
SALES TAX: When country clubs serve rooms, meals and drinks 
strictly to their members and not to the general 
public, spch sales are not taxable if the club itself 
conducts the selling of the rooms, meals and drinks; 
if same are sold in the name of the club by private 
individuals for profit , such sales are taxable. 

September 11, 1935 

Honorable Joseph T. Davis 

FiLED 

~. 0 
Attorney at Law I 
Boatmen's Bank Building 
St. Louis, Missouri 

Dear Sir: 

This department is in recept of your letter of August 28 
requesting an opinion as to whether or not the Sales Tax Act, 
which became effectivf on August 27, 1935, applies to private 
country clubs . The second paragraph of your l etter, which 
contains your precise question is as follows: 

"The strict+y private country clubs located 
in St. Louis County are organized under the 
Pro Forma Decree Statute of this State, or 
are voluntary trusts. All of these clubs are 
operated for the social and athletic benefits 
of members, without gain, benefit or advantage 
of a financial, economic or pecuniary profit. 
The club does not furnish or sell any of its 
services, rqoms, meals or drinks to the pub­
lic, and is lin no wise engaged in any business 
in which the public can participate or be served. 
All of its privileges and facilities are confined 
exclusively lto its regular , subscribing and bona 
fide member~, in which no non-member can parti­
cipate except as a guest of such member , and 
even then cannot participate except on the 
account of duch member . In other words , a non-member 
of such a c]ub cannot purchase any rights, privileges, 
services, meals or drinks in or upon the pre-
mises of suoh club for any consideration whatsoever." 

I We note you refe~ to the fact that most country clubs are 
organized under a Pro Forma Decr ee and state that "all of these 
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clubs are operated f r the social and athletic benefits of mem­
bers, wi thout gain , ~~enefi t or advantage of a financial, economic 
or pecuniary profit. " Sec. 1 of the Sales Tax Act , subsection 
(c) (Laws of Mo. 1 9 3 , p. 41 3- 414) defines "business " as follows: 

" ' Business ', i ncludes any activity engaged 
in by any ~erson, or caused to be engaged in 
by him, wiuh the object of gai n, benefit or 
advantage, !either direct or indirect and the 
classificatijion of which business is of such 
character s to be subject to the terms of 
this Act . The isol ated or occasional sal e 
of tangib l j personal property , service , sub­
stance , or thing, by a person not engaged in 
s u ch busin~ss does not constitue engaging in 
business , ~ithin the meaning of this act. " 

We interpret t he above sect ion to mean that it is not an 
essential element th~t the b usiness so engaged in be organized 
for gain , benefit or !advantage in s u ch a manner as to profit 
financially or econo~ically , or that a pecuniar y profit be the 
object. On the othe~ hand , if the business be not organized 
for the purpose of gain or profit financially but a benefit or 
advantage be the objd~ct or the result of the organization , then , 
we construe such bus'ness to be within the terms of the Act . 

Sec. 1 , subsect'on (a) of the Act (Laws of Mo. 1935, p. 413) 
defines "person" as ~ollows: 

"' Person ' ~ncludes any individual , firm , co­
partnershig , joint adventure , association, 
corporatio~s, municipal or private , estate, 
trust , bus'ness trust , receiver, syndicate 
or any oth r group or comination acting as 
a unit , and the p l ural as well as the singular 
number." 

or 
combination acting a a unit " cover country clubs and other 
organizations organi ed by a Pro Forma Decree . 

Having determined that private country clubs come within 
the term "business" , !we shall next consider whether or not the 
Act imposing the equivalent of 1% sal es tax actually imposes the 
same on private coun~ry clubs. Sec. 2, subsection (i) (Laws of 
Mo. 1935, p. 416) provides: 
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"A tax equ· alent to one per cent. (1%) of 
the amount of sales or charges for all rooms, 
meals and rinks furnished at any hotel, tavern, 
inn, restaurant, eating house, drug store, din­
ing car, t 1urist cabin, tourist camp or other 
place in w~ich rooms, meals or drinks are 
regularly l erved to the public." 

Section 2 of thJ Act places a tax equivalent to 1% of the 
price paid or charge~ on the sale of all tangible personal prop­
erty. Under subsect~on (e) of Sec. 1 the term "sale at retail" 
is defined; when tan~ible personal property is sold for resale, 
such sale is not con~idered a sale at retail. The Act also con­
tains certain definite specific , denominated and enumerated lines 
of business which do not sell tangible personal property but 
which render certain services, substances and things. 

