MOTOR VEHICLES: LIGHTS-='hite lights to ve used in front of an
automobile and red lights to the rear; other lights
= prohibited. il

ffi J‘Ch 2{). 1955.

Hon, J. H. MecKatt
Assistant Frosecuting Attorney
st. Louls County
Clayton, kissourl

Dear !r. licNatt:

his 1is to acknowledge your letter as follows:

"The State Highway Patrol has been
making a number of arrests in our
County of bus and truek drivers who
have other than white lights dis-
played on the front of the vehicle
and other than red lights displayed

at the rear,

/e are wondering what our position
should be in this matter under G3See,
7778 and under Rule 52 of the ¥1ssouri
Bues and Truck Law, which sgets out the
requirements for motor vehicles, but
the language of the Statute and the
rule coes not seem to limit to those
rarticular requirements.

%e would appreciate an expression of
orinion from your office on this

matter., In other words, if an operator
has the required white head lights and
the red rear 1li:ht on his vehiecle, ecan
he be prosecuted for having other than

a white light in front and other than

a red light in the rear of such vehicle.”
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In Schwartzsan Service, inc., v. 3tahl et al., &0 F,
(2d) 1034, the Distriet Court, ’‘estern Distriet of Missouri,
Central livision, said (1. c. 1037}:

"At the outset it must bes aclmowledged
that the state has the power to reg-
ulate and control the movements of
motor vehicles over its highways. This
it may; do in the interest of publie
convenience and safety and for the
protection of the highways.
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ihe highways belong to the state. It
may make provisions appropriate for
securing the safety and convenience of
the publie in the use of them."

In ix Parte KEneedler, 243 o, 632, 1. e¢. 641, the
court sald:

"Ivery person who operates or uses a
motor vehicle must te regarded as
exercising a privilege and not an un-
restricted right."

article 1, Chapter 41, R. S, lio. 1929, relates to the
regulating of motor vehicles. section 7778 of sald article
and chapter pertains to 1i hts used on motor vehicles and
said statute reiyulates and restricts the use of lights on
motor vehicles. 3Sald section in part provides as follows:

"for the purpose of revealing its position
and direction, a motor vehicle, while on
the highway, whether in operation or at
rest, during the period from one«half hour
after sunset to one-half hour before sun-
rise, and at all times when fog or other
atmospheric conditions render the operation
of motor vehicles dangerous on the high-
way, shall carry lighted signal lamps as
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herein required; + % % , Motor vehicles

# # % shall display at least two white
lights mounted at the front and direct-
ed forward, and one red light mounted

at the back and directed to the rear.

% % » % % No vehicle shall display or
orojeet to the front or sides any other
than white light, or such :shades a:z are
comwonly known and recognized as white,
and no vehicle shall display at the

back, or project toward the rear, any
other than a red light, excepting that

on motor vehicles and trailers which are
required toc carry number plates on the
rear; the rear lamp shall be constructed,
mounted and adjusted as to project from
ite sides, top, botto= or front, sufficlent
white light upon such plate to make the
number plainly visible from a distance of
twenty-five (25) feet: FProvided, however,
nothing in this section shall be econstrued
to prohibit the use of additional red rear
lights carried for added safety or of such
white lights of low intensity as may be
required in the operation of mechaniecal
rear signalling devices, but no motopr
vehlcle shall have mounted at its baek any
lamp projecting towards the rear a light
of sufficient intensity to conceal the
number or to interfere with the vision of
anyone following., =+ % « % % All motor
vehicles, « = % ghall carry, in addition
to or in llieu of the front signal ‘amps,
two lighted head lamps, and motoreycles and
motorticycles shall carry at least one
lizhted head lamp for the pwrpose of il-
luminating the road ahead when the vehicle
is in moticn;
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Dirigible search lights, or lights eommon-
ly known as spot lights, shall not be used
on highways within the limits of munieipal-
ities, except in emer_ encies or when head-
lights are inadequate owing to rain or fog,
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and then only: Provided, the shaft of
condensed light Is directed downward
below the level of the lamp, and at no
time into the eyes of other persons,

but ruch lights may be used at any time
on public highways ocutside of the limits
of municipalities: Provided, their
lizht 1e directed as hereinabebre re=-
quired. No search light, or spot light,
shall be eguipped with a bulb stronger
then twenty-one (21) candle power; such
search lights and spot lights shall be
so constructed and mounted that their
light and direction can be fully and
eagily controlled from the dfiver's seat
while the vehicle is in motion."

section 7778, supra, regulates the candle power of
the head laups with specific direction as to the plaeing of
the lights on the vehicle and the distance sueh are required
to illuminate the highway ahead of same.

ihe purrose and intention of the Legislature by regu-
lating the lightes on motor vehicles is easily understood,
namely: (1) That a motor vehicle shall have at least two
head lights that project a white ray a certain number of fect
ahead of the vehicle and placed in such a position so as not
to "blind" or interfere with the driver of an approaching
vehicle, and also; (2) That the vehicle shall have at least
one red rear lamp to warn an approaching motorist. Spot
lights are restricted in their use and provision is made for
additional rear red lizhts. However, said section specifiecally

states,
"No vehicle shall display or E;o!oct to
the Iront or sides any other white
%EEEE. or such shades as are commonly
nown and recognized as white, and no
vehicle shall cEs lay at | ¢k, or

roject toward rear, any other than
a red Iight." .
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Penal statutes must be strictly construed. Such was

the holding in the case of Northern Securities Commany v.
mited States, 193 U. S. 197, 48 L, :d. 679, wharein the court
said, 1. c. 368 (U, S.):

it ie said that tis statute contains
criminal provisions and must therefore be
strietly construed. The rule upon that
sub ject isa very ancient and salutary one.,
It means only that we must not bring
cases within the provisions of sueh a
gtatute thut are not clearly embraced by
it, nor by nmarrow, technical or forced
construetion of words, exclude cases
from 1t that are obviously within its
provisions, #“hat must be sought for
always 1s the intention of the legislature,
and the duty of the court is to give
effect to that intention as disclosed by
the words used."

Section 7786, R. S. Mo. 1929, raragraph "(d)", provides:

"Any person who violates any of the

other provisions of this article shall,
upon conviection thereof, be punished

by a fine of not less than five dollars
($5.00) or more than five hundred
dollars (§500,00) or by imprisonment in
the county jail for a term not execeeding
two years, or by both sueh fine and
impriscnment,."

“rom the above, then, i1t is seen that there is a

statute regulating lights on automobiles and penalty provid-

ed

for violation of its provisions,
In your letter you state, among other things,

"In other words, if an operator has the
requircd white head 1li:hts and the red
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rear light on his vehicle, can he be
prosecuted for having other than a
white light in front and other than
a red liﬁht in the rear of such
vehicle, .

In our opinion, our answer to your question will be
in the negative, 1. e., if a motor vehiclie has lights other
than prescribed in the statute such would be a viclation
of Seetion 7778, supra. However, an exception to the rule
would be the case of trucks with plates on the side thereof,
in which event a white light may be projected toward the
rear in order to illuminate such plates. The intent of the
Leglslature being that white lighte only should be used at
the front of the motor vehicle and red lights used in the
rear,

Yours very truly,

James L. HornBostel
Assistant Attorney-General.

AP'ROVED:

~ ROY WeKITTRICK

Attorney-General.
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