TAXATION; Supplemental oﬁinion to opinion written on Nowember
2.1, 1934 Re: TAXATION: County Court may change
valuation after tax is delinquent,

i
,\" Y | :\})I‘i]. 3, 1935.

on., sattle keCardle

Assoclate Judge, /estern uListrict
Jackson County Court

Kansas City, dissouri

Dear Sir:

This is to acknowledge your letter as follows:

"ie a member of the County Court of
Jackson County I would appreciate
it if you will give me some information,

No body in Jackson County wants to

pay any taxes and every man is seeking
to obtain abatements and reductions in
valuation. I am perfectly familar with
section G946 7, S. 0., 1929, and
velieve that it means Just what it suys,
but on all sides there i1s a clamor that
it allows the Assessor and the County
Court to cut a valuation for three or
more years back and as a econsequence
reduce the taxes based on the old valu-
ation., In a word men owe taxes delin-
quent since 1929 and now they want the
valuation for each back year cut and
the taxes cut also.

en who demand the avove pay no heed to
the words 'mistakes' or 'errors'. They
base their demands on their present

want of money and even urge that an
abatement of taxes will aid a refinancing
scheme,

I have practised law in this city for
more than thirty-five years and do not
agree with above views,
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"I know that there is no statute author-
izing abatements of taxes and am glad
there is not.

Your office through !Mr, Howell gave our
Assessor an opinion some time ago concern-
ing Section 9946 but it does not answer

my question,

I contend that Section 9946 is not an
abatement statute. This letter is
written on behalf of the County Court
and any information you can give the
court as to the meaning of Section
9946 will be appreciated,"

Your inquiry pertains to Section 9946, K, S. ¥o. 1929,
and as this Department on November 24th, 1934, rendered an
opinion to Honorable "alter H., Miller, County Assessor of
Jackson County, construing said section, we shall not again
review the matter contained therein. You state, "Your
of fice # % # gave our Assessor an opinion some tire ago concern=-
ing Section 9946 but it does not answer my question."™ We shall,
then, by this opinion, supplement the above referred to opinion,
e shall angwer your question by illustration.

(1) issume that the assessor placed a valuation of
+800 on Jewelry that a person owned as of June 1st, and in making
out the tax books this Jewelry was listed thereon at 5000
instead of the valuation of {6CO placed on such by the assessor,
The question arises as to whether or not the valuvation of 5000
appearing on the tax books, placed there by error or mistake,
could be corrected. We are of the opinion that the county
court, under and by virtue of Section 9946, supra, could change
that error or mistake from ;5000 to {600 sc that the valuation
will be what the assessor placed on it. It is seen that the
correction of the error is one affecting the valuation placed
on the books but it was an erronecus valuation placed there
by, mistake; in other words, an error on the part of the perscn
copying it on the tax books.

(2) Assume, as a second 1llustration, that the assessor
placed (500 valuation on jewelry, which was a correct valuation
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in his Jjudgment, as of June lst, and that =aid amount, nimely,
4800 was placed on the tax roll sc that the valuation on the
tax book shows the same valuation as placed thereon by the
assessor, Nay the county court change that valuation when
not gitting as a board of equalization or a board of appeals ¢
In our opinion the county court would have no right to change
that valuation from ;500 to any other figure 1f there was

no error or mistake in the placing of that valuation on the
tax books. In this conneetion, Section 9946, supra, would
not be authority for the county court to change the valuation,
a8 it was not an erroneous valuation or an error or mistake
in the placing of same on the tax books. in other words,

the valuation of the assessor is the same valuation as on the
tax roll; the valuation being what was intended by the assessor
to be placed on the property.

e trust that the above answers your inguiry, and in
this connection we are also enclosing copy of opinion rendered
by this Lepartment, dated February 15th, 1933, written to
Senator J., C. MecDowell, which discusses errors appearing in
connection with taxes, and invite your attention to page 6
thereof wherein the term "erroneously assessed" is discussed.
¥e further invite your attention tc this, found on page 7:

"we are indeed doubtful that under Section
0046, K. S. Vo. 1929, the eounty court
would be authorized to lower the valuation
fixed by the board of equalization upon
mroperty that they now deem too highly
assessed and Justify such action upon the
theory that it is a correection of an
erronecus assessment."

A8 stated hereinbefore this opinion supplements the one
written to Honorable valter H. M¥iller on November 24th, 1934,
and is controlling on the question under consideration.

Yours very truly,

James L. HormbBostel
Assistant Attorney-General
APPROVED

= ROUY MeKITTRICK

Attorney-General
T a.TN




