
FOBLIC HEALTH: Registration of births under Sect~on .9054a . 
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Januar7 11, 1935 . 

Sta t e Hea l th Commissioner 
Capitol duild1ng 
Jeff erson City, Missouri 

Dear Ur. McGaugh: 

-------
\FiLED 

This is to aclmowle~e your letter of January 3d, 
1935 , as f ollows : 

"Relative t o Chapter 52 , ~r ticle 2, 
Sect i on 9054a. page 23~ or the session 
Lawe of 1931 , it bas been the custom ot 
the Bureau of Vital Statistics t o re­
quire the fee of t wo do l lars and f1ft7 
cents ($2 . 50) to be paid in advance 
before sending out the necessary blanke 
to complete the registration of a birth 
occurring prior to 1910, the fee of course 
bein~ returned if it is i mposs ible to 
complete t he registrati on of such a 
birth. 

·:11 11 you please render this off ice an 
opinion as to whether or not it ia legal 
to collect this tee in advance or whether 
the blanks should be sent out without 
dema.nding advance payment and regiater 
same only when the blanks are returned 
with the two dollar and fift y cent {$2. 50) 
fee ." 

Article 2, Chapter 52, R. s. Mo . 1929 , pertains to 
"Re6i s tration of births and Death s." Section 9049 of said 
article and chapter pr ovides in part as foll ows: 

"It shall be t he duty of t he state board 
of hea lth t o have char ge of the state 
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sys em of r e5ist rat1on of birth s and 
aeaths; t o prepare the n~ce aeary methods. 
for ma and blanks for obtaining and pre­
serving such recorda. and t o insure the 
faithtul registration of the same 1n the 
registration districts and in the central 
bureau ot vital statistics at the capital 
of the etate. • 

section 9041 or said arti cle and chapter provides in 
part aa f oll owa: 

"The secretary of the etate board of health 
shall have euper viaion over the central 
bureau of vital etatiati c s , which ie here­
by authorized to be t~stabliahed bJ said 
board. and shal l act aa state r egistrar of 
vital statistics." 

Laws of Missouri, 1933, page 269 . Section 9024. provides 
in part as follows: 

"The Co~issioner of Health as hereby consti­
tuted shall assume al l the ri~ts . powers. 
privile0 ee and duti es heretofore conferr ed 
by law upon the ~ecretary ot ~tate Board of 
Health here tofore authorized by law. which 
offi ce is hereby aboliehed." 

Thus . the Commissioner of Iealth since July 24, 1933. by 
virtue of ~ection 9024 performs t he same duties relative t o the 
central bureau of vital atatiatica aa did the secretary prior to 
that time . 

section 904S. R. s. Ko . 1929 , provides in part aa follows : 

"Within ninety days after t he taking effect 
of t hie artic l e, or a s soon thereafter aa 
possible. the state boar d of health shall 
appoint a local registrar of vital statistics 
for ea ch registration district in the state.• 

~ection 9052 . R. ~ . Uo . 1929, provides in part aa foll ows: 

"It s hall be the dut;r of the a t tendin.,;, P'lYsician 
or midwife to file a certificate of birth . 
pr operly ana completely filled out , givi ng all 
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the particulars required bJ this article, 
with the local registrar of the district 
in •nich tho birth occurred, within ten 
daJ, a ter tho date of the bi rth. • 

Section 9053 provides as to What the certificate ot 
birth shall c ontain. 

Section 9057 provides in part aa follows: 

•The state re6istrar shall prepare . print 
and supply to all registrars all blanks 
and forma used in registering , recording 
and preserving the returns, or 1n other­
wise carrying out the purposes of thia 
article; and shall ~epare and issue such 
detai led i nstructions aa may be required 
to secure the uniform observance of ita 
provisions and the maintenance or a perfect 
s7atem of reoiatration . And no other blanks 
shall be used than those supplied by the 
state registrar. " 

A readi06 ot the above statutes shows that the Commissioner 
of Health 1s the State Re0 istrar of Vital &tatiatica and that the 
State Board of Health has charge of the State B7stem or registra­
tion of births and deaths and that local registrars are appointed 
by the &tate doard of rrealth and certain duties imposed upon them. 
The attending pbyaiclans or midwives are required to fill out a 
certificate or birth within ten daya after auch occura , upon a 
blank furnished t o the local re0istrara h7 the Commissioner of 
Health. 

