
S.U.ES TAX : ·rangible personal property used in connectioL with 
dental work where 1 bor is principal charge not subj e ct to tax· 
dental supplies sol in orig inal form, not for resale , are tax~ble . 

August 2'1, 1935. 

Mr. c.w. Digges, S~cretary, 
Missouri State D ntal Association, 
Exchange Nationa Bank Building, 
Columbia, Ulssou 1 . 

Dear Sir: 

This d 
ot AU8Ust 23 whe 
Bill No . 198, s 
1% tax on all sa 
services , as it 
letter is as tol 

partment is in r eceipt or your letter 
ein you request an opi~on as to House 
e being an emergena.y measure placing a 
es ot tangible personal . property and 
tfecta the dental profession . Your 

At the request ot Dr. Virgil 
oeb, the President of the 
ssouri s tate Dental Associa­

ion, I am writing to ask you 
give your opinion on the 

ales tax as it attects the 
entiat . " 

The AC undertakes t o i mpose a tax equivalent 
to 1~ ot the pur hase price on ever y sale at retail and 
places a tax equ valent to 1~ on the receipts from certain 
services. The s rvices on which the tax is imposed are 
enumerated in ae . • 2, Laws or Mo . 1935, p . 415, and in the 
seniees enumera e4 no profession is included . Therefore , 
it the Act attec a the dental profession, said profession 
must came within the t erms of the section referring to the 
sale ot tangible personal property, i . e . , Sec. 2, division 
(a), Laws ot Mo. 1935, P • 415, which is as f ollows: 

"Upon every retail sale in 
t his state ot tangible personal 
property a tax 6 qu1Talent to 
one (l) per cent. ot the purchase 
price paid or charged, or in 
case such sale involves the 



Yr. c. \T . Digges 

exchange of property a tax 
equivalent to one (1) per 
cent. ot the consideration 
paid or charged , including the 
fair market Talue of the propert7 
exchanged at the time and place 
of the exchange . " 

Sec. 1 of aid Act, subdivision (e) defines "Sale at 
Retail" as follow : 

"'Sale at retail' means an7 
transfer made by an7 person 
engaged 1n business as defined 
herein of the ownership of , or 
title to , tangible personal 
property to the purchaser, tor 
use or consumption and not for 
.resale in any form as tangible 
personal property, f or a Talua­
ble consideration. ~ 

Bearing in J1d that dentists, as well as physiciau 
and veterinarians, receive practically all their compensation 
from work which th 7 are able to do because of their akill an4 
learning, the tang ble personal propert7 used in connection 
therewith being ne igible, we are of the opinion that when 
false plates, teet , bridge work, etc. are sold wherein the 
principal charge i for the laboz and akill, such sales are 
not taxable . 

When dental supplies are sold,trom a stock kept on 
hand, in the or1g1 a1 f ora, the same would constitute a sale 
of tangible perso prope~7 and the gross receipts theretroa 
would be sub~ect t the 1. tax, providing aa.e ~e not sold 
for resale. Likew ae, gold, silver, cement, etc. used for 
fillinga and bridg · work when sold in their Qriginal fora, 
not for resale, wo 4 be subject to the tax. However, as 
stated aboTe , when suCh articles are used in connection with 
the dental work wh rein the principal charge is tor the labor 
perto~e4, they ar not subJect to the tax. 

APPROVED: 

OF , r. , 
ttorney General 

OWN:Ali 

Respectfully submitted, 

OLLIVER rr . NOLEN, 
ssistant Attorney General . 