We are at a los to understand why the Legislature saw fit 
to include meals and drinks in subsection {1) supra, as the sell­
ing of meals and dri ks unquestionably constitutes sales of tang­
ib l e personal proper y. It is not a service such as the furnish ­
ing of rooms in hote s, taverns "or other places in which rooms, 
meals or drinks are ~egularly served to the public. " 

You state that eals, drinks and rooms are served exclusively 
to the members--that the public generally may not participate or 
purchase meals, room1 or drinks from the club; therefore, it 
cannot be said that ~ooms, meals or drinks are regularly served 
to the public. It i therefore the opinion of this department 
that when rooms, mea s and drinks are served exclusively to bona 
fide members of a pr~vate country club, such sales are not subject 

I 

to the 1% tax. I 
In arriving at ~his conclusion we are not unmindful of the 

decision in the case jof State ex inf. v. Missouri Athletic and 
St. Louis Clubs, 261 !Mo. 576, wherein Judge Walker, in discussing 
the question of the ~issouri Athletic and St. Louis Clubs being 
eligible to obtain a intoxicating liquor license , said: 

"In view o:fi the statute (Sec. 7188, R. S. 1909) 
declaring t hat 'no person shall , directly or 
indirectly sell intoxicating liquors in any 
quantity less than three gallons, either at 
retail or ~ n the original package , without 
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taking out a license as a dramshop~keeper ,' 

it is unlawful for an incorporated social or 
athletic club, without first obtaining a li­
cense as a dramshop-keeper , to dispense liquors 
to its members at a price paid or to be paid, 
whether for profit or otherwise." 

The section und~r consideration in that case was a general 
one which placed no ~ualifications on the seller of the intoxi­
cating liquor, while in the instant case the rooms, meals and 
drinks in question m st be regularly served to the public in 
order to be taxed. his, the private clubs are not doing , 
according to your statement-- the rooms , meals and drinks are 
only served to the members of the club and not to the general 
public . 

We proceed to the next question which arises in this con­
nection, i.e ., if the members do not pay the tax, who is the 
user or consumer liadle for the tax? Under the terms of the Act 
a sale of services isl not defined, and as heretofore stated, there 
is no exemption for a resale as is the case with tangible personal 
property . It must be conceded that if rental of rooms " not reg­
ularly served to the public" is not subject to the tax, then 
the item of rooms passes out of the question and the State does 
not derive any tax from any one for such rooms . 

At first blush there appears to be a conflict in the terms 
of sub- section (a) of Sec. 2 , which relates to the tax of 1% on 
the price paid or ch~rged for a sale of tangible personal prop­
erty , and subsection (1), which we have construed to be a special 
section rel ating sol ly to the taxing of sales or charges for 
meals and drinks fur~ished in any hotel, tavern , inn, restaurant, 
eating house, drug store , dining car , tourist camp , or other 
place in which rooms, meals or drinks are regularly served to 
the public, because subsection (a) is a general section, dealing 
with every sale of tangible personal property wherein the same is 
not made for resale, while as we have stated before, subsection 
(1) appears to deal definitely with the question of the items 
of meals and drinks wr en regularly served to the public by the 
public by the businesses mentioned in subsection (1), regardless 
of the fact that same may be independent of and take precedence 
over subsection (a) . 
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We further conc~ude that when the meals and drinks are not 
served by the various lines of business enumerated in subsection 
(1) , they are subjecB to subsection (a) because they are tangible 
personal property; in either event the tax is the same and is 
imposed in the same manner in both sections . 

We are of the OP.inion that when a sale is made to the club 
of meals and drinks 1 not to the individual members of the club) , 
said club is the use~ and consumer , and becomes liable as pur­
chaser for the tax . The members of t he club , we think , correspond 
to members of a family , household or private boarding house, and 
hence the meals (groceries) and drinks are subject to payment 
of the tax at the time of purchase by the club . 

In arriving at , his conclusion , we have assumed that the 
members or officials of the club conduct or have under their 
personal supervision the selling of rooms, meals and drinks. If 
the rooms , meals and drinks are sold in the name of the club but 
said selling is conducted as a business by a private individual 
who makes a profit from the sales to the members, then, in that 
event, sales of rooms , meals and drinks to the members would be 
taxable . 

APPROVED: 

JOHN W. HOFFMAN , Jr. , 
(Acting) Attorney General 

Respectfully submitted, 

OLLIVER W. NOLEN 
Assistant Attorney General 