~ection 9C59 provides tor feea for l ocal registrars. And 
Section 9060 provides tees for t he Sta te re01strar. 

In 1~31. Laws of Missouri, 1931. page 230, ~ ection 9054a 
was enacted and said section reads as fol l ows: 

" henever , prior to the takinv effect of th1a 
article, a person was born 1n the atate ot 
M1aaour1 , or a resident of Missouri born out­
aide this state, such birth may be registered 
in the manner and according to, nearl7 aa 
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possible. the provisions of aection 9053 
ot this article. by tilling out blank 
r egistration papers aecured trom the local 
registrar and fil l ng same. together witb 
a regia~ration tee of 2.50. with the state 
registrar of vital statiatica. ~uch papera 
shal l contain the aff idavits. sworn to 
before a notary. of at least two persona. 
knowing the f acta. The ata ~e registrar ma7 

. requir e further affidavits to establish tha 
truth of the facts endeavored to be made 
of r ecord by the certificate and may with­
hold filing of such birth certificate until 
hia require~ents are complied with. The 
state re0istrar may make and enforce appro­
priate rules and regulation• to carry out 
this act and to prevent traud and deception." 

Th~e is nothing mysterious or ambi ~uoua about the above 
section. The words employed by the Le0islature when g iven thetr 
plai n. u sual an d or dinary meanin~ simpl y provide that any birth 
desir i ng t o be registered b7 a person born 1n this State. or 
a re s i de n t ot Misa~ur:r born ou t side ot this State. prior to 
the date or r e6iateriQ6 births provided by rticle 2. Chapter 
52. a. s. o . 1929. Shall obtain a blank secured from the local 
registrar and till it out and send aame to the State regiatrar 
(Oommlssioner or Health) for filing. and enclose a fee of 2.50 
for such filing. 

In your letter you state that it has been the cuatom to 
require a fee ot ¥2.50 to be paid in adYance before sending out 
the necessary blanka. In view of the above atatute. which 
authorizes such tiling of certificates of birth before Art icle 
2. Chapter 52 . wa s effective. we do not aee possibl y how suCh 
a custom could have prevailed as the statute (9054a) says that 
the blanks ahal J be obtained from the local regiatrar and when 
properly filled out and tiled the 2.60 tee shall accompany. It 
i s needless t o say that this custom should be done away with 
and that the statute creating and allowing the a cceptance of 
this f ee shou l d be complied with. 

A further reason wh~ we do not understand how such a 
custom could have been promul gated is 1n view of Section 9060. 
rt . s. Ko. 1929. which in part provides a s tollowa: 

"And the state registrar ahall kee p a true 
and correct account ot all tees b; him 

j 
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recei ved under t ho se provi8ions. and turn 
the same over to the at t e tre~ surer . • 

If . a s sta ted in your letter. you exact a fee i n ad­
vance when you forward the~anks t o the person desiring to 
register a birth under the provi s ions of section 9054a. then 
it means that the se tees muat be kept separately and do not 
t i nd their way into the State Treasury until atter the blanka 
have been returned JrOperly filled out and ready for tiling. 
Section 906v sa ys that all the tees &hall be turned over to the 
Trea auren and a like secti on was enacted in 1933. Laws of 193~. 
page 414. 

·bat we are saying is this: That when the tees are 
c ollected such must be turned over to t he Treasurer. and when 
they are turned over t o the Treasurer you could not poaaibly 
return t he toe to the person. in the event the blanks wer e not 
tiled. If it has been your cuatom to exact the fee in advance 
and keep that tee pending the time in which the blanks were 
actually filed. t hen auch custom is illegal. unauthorized. 
unwarr anted and wi t hout the aanction ot the statutea. If the 
blank when presented for filing is not autf ioient aa to form and 
substance. then such should be returned to the person presenting 
same tor completion. and the tee. if it accompanies the certifi­
cate. should likewise be returned. No f ee abould be accepted 
until the blanks are in proper form and · ready tor tiling. 

ROY Mc KITTRICK 
Attorney-General. 

JLH:EG 

Yours ver7 t r uly. 

James r.. . Horndoatel 
~ssiatant Attor ney-General . 


