the mean-

ing of Section 13081, One of the depu-
ties sent lMr, Relbert a letter quoting
from your ruling that Young Nen's Christian
Associations in Missouri which are onerat-
ing buildings in which more than ten rooms
are furnished for sleeping accommodations
for pay to tramsiént or nermanent guests,
should pay the regular hotel license fees,

"The Health Department seems to be of the
opinion that under your opinion this would
make the YMCA Camp liable to pay & hotel
license fee,

"I am quite sure that wvhen the facte in
relation to the YMCA Camp are presented

to you, you will agree with me that the
Czmn ig not subject to the hotel license
fees,

"The YMCA Camp is erected on a tract of
land at Branson, Missouri. The camp con-
eists of a central eating hall where camp-
erz may obtain food., If anyone sleens
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in that building, the number of such
roome to such uses would not be over
three o® four and therefore it could
not be held that it was a building or
other structure constituting a place
where more than ten roo s are furnished
for sleeping accommodations to guests,
If anyone sleeps in the building at all
they would be emnloyeee of the Camm.

"The rest of the Camp consists of an audi-
torium where meetings are held and of in-
dividual cottages which are rented by the
day, week, or month to guests, While my
memory rezarding the size of these cottages
may not be absolutely correct, I do know
that no cottage contains over two or three
sleeping rooms and no cottage is equipped

or intended for occupancy by more than

four or five people. There is abesolutely

no building upon the premises whioh provides
sleening accommodations for as mény as ten
people. This fact I know positively. It

is therefore an absolute fact that the Camp
does not have any building or esther structure
kent, used, maintained, advertised or held
out to the public to be a place where sleep-
ing accommodations are furnished for pay

to transients or permanent guests, in which
ten or more rooms are furnished for the ac-
commodation of such guests. Therefore, the
Camp doee notl come within the letter or the
spirit of Section 13091, I have sent 2 copy
of this letter to Mr. Reibert and have re-
quested him to inform you if the letter con-
tains any misctatement of fact. I am very
sure that i1t does not, but I want to be very
sure that you get an exact statement of the
material faets., If, for instance, the dining
hall contains alcsp{ng 2 coommodations for less
than ten servants or employees, or other per-
sons, that fact would not be material because
it would not bring that building within the
terms of the statute.

"It will ald the State FHoard of Health if
you will advise it and us vhether, under the
facts above stated, the Camp comes within
the law,"
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Section 13091, R, S, Mo. 1829, provides as follows:

"That every building or other structure,
kept, used, malntalned, advertised or

held out to the public tc be a place

where sleeping accommodations are furnished
for pay to transient or permanent guests,
in which ten or more rooms are furnished
for the accommodation of such guests,
whether with or without meale, shall for
the purnose of this article be deemed a
hotel, and upon proper application the
food and drug commissioner shall iseue

to such above described business 2 license
to conduct 2 hote}: T e that it
shall be unlawful for owner of any
such building or other structure to lease
or let the same to be used as & hotel un-
til the same has been inspected and ap-
proved by the food and drug commisesioner."

Section 13094, R, 8. ko, 1929, provides:

"In all hotels within the meaning of this
article the parlor, dining room, kitchen
and office shall b e construed to mean
guest rooms,"

In construing the above statutes, it is our opinion
that every building or other structure,kept, used, maintained,
advertised, or held out to the publie ioege a place where
sleeping accommodations are furnished for pay to transient
or permanent guests in which tem or moxe icoms are furnished
for accommodations of such gueste whether with or without
meals shall be deemed & hote}; that if any such building
or structure comes within the purview of the above cited
section of the statute, such owner shall pay & hotel in-
spection fee.

It ie obvious that if any of the buildings or cottages
mentioned in your letter, hereinabove set out, contain ten or
more rooms that are kept, used, maintained or held out to the
public where sleeping accommodations are furnished for pay
to transient or permanent guests they shall be liable for
such hotel inspection fees,
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We are of the opinion from the facts stated in your
letter, that such camp is not liable for 2 hotel inspection
fee; on the other hand, should it be that any building or
structure located in sald camp have ten or more rooms under
conditions set forth in Seection 13001, supra, such building
or structure shell pey & hotel inspection fee.

Youre very truly,

Jo E. TAYLOR
Asgistant Attormey-Ceneral.
APPROVED:

ROY MCKITTRICK
Attorney-General,

RO8/JET:aLj




