POARD OF} FRALTH: (
E Reinstatement of expired certificate discussed,
COSMETOLOGY ¢ ;

L
February 14, 1935, g

Ee Te MeGaugh, lie D
State Health Commissioner
Jefferson City, Missouri

Attention: Ir., H, G, Cherry

Dear Dr. lcCaugh:

This 1s to acknowledge lir. Cherry's lettor concern-
ing the followlng:

"Your letter of January 19 received
rogarding lr, Ernest Fledler, 323

South Ave., Springfleld, Missouri,

who desires to renew his certificate
lo. 4, and his license of 1931, No.
1626, I want to call your attention

to Section 20 of our law regarding
reinastatement of an expired certificate
within threc yeoars.

Our records show that Mr, Fledler had
a2 10351 license that expired December
31, 1931, The three years or time
that thils certificate should have been
restored explred Docember 31, 1934.
The only way that this certificate
could be restored would be to 1ssue
him a new certificate of 1034 and then
allow him to renew his 1934 license by
paying the fee of two dollars to secure
his 1935 llicense, This might be done
providing we have satisfrctory proof
of his qualifications to resume prac-
tice of sueh occupation.

We would like to have your opinion as
to whether this would be permissable
under our law,"
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Section 9089, R, 5. Moe. 1929, provides 1n part as
follows:

"It shall be unlawful for any person

in this state to engage in the
occupation of hairdresser or cosme-
tologlist or manicurist, or to con=-

duct a hairdressing or cosmetologlst's
or manicurist's # %, unless such person
shall have Tirst obtained a certifi-
cate of reglstration as provided b/
this article.”

Section 9094, 1, 5, Mo, 1929, provides that a person
desir to practice the occupation provided for in the act
shall file a written application detalling qualifications
provided for in sald section..

Jection 9095, He 5. Mo, 1929, provides for the
qualificatiorsof appiiemtl.

Section 9096, R. S. lio. 1929, reads as follows:

"If said state board of health finds

the applicant has sutmitted the creden-
tials required for admission to the
examination end has pald the required
fee, sald board shall admit such appli-
eant to examinatlion or registration.”

Section 5093, R, 5. lo., 1929, provides in part as
follows:

"I en applicant for exalnation for
operator passes such examination to

the satisfaction of the examining
board and has pald the fee required
and complied with the requirements
taining to instructors provided in

this article, the state board of health
shall 1ssue a certificate to that
effect, # # %, OSueh certificate shall
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"be evidence that the person to whom
it 1s 1issued is entitled to engage
in the practices, occupation or
occupations stipulated thereln as
prescribed in this erticle. Such
certificate shall be conspicuously
displayed in his or her principal
office, place of business or employ-
menb, ¥ % # & %"

From the foregoing it is seen that every person
desiring to practice the occupation of cosmetology, halre
dressing or manicuring, nust possess certain gualifications
and be licensed by the State Board of Health, The Doard
determ' nes one's qualification by means of an examination,

Section 9101, . S, lo. 1929, provides in part as
followsn:

"All who are ecngaged in the actual and
continuous practice of any of the
practices of the qualified occupations
named in this article, prior to the
passare of the same shall be entitled
to & certificate to practice heoreunder

O e Lol apoq the payment
of a fee o ve dollars,”

Article 5, Chapter 52, relating to "Cosmetologists,
Hairdressers and Hanicurists" was enacted in 1928, The
Legislature exempted persons engaged in practice of the
occupations provided for in sald article from taking the
exam'nation if they were engaged in such practlices at the
time of the passage of the Act. ‘e, therefore, conelude
that every person, to practice the occupations emumerated
in saild aerticle and chapter, must have a certificate,and
the Act provides for the obtaining of said ctrtif!.otioa by
two means: (1) By examination; and (£2) by being engaged in
the practice at the time the Act took effect. In elither event,
no person is porm!tted to practice unless sueh has a certifi-
cate from the Doard,
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Sectlion 7103, 1. S, lo. 1929, provides as follows:

"The holder of a certificate ilssued

by the state board of health who
continues in active practice or
occupations shall on or before the

5lst day of Decemb r, 19350, renew

his or her certificate and pay the
renewal fee of two dollars, A
certificate which hes not been re-

newed prior to the 3lst day of Decem=
ber in any year thereafter shall

expire on the 3lst day of December

in that year, The holder of the

expired certificate may have the
certificate restored within three

years of the date of expiration upon

the payment of the delinquent renowal fee
of fifteen dollars and satisfactory proof
of his or her gqualifications to resume
practice o' such occupation,”

#e invite yowr attentlon o the fact that a holder
of a certificate must renew same annually and 1f 1t is not
so renewed "the holder of the expired certificate may have
the certificate restored within three years of the date of
expiration upon the payment etc." The leglslature by this
section intended that one holding a certificate must renew it
annually, and failure to do so within three years left the
person the same position as one never having a certificate.
Thus, the fallwre of a person holding a certificate to renew
it within three years means that such person in order to again
be licensed and obtaln a cortificate of reglstration must
atart anew the same as one never holding a certificate. The
statute says "wilthin three years”, and although it is plain
:ﬁd-untmbiguonl, nevertheless, we shall define the word "with-

In Door et ux. v. Dankors' Surety Co., 213 S, W. 393,
l. c. 400-401, the sSt. Louls Court of Appeals sald:

"In the instant case the contract
specifically provided that the entire
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"sontract price should be pald in
certain installments as the work
progressed, and the final p
of ;3,616 should be made within 10
days after the completion of the
work. This clearly gave the owner,
in the absence of any notice of
default on the part of the contractor,
the right to make the final payment
at any time within 1) days after the
completion of the work. The word
'within,' as used in the provision,
does not necessarily mean at the end
of 10 days, but, as it plainly says,
payment can be made, within 10 days,
uhich.moans at any Einn within 10

days.

liords & Phrases, 34 seriles, Vol. 7, page 1057, has
the following to say concerning the word "within":

"The use of the word 'within' as a
limit of time, or degree, or space,
enbraces the last day, or degree, or
entire distance, covered by the 1imit
fixed., Rice v. J. ll. Deavers & Co.,
71 So, 659, 196 Ala. 355."

CONCLUSION,

In your letter you state that yowr records show that
a person "had a 1931 license that oxpired December 31, 1931"
and "the only way that this certificate could be restored
would be to 1ssue him a new certificate of 1934 and then
allow him to renew his 19354 license by paying the fee of two
dollars to secure his 1935 license."” You inquire, "We would
1like %o have your opinion as to whether this would be per-
missible under our law." The answer, in our opinion, is in
the negative,
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The method you propose to restore this person's
certificate would be a subterfuge to evade the plaln pro-
visions of the statute, The statutes prescridbe your duties
and should be followed, and any attempt to evade same
iddirectly does not have the sanction of the law. It
follows that the person in order to obtain a certificate
mast file an application, take the examination etc., the
same as one would have to do that never had been licensed.
As a further observation, we say to you that your present
so-dalled "five year extension lan" (presumably executed
under Section 9101, supra) is 1llegal and without the
statutes, Thus, if a person was practicing at the time the
Act went into effect you eould not license him now after
the lapse of five years, as Cection 9101, supra, intended
to apply only if taken advantage of at the time the Act
went into effect.

Tours very truly,

James L, llornDostel
Assistant Attorney-Ceneral

APFROVE! 3

RL’! EEIT 1'5@
Attorney-General
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