COUNTY SUPERINTENDENT) County Suverintendant of Schools must be
OF SCnOOLS: ) twenty-four years old at the iime Of his
: election.

March 11, 19385,

Hon. Tom Foraker,
Principal

Nashville Public School
Naghville, Missouri

Dear 3Sir:

This is to acknowledge receipt of your letter of February
36, 1935, requesting an opinion of this office, reading as
follows:

"I am aware that the present law regarding the
qualifications of the county superintendent
statee the minimum age as twenty four.

1 have ninety bours of college work, am teaching
my fifth term, hold a First Grade County Certi-
ficate, but 1 am only twenty two years of age.

Is there any possible way that I could be ex-
empted from the age requirement? If I were
elected, could the election be contested?”

Section 9454 Revised Statutes of Misscuri 1938, reads in
part as follows:

“There is hereby created the office of county
superintendent of public schools in each and
every county in the state; the gualified voters
of the ccunty shzll elect salid county superin-
tendent at the annual district school meeting
held on the first Tuesday ia April, 1933, and
every four ycars thereafter; saild county school
superintendent shall be at least tweanty-four
years old, & citizen of the county, shall have
taught or supervised schools as his chief work
during at least two years of the eight years
next preceding his elcction or appointment; or
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shall have spent the two years next preceding
his election or appointment &as & regular

student in a state teachers' college or
university, and shall at the time of his election
hold a diploma from one of the state teachers
colleges or statewmiversity, or shall hold a
state certificate, authorizing him to teach in
the public schools of Missouri, or shall hold &
first grade county certificate authorizing him
to teach in the county of which he is superianten-
d.nt:. s & i

The above statute is plain and umambiguous and requires
thaet a County Superintendent of Schools shall be at least twenty-
four years of age.

It is our opinion that unless you are at least twenty-
four years of age you would not be gualified to hold the office of
County Superintendent of Public Schools. Hence, 1f you were
elected you could not gualify and if you attempted to hold the
office you would be subject to ouster proceedings.

Youre very truly,

James L. HornBostel,
Assistant Attorney General

APPROVED:
ROY MGKITTRICK,

Attorney Genarl;

JLH: JET/MM.




